Hlavní obsah

Výkonné sestavy versus levné počítače

Novinky, mif

Na trhu je aktuálně několik stovek různých počítačů. Ty nejlevnější se dají sehnat za pár tisíc korun, zatímco špičkové sestavy stojí klidně jako nové auto. V čem se liší a kolik je vhodné do nového PC investovat?

Foto: Profimedia.cz

S rostoucí cenou zpravidla stoupá i výkon sestavy. Ty nejrychlejší stroje se hodí pro hraní her v nejvyšším rozlišení a nejlepších detailech.

Článek

Už za méně než 2000 Kč se dají pořídit minipočítače, které jsou postaveny na stejných součástkách jako chytré telefony a počítačové tablety. I proto na nich prakticky bez výjimky běží Android.

Výkon minipočítačů se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek. Při těchto činnostech je odezva systému o něco pomalejší.

I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je možné je totiž používat nejen jako jednoduché PC, daleko zajímavější je jejich uplatnění u TV, kde mohou sloužit jako HTPC, tedy domácí počítačové kino.

Za výkon se připlácí

Klasické sestavy se prodávají od 6000 korun. O ceně víceméně rozhoduje to, k čemu je budeme používat. Základní modely jsou totiž vhodné jen pro kancelářskou práci, tedy práci s textovými soubory a brouzdání po internetu.

Sestava za 10 tisíc korun si už dovede poradit i s multimédii. Takové stroje už v dnešní době mají rychlé čtyřjádrové procesory. V jejich výbavě často nechybí ani samostatné (dedikované) grafické karty, které se však spíše než na hraní her hodí pro připojení dvou monitorů.

S rostoucí cenou zpravidla stoupá i výkon sestavy. Ty nejrychlejší stroje se hodí pro hraní her v nejvyšším rozlišení a nejlepších detailech, ale i pro chod náročnějších aplikací – například programů pro střih videa či úpravu fotek na profesionální úrovni.

Asus ROG Tytan G50: herní dělo

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model Asus ROG Tytan G50. Ten zaujme hned na první pohled, protože černá skříň je vybavena modrým nebo červeným podsvícením.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Tytan G650

Není to ale rozhodně jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Asusu zaujme. Sestava je totiž vybavena rychlým procesorem Intel Core i7-4770K s frekvencí 3,5 GHz. Ten však díky režimu Turbo Gear může pracovat až na frekvenci 4,5 GHz. Přetaktování proběhne po stisku jediného tlačítka a uživatel tím nepřichází o tříletou záruku přímo od výrobce.

Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GTX 780 s 3 GB vlastní paměti. Ve výbavě sestavy nechybí ani 32 GB operační paměti, 3TB pevný disk, 256GB SSD jednotka a blu-ray mechanika. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: prodloužená záruka, přednastavený režim přetaktování
  • Zápory: optická mechanika je přístupná až po odklopení čelního panelu
  • Cena: 39 000 Kč

Evolveo Smart TV box Q4: malý, ale šikovný

Především pro obyčejné televizory je určen minipočítač Evolveo Smart TV box Q4, po připojení je pak na nich možné brouzdat na internetu, instalovat nejrůznější aplikace, a dokonce i nahrávat pořady podobně jako s plnohodnotným DVD rekordérem.

Foto: archív výrobce

Evolveo Smart TV box Q4

Nic ale nebrání v připojení tohoto miniaturního stroje k obyčejnému monitoru, kde bude fungovat jako klasické PC. Výkon přístroje však není nijak oslnivý. Základem je čtyřjádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1,6 GHz, který má k dispozici grafické jádro Mali400 podporující 3D akceleraci. 2GB operační paměť doplňuje 8GB datové úložiště. Pro nahrávání je vhodné dokoupit ještě paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Kromě samotného počítače v balení naleznete také ještě praktickou bezdrátovou klávesnici. Byť je velice drobná, má stejný počet tlačítek jako plnohodnotná QWERTY klávesnice u počítače. Navíc dokáže zastat i funkce myši díky pohybovému senzoru FlyMotion.

  • Klady: součástí balení je i šikovná klávesnice
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: 2400 Kč

Intel Nuc: do kanceláře i domácnosti

Intel Nuc nabízí za cenu mírně přesahující tři tisíce korun velice slušný poměr cena/výkon. Kompaktní krabička, která se vejde do lidské dlaně, je totiž plnohodnotným počítačem pro kancelářské i domácí využití.

Foto: archív výrobce

Intel Nuc

Základem je plnohodnotný dvoujádrový procesor Intel Core i3 taktovaný na 1,8 GHz. Ve výbavě dále nechybí integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000.

Intel Nuc je dodáván bez pevného disku i operační paměti. Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť. Na druhou stranu díky tomu uživatel může přesně zvolit, jakou chce kapacitu nebo rychlost. Osadit sestavu je možné až 16 GB operační paměti a místo se najde i pro SSD disk.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pevný disk a operační paměť se dokupují zvlášť
  • Cena: 3200 Kč

Apple Mac Pro: design hraje prim

Společnost Apple prakticky vždy sázela u svých počítačů na design. To je vidět i u vrcholného modelu Mac Pro, který nabízí velmi neokoukaný kulatý tvar. Zároveň je vybaven tím nejlepším hardwarem, jaký lze v dnešní době zakoupit.

Foto: Apple

Mac Pro

V základu se nabízí Apple Mac Pro ve dvou variantách, buď se čtyřjádrovým procesorem Intel Xeon E5 za 74 990 Kč, nebo se šestijádrovým Xeonem E5 za 99 990 Kč. Druhá zmiňovaná verze má navíc více operační paměti a lepší grafiku.

Pro opravdové fajnšmekry ale výrobce nabízí možnost individuální konfigurace, díky níž je možné vyzbrojit sestavu ještě výkonnějšími součástkami. Pokud bychom sáhli po tom opravdu nejlepším, vyšplhala by se částka za počítač až na 254 590 Kč.

  • Klady: špičkový výkon, neokoukaný design
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: od 75 000 Kč

HP Pavilion 500: zacíleno na multimédia

Počítačová sestava HP Pavilion 500 se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion 500

Srdcem tohoto modelu je čtyřjádrový procesor AMD A10-5700 s frekvencí 3,4 GHz. K dispozici je 8 GB operační paměti typu DDR3. Obrazové funkce obstarává grafická karta AMD Radeon R7 240 s 2 GB vyhrazené paměti.

Ve výbavě počítače od Hewlett-Packardu nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet. Pevný disk má kapacitu 1 TB. Moderní SSD jednotka by slušela sestavě více, ale na druhou stranu by zvýšila její prodejní cenu. HP Pavilion 500 běží pod novým operačním systémem Windows 8.

  • Klady: vyvážený výkon
  • Zápory: sestavě by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 14 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám