Hlavní obsah

Vybíráme novou počítačovou sestavu

Novinky, mif

Výběr počítače může být někdy pěkná sázka do loterie. Nabídka je totiž tak široká, že se v ní mohou snadno ztratit i velmi zkušení uživatelé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před nákupem je nutné si velmi dobře rozmyslet, k jakým úkonům sestavu budeme používat. Od těch nejlevnějších sestav nemůžeme zkrátka očekávat totéž jako od výrazně dražších strojů zaměřených například na hráče.

Nejlevnější sestavy se v dnešní době dají pořídit už okolo tisícovky. Jejich výkon je ale velmi nízký, protože jsou postaveny na podobných součástkách jako mobily a místo Windows jsou vybaveny Androidem.

Tyto miniaturní počítače jsou hojně používány u klasických televizorů, kde mohou sloužit pro snadné přehrávání filmů a přístup k internetu. Na klasickou práci se ale nehodí.

O ceně rozhoduje výkon i vzhled

Ceny klasických stolních PC startují okolo 5000 Kč, jde o modely, které se hodí především na kancelářskou práci. S multimédii si daleko lépe poradí stroje s cenovkou atakující hranici deseti tisíc korun. Takové stroje už v dnešní době mají rychlé čtyřjádrové procesory. V jejich výbavě často nechybějí ani samostatné grafické karty.

Teoreticky se dá říci, že čím vyšší cena, tím lepší výkon. Sestavy nabízející se za 20 tisíc už budou vyhovovat i hráčům a náročnějším uživatelům, kteří se věnují například střihu videa.

Tato cenová poučka neplatí ale vždy. Někteří výrobci si nechají zaplatit klidně i za líbivý vzhled.

V poslední době se například těší velké popularitě tzv. all-in-one stanice. Ty se na pohled výrazně neliší od monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou totiž umístěny pod kryty obrazovky. Ceny startují okolo deseti tisíc, vyšplhat se ale mohou i na sto tisíc.

Apple iMac: stylový vzhled především

All-in-one počítač iMac nabízí společnost Apple již několik let. Nejnovější verze se prodává v šesti různých konfiguracích, jež se od sebe liší především velikostí úhlopříčky, ale také použitými součástkami.

Ceny základního modelu s 21,5palcovým monitorem a rozlišením 1920 × 1080 pixelů startují na necelých 35 tisících korun. Vybavenější verze s 27palcovou obrazovkou, která má díky standardu 5K extrémně jemné zobrazení (5120 × 2880 obrazových bodů), se pak prodává od 58 000 Kč.

Foto: Apple

Nový Apple iMac

Za tuto sumu však nabízí poměrně slušnou výbavu. Ve všech konfiguracích je k dispozici 1TB pevný disk, 8 GB operační paměti a procesor Intel Core i5. Vybírat mohou zákazníci mezi integrovaným grafickým čipem nebo výkonnější samostatnou kartou AMD Radeon R9 M395 s 2 GB videopaměti.

Na přání je možné sestavu dovybavit výkonnějšími komponenty, jako jsou například procesor Intel Core i7 (4 GHz), který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat díky technologii Turbo Boost na 4,2 GHz, až 32 GB operační sestavy a klidně i 1TB SSD disk. Cena za nejlepší možnou konfiguraci se ale velice snadno přehoupne přes pomyslnou hranici 100 000 korun.

  • Klady: špičkový výkon v nejvyšší konfiguraci
  • Zápory: zatím se nenabízí verze s dotykovým ovládáním
  • Cena: od 35 000 Kč

HAL3000 Zeus: zacíleno na hráče

Především hráče se snaží zaujmout nová počítačová sestava HAL3000 Zeus. Ta je postavena na platformě společnosti Intel, konkrétně na procesoru Intel Core i5, jehož čtyři jádra tepou na frekvenci 3,2 GHz. Přetaktovat se však dokážou automaticky až na 3,4 GHz.

Foto: archív výrobce

HAL3000 Zeus

O rychlý chod se stará také 120GB SSD jednotka Kingston HyperX Fury, která je doplněna o 1TB pevný disk pro uložení dat. Dále je k dispozici 8 GB operační paměti typu DDR 3. Hráče bude nicméně nejvíce zajímat použitá grafická karta – jde o MSI GTX 960 s 2 GB vlastní paměti. Ta by měla stačit i pro hraní nejnovějších her, když ne vždy při maximálních možných detailech.

Jednou z dalších předností je bezesporu nadstandardní tříletá záruka. Sestava HAL3000 Zeus nicméně cílí na náročnější uživatele, protože je dodávána v základu bez operačního systému. Ten si musejí případní zájemci nainstalovat sami, případně sáhnout po jiné konfiguraci, která je dodávána s Windows 10. Tím ale logicky povyskočí i cena směrem vzhůru.

  • Klady: poměr cena/výkon, nadstandardní záruka
  • Zápory: v základu se dodává bez operačního systému
  • Cena: 20 700 Kč

Asus Chromebit CS10: kompaktní rozměry hrají prim

Nový počítač od společnosti Asus patří k těm nejmenším na trhu, není totiž o mnoho větší než obyčejný USB flash disk. Zařízení s délkou 12 cm v sobě nicméně místo flashové paměti pro ukládání dat ukrývá podobné součástky jako některé chytré telefony. Konkrétně je řeč o čtyřjádrovém procesoru Rockchip RK3288C, který je doplněn o 2 GB operační paměti a 26GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebit CS10

Novinku stačí připojit k televizoru nebo monitoru, klávesnici a myši a rovnou můžete začít pracovat. Kromě kompaktních rozměrů novinka láká také na platformu Chrome OS. Zmiňovaný systém je ve srovnání s Windows značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách.

Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením. A přesně to platí také o modelu Asus Chromebit CS10 – při provozu není vůbec slyšet a spotřeba ani při maximálním zatížení nepřekročí hodnotu 18 W.

  • Klady: obyčejný televizor promění na chytrý
  • Zápory: výkonem na klasické počítače nestačí
  • Cena: 2900 Kč

Lynx Grunex ProGamer: zacíleno na hráče

Počítačová sestava Lynx Grunex ProGamer je přímou konkurencí pro HAL3000 Zeus popsaný výše. Tento stroj je o pár tisíc korun dražší, což se ale pozitivně promítlo do jeho hardwarové výbavy. K dispozici je například o něco výkonnější grafická karta. Jde také o model od společnosti MSI, který je postavený na jádře Nvidia GTX 960, avšak má k dispozici rovnou 4 GB vlastní paměti.

Foto: archív výrobce

Lynx Grunex ProGamer

Citelně se také zvětšil prostor pro ukládání dat, uživatel může používat 240GB SSD jednotku a 2TB pevný disk. Takt procesoru naopak klesl. Čtyřjádrový Intel Core i5 tepe na frekvenci 2,7 GHz a umí se přetaktovat na 3,3 GHz. Operační paměť má také kapacitu 8 GB, jde však o modernější standard DDR4.

Podtrženo sečteno, v drtivé většině parametrů je stroj od společnosti Lynx lepší, za což si ale případní zájemci připlatí něco málo přes tři tisíce korun. Díky tomu ale zase získají licenci na operační systém Windows 10. Záruka je poskytována tradičně po dobu dvou let.

  • Klady: slušný výkon
  • Zápory: extravagantní vzhled nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 23 900 Kč

Acer Revo Build: jako skládačka

První modulární počítač od společnosti Acer je na pultech obchodů k dostání teprve pár týdnů. Přesto už stačil způsobit poměrně velký rozruch. Jde totiž o jeden z prvních strojů, které nabízejí tzv. modulární platformu.

Co to znamená v praxi? Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší. Místo toho, aby se nějaký expert vrhal na počítačovou skříň se šroubovákem v ruce, u modelu Revo Build stačí elegantně nacvaknout další díl prostřednictvím speciálních pogo konektorů.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Je to stejně jednoduché jako nasadit dvě kostky nějaké stavebnice na sebe. Zakoupit je už možné také první rozšiřující modul s pevným diskem s kapacitou 1000 GB. Za ten zájemci zaplatí bezmála tři a půl tisíce korun. Postupně by se v nabídce měly objevit také další rozšiřující moduly. Už nyní je zřejmé, že jeden z bloků přidá sestavě reproduktor a mikrofon, další zase baterii, která se hodí nejen na cestách.

Základna modelu Revo Build disponuje dvoujádrovým procesorem Intel Celeron N3050, 2 GB operační paměti a 32GB SSD jednotkou. Na té je předinstalovaný operační systém Windows 10. V nabídce obchodů by se měla během několika týdnů objevit také verze pro náročnější uživatele s výkonnějším procesorem od Intelu.

  • Klady: snadná možnost vylepšení
  • Zápory: kvůli nižšímu výkonu se nehodí pro náročnější uživatele
  • Cena: 5000 Kč (počítačová základna)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám