Hlavní obsah

Zabezpečujeme mobil, tablet i počítač

Novinky, mif

Chytré telefony, tablety, počítače či notebooky. To jsou zařízení, která našla celá řada lidí pod vánočním stromečkem. Nové přístroje ale zpravidla nejsou nijak chráněny proti kybernetickým hrozbám a nájezdníkům. Právě proto je vhodné se na zabezpečení připravit.

Foto: Profimedia.cz

Bez spolehlivého antiviru nemají počítače před viry žádnou šanci.

Článek

Elektronické přístroje s přístupem na internet považuje stále více lidí za samozřejmost. Ať už se bavíme o mobilech nebo klasických počítačích, v jejich pamětích uchováváme stále více citlivých informací. Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k online účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Pokud se podaří počítačovému pirátovi k takovým datům dostat, jsou to pro něj druhé Vánoce. Na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy.

K průnikům do cizích strojů jsou nejčastěji používány viry a trojské koně. Najít je v operačním systému přitom nemusí být vůbec jednoduché. Ještě před pár lety škodlivé kódy mazaly soubory nebo citelně zpomalovaly systém, nyní se však snaží co nejdéle zůstat v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Roky útočil a nikdo si ho nevšiml. Nebezpečný virus byl odhalen až nyní

Bezpečnost

Cílí i na mobily

Neplatí to přitom pouze o počítačích, kyberzločinci se totiž stále častěji zaměřují i na mobilní zařízení. Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivir prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není.

Před podobnými záškodníky dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Moderní viry se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Aktualizace nepodceňovat

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Řada bezpečnostních programů je nabízena úplně zadarmo. Tvůrci vydělávají především na reklamě, která se v takových aplikacích zobrazuje. Případně také v některých případech omezují funkčnost bezpečnostních programů. Některé antiviry například dovedou škodlivé kódy najít, ale na jejich smazání je nutné zakoupit již plnou verzi aplikace.

Pozor na falešné antiviry. Uživatele připraví o peníze

Bezpečnost

Eset Family Security 

Balík bezpečnostních aplikací Eset Family Security se snaží ochránit nejen stolní počítače, ale také mobilní telefony a počítačové tablety. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr či například antivirus. Různých funkcí je v balíku nespočet.

Kdybychom mohli vyzdvihnout jednu nejužitečnější, pravděpodobně by šlo o vychytávku zvanou AntiTheft. Tento model se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů. Posloužit tak může například, pokud budete pohřešovat svůj notebook. Jednoduše se stačí přihlásit do on-line portálu služby a nechat si svůj stroj ukázat na mapě.

Vyzkoušet Eset Family Smart Security je možné zdarma, plná licence pro celou rodinu pak vyjde na 1600 Kč. V prodeji je ještě o stovku levnější balík zvaný Eset Smart Security, který je určený pro jeden počítač. Ten však nenabízí nástroje určené pro zabezpečení tabletů a mobilů.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security

ZoneAlarm free 

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Avast Free Antivirus 

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním.

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, které nejsou tolik výkonné.

Foto: archív tvůrců

Avast Free Antivirus

Avira Mobile Security 

Pokud sáhnete po levnějším balíku od Esetu, který neobsahuje zabezpečení mobilních zařízení, případně jiném konkurenčním řešení, můžete chytré telefony a počítačové tablety ochránit před škodlivými kódy pomocí antivirového programu Avira Mobile Security.

Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích. Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

  • Kde stahovat: internetové obchody s mobilními aplikacemi Apple iTunes a Google Play
Foto: archív tvůrců

Avira Mobile Security

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám