Hlavní obsah

Češi každý rok nakoupí desítky tisíc iPhonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefon iPhone od Applu si za posledních pět let vytvořil v Česku silnou pozici. Celkový počet používaných přístrojů se podle neoficiálních odhadů pohybuje okolo 220 000 telefonů a stabilně roste o desítky tisíc prodaných přístrojů za rok. Nejoblíbenější je iPhone 4 v černé barvě s pamětí 16 GB, naopak nejméně je iPhonů 2G, vyplývá z informací prodejců.

Článek

První iPhone se na světovém trhu objevil před pěti lety, prodej tehdy odstartoval v USA 29. června. Do Česka se ale první generace dostala jen formou "šedých" dovozů ze zahraničí. Oficiálně začali v tuzemsku operátoři prodávat až o rok později verzi 3G.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

I když se iPhone ještě objevuje na předních místech tuzemských prodejních žebříčků, stále více jej ohrožuje konkurence v podobě špičkových chytrých telefonů s operačním systémem Android, v poslední době například Samsung SIII. Zatímco podíl iPhonu a dalších přístrojů s iOS proti loňsku klesl například u Vodafonu o tři procentní body na 15 procent, Android letos posílil ze 44 na 63 procent a odborníci mu předpovídají další růst.

T-Mobile ve své síti registruje podle mluvčí Martiny Kemrové několik desítek tisíc iPhonů, z toho polovinu tvoří iPhone 4. V desítkách tisíc se pohybují i počty používaných přístrojů u Vodafonu a Telefóniky. Ta přitom loni iPhony kvůli nevýhodným obchodním podmínkám Applu přestala ve své prodejní síti nabízet.

Aktuálně se v obchodech prodává iPhone 4S. Ten má ve srovnání se starší čtyřkou dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2.

Vylepšení se dočkal také vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5Mpix na 8Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu.

iPhone 4S přichází s technologií Siri. Ta promění telefon v osobní asistentku, které jednoduše nadiktujete vzkaz, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - telefonu se nemusíte ani dotknout.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

iPhony obecně patří v sítích operátorů k chytrým telefonům, jejichž uživatelé stahují nejvíce dat. Například u Vodafonu připadá na přístroj s operačním systémem iOS 264 MB stažených dat za měsíc, zatímco uživatelé přístrojů s konkurenčním Androidem stáhnou jen 177 MB.

Na příchod iPhonu zareagovali i tuzemští vývojáři. Aplikací z Česka je v současnosti několik set a patří mezi ně hry, zábavní programy, ale i aplikace bank a mediálních domů. Aplikace přitom musí nabízet v rámci uzavřeného distribučního systému Applu přes jeho internetový obchod.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu (vlevo) s druhou – modelem 3G.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám