Hlavní obsah

Microsoft definitivně pohřbívá Nokii. Nové telefony ponesou název Lumia

Novinky, mif

Značka Nokia ve světě chytrých telefonů definitivně končí. Zástupci společnosti Microsoft serveru The Verge potvrdili, že nové přístroje se budou jmenovat už pouze Lumia. Americký počítačový gigant smí přitom podle dříve zveřejněných informací používat značku Nokia po dobu deseti let.

Foto: archív výrobce

Nové chytré telefony ponesou označení Microsoft Lumia. Jedním z posledních telefonů s nápisem Nokia tak zřejmě bude model Lumia 735 (na snímku).

Článek

Názvem Lumia se doposud označovala pouze třída chytrých telefonů z produkce Nokia, u nových přístrojů však těchto pět písmen v budoucnu sehraje daleko důležitější roli. Smartphony ponesou jméno Microsoft Lumia.

Otazník zatím visí nad tím, jak se budou jmenovat obyčejné mobily, které nejsou vybaveny operačním systémem Windows Phone. Zda pro ně Microsoft použije také název Lumia, se ukáže až v nadcházejících týdnech. Pravděpodobnější ale je, že bude používat označení Asha, které v současnosti označuje třídu jednodušších přístrojů.

Foto: archív výrobce

Jednodušší mobily nejspíše ponesou označení Asha. To ale Microsoft zatím oficiálně nepotvrdil.

To, že se chystá americký softwarový gigant se značkou Nokia skoncovat, naznačoval už v květnu někdejší šéf Nokie a nynější ředitel mobilní divize Microsoftu Stephen Elop: „Značku Nokia má Microsoft k dispozici na určitou dobu, ale tato značka nebude u smartphonů používána příliš dlouho. Práce jsou v plném proudu…“

Majitelé mobilů od Nokie se o případnou podporu, například záruční servis, nemusí obávat. „Toto portfolio produktů značky Nokia bude i nadále dostávat plnou podporu od společnosti Microsoft,“ uvedla již dříve na dotaz Novinek Lenka Čábelová, mluvčí společnosti Microsoft v České republice.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám