Hlavní obsah

Tenký a extrémně výkonný phablet od Sony dokáže pracovat i pod vodou

Novinky, mif

Společnost Sony odhalila na veletrhu v Šanghaji svůj nový top model nazývaný Xperia Ultra Z. Novinka spadá do kategorie phabletů a technicky patří mezi nejvyspělejší přístroje na trhu. Kromě vysokého výkonu a líbivého vzhledu navíc nabídne i odolnou konstrukci - pracovat je s přístrojem možné i pod vodou.

Foto: Sony

Nový phablet od Sony dokáže pracovat i pod vodou.

Článek

Xperia Z Ultra je vybavena displejem s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

Displej je proti poškrábání chráněn speciální vrstvou Super Hard Coat ASF. Její největší výhodou je, že kromě prstu může být xperia ovládána také dalšími předměty – dokonce i obyčejnou tužkou nebo propiskou s kovovým hrotem.

O rychlý chod phabletu se pak starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafickým jádrem Adreno 330 a 2 GB operační paměti. Výkonnější platformu byste aktuálně na pultech obchodů hledali marně.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5. Větší je telefon kvůli prostornému displeji samozřejmě do šířky i výšky (92,2 x 179,4 mm).

Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

Pod hladinou je dokonce s novou xperií možné fotografovat i natáčet videa. K tomu slouží dva fotoaparáty – na zadní straně s rozlišením 8 MPx a na přední s 2 MPx. Nechybí ani automatické ostření. Zda bude k dispozici i blesk, zatím není jasné.

Dostupnost ani cenu zatím společnost Sony neoznámila. S ohledem na předchozí generaci Xperia Z lze ale předpokládat, že prodejci si za novinku budou účtovat 16 až 20 tisíc korun.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám