Hlavní obsah

Mobil v zahraničí je pro drtivou většinu lidí samozřejmostí, roaming už ale ne

Mobilní telefon si na zahraniční dovolenou bere devět z deseti Čechů. Roaming má přitom aktivovaný jen 63 procent z nich. Nejčastější činností, ke které Češi telefon v zahraničí využívají, je focení, které uvedly dvě třetiny dotázaných. Oblíbený je také poslech hudby a offline navigace.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Často uváděnou činností je brouzdání po internetu, které mezi hlavními činnostmi uvedlo 60 procent lidí. Internet ale využívají pouze v případě bezplatného přístupu přes Wi-Fi. Placené datové připojení využívá pouze šest procent lidí, vyplývá z průzkumu serveru Ušetřeno.cz mezi sedmi stovkami respondentů.

Z placených služeb vede posílání SMS, které hojně využívá 65 procent dotázaných. Avšak i u SMS téměř polovina respondentů uvedla, že je v zahraničí využívá výrazně méně než v Česku.

Cenu za volání v zahraničí označilo za spíše drahou až nestydatou téměř 70 procent respondentů. Přiměřená či nízká přijde pětině z nich. Zhruba dvě pětiny Čechů se v minulosti setkaly s nečekaně vysokým účtem za telefon ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám