Hlavní obsah

Vybíráme chytrý telefon pro školáka

Novinky, mif, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý telefon lze v dnešní době považovat téměř za povinnou školní výbavu. Studenti ale kladou na mobily daleko vyšší nároky, než tomu bylo před lety. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají pořídit už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely.

S rostoucí cenou stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny dvoujádrovými nebo čtyřjádrovými procesory a alespoň 1024 MB operační paměti.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Prémiová výbava

Prakticky za standard lze dnes považovat dostatečně velkou paměť či slot na paměťové karty, který dovolí telefon používat i jako MP3 přehrávač. Většina telefonů také v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem i se připojit k wi-fi.

Samozřejmostí jsou také zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch přístroje s vyšší cenovkou. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat žádný další přístroj.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji kraluje Android, o slovo se ale stále častěji hlásí také Firefox OS a Windows, tedy mobilní obdoba platformy od Microsoftu pro stolní PC.

Apple pak své přístroje vybavuje systémem iOS, to už jsou však smartphony za deset a více tisíc korun.

Alcatel Pixi 3: cena hraje prim

To, že chytré telefony nemusí být kdovíjak drahé, dokazuje Alcatel Pixi 3. V tuzemských obchodech jej je možné sehnat už za méně než 1400 Kč. Za tuto cenu zájemci dostanou kompaktní přístroj s 3,5palcovou obrazovkou a rozlišením 320 x 480 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Alcatel Pixi 3

S ohledem na pořizovací cenu asi příliš nepřekvapí, že vysokým výkonem novinka společnosti Alcatel zrovna neoplývá. Je vybavena dvoujádrovým procesorem s frekvencí 1 GHz a k dispozici má 512 MB operační paměti. Práce s Pixi 3 je ale překvapivě velmi svižná. Stroj je totiž vybaven operačním systémem Firefox OS, který je schopný pracovat velmi rychle i na pomalejších součástkách. Za tímto operačním systémem stojí tvůrci stejnojmenného internetového prohlížeče – společnost Mozilla.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

  • Klady: nízká cena, svižný chod díky operačnímu systému Firefox OS
  • Zápory: nízké rozlišení displeje
  • Cena: 1390 Kč

Asus Zenfone 2 Laser: zacíleno na fotoaparát

Zenfone 2 Laser od společnosti Asus se na první pohled nijak výrazně neliší od celé řady konkurenčních modelů. Jeho hlavní přednost se ale ukrývá na zadní straně, 13megapixelový fotoaparát je totiž vyzbrojen laserovým ostřením. Díky tomu má koneckonců tento model v názvu slůvko Laser.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 2 Laser

K čemu je to dobré? Tato technologie umožňuje v praxi pořídit ostré snímky v co nejkratším čase. Zaostřit dokáže chytrý telefon od společnosti Asus za pouhé tři desetiny sekundy, a to i ve špatných světelných podmínkách. Samozřejmě nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který má rozlišení pět megapixelů.

Ani v ostatních parametrech druhá generace Zenfonu nezaostává. K dispozici je pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, procesor Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. To vše běží pod operačním systémem Android.

  • Klady: špičkový fotoaparát
  • Zápory: na zadním krytu ulpívají otisky prstů
  • Cena: 5500 Kč

Lenovo P70: na výdrži záleží

Společnost Lenovo vrhá na trh jeden telefon za druhým. Model P70 je sice na trhu již nějaký ten pátek, ale stejně si zaslouží pozornost. Nabízí totiž až snovou výdrž baterie. Zatímco většina konkurentů se bez elektrické zásuvky obejde maximálně tak dva dny, přístroj od Lenova při stejném zatížení klidně i čtyři.

Foto: archív výrobce

Lenovo P70

Pokud jej používáte střídměji, není problém výdrž prodloužit klidně na celý týden. A to je něco, o čem si konkurenční chytré telefony s velkými dotykovými displeji mohou nechat tak maximálně zdát.

Pracovní tempo u modelu P70 udává osmijádrový procesor Mediatek 6752 při frekvenci 1,7 GHz. Tento čip má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor, jenž je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: kvůli velké baterii se telefon nabíjí do plného stavu pomaleji
  • Cena: 5200 Kč

Coolpad Porto: láká líbivým vzhledem

Společnost Coolpad je na tuzemském trhu naprostým nováčkem. Tento čínský výrobce si ale vydobyl jisté renomé na domácím čínském trhu mezi deset nejúspěšnějších firem. Prvotina určená pro Česko se jmenuje Porto a láká především na líbivý vzhled.

Foto: archív výrobce

Coolpad Porto

Kombinace bílé a stříbrné testovanému kousku jednoznačně sluší. Všechny komponenty se navíc podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 7,9 mm, novinka je tak velmi tenká. Pochválit si novinka zaslouží také za svůj 4,7palcový displej. Ten totiž dokáže zobrazit barvy velmi věrně a obraz se nijak nedeformuje ani při pohledu z jakékoliv strany.

Dále je Coolpad Porto vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 a 1 GB operační paměti. Výkon tedy není nijak oslnivý, ale s ohledem na pořizovací cenu je víceméně odpovídající.

  • Klady: líbivý vzhled, barevné podání displeje
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 3500 Kč

HTC Desire 626: král multimédií

Nabídnout vyvážený výkon i velmi slušné parametry za odpovídající cenu se snaží Desire 626 od společnosti HTC. Novinka se navíc nabízí v atraktivních barevných kombinacích, jak jde vidět na obrázku níže.

Foto: archív výrobce

HTC Desire 626

Přístroj se pyšní stereofonními reproduktory, které jsou umístěny na čelní straně nad a pod displejem. Díky tomu je například při přehrávání videí nebo poslechu hudby zvuk směřován přímo na posluchače, a nikoliv do stran, jako tomu bývá u konkurentů. Zvuková reprodukce je zkrátka jednou z největších předností tohoto modelu.

Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 udává pracovní tempo při frekvenci 1,2 GHz, což pod operačním systémem Android bohatě stačí na práci s více programy najednou. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, 16GB úložný prostor a pětipalcový displej s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů).

  • Klady: kvalita reproduktorů, nabídka barevných kombinací
  • Zápory: baterie má kapacitu jen 2000 mAh
  • Cena: 7900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám