Hlavní obsah

Test Cowon S9: Prémiový přehrávač pro fajnšmekry

Novinky, Marek Schäferling

Cowon S9 stojí mezi kapesními přehrávači stejnojmenné firmy na pomyslném vrcholu. Přesto byste u něj marně hledali například WiFi nebo mnohem obyčejnější linkový vstup. Nabízí zkrátka jen to, oč je zájem, ovšem v množství více než dostatečném.

Foto: www.cowonglobal.com, Novinky

Cowon S9 - přehrávač multimédií do kapsy

Článek

Cowon S9 je hodně, ale opravdu hodně trendy přehrávač. Jak vzhled, grafickým rozhraním, ale i výčetem podporovaných funkcí.

Nabízí pravděodobně vše, co byste dnes od moderního kapesního přehrávače mohli očekávat. Samozřejmá je přítomnost Bluetooth, dotykový displej s propracovaným systémem ovládání prstem, ale i podpora videa v XviD nebo DivX formátu.

Ať chcete nebo ne, dříve či později začnete S9 srovnávat s výrobky Apple, tedy s iPODem. Marketing firmy Apple má totiž tak široký dopad, že i ostatní výrobci se musí přizpůsobit. A přestože je Cowon jedním z nejprosluleších, ani on se stylu iPOD nemůže ubránit.

Vzhled přehrávače

Rozměry patří S9 někam do středu nabídky, 105x 57x 12mm jej činní tenkým příjemným společníkem. Velkou část čelní stěny vyplňuje AMOLED displej s úhlopříčkou 3,3“. Jde o nový typ displeje vyznačujícím se oproti starším LCD mnohem lepšími pozorovacími úhly, mnohem vyšším kontrastem a hlavně také menší tloušťkou a spotřebou.

Displej AMOLED - Active Matrix Organic Light Emiting Diode
Dlouhý název technologie může být poněkud frustrující, výsledky však stojí za to. Pozorovací úhly jsou takřka neomezené, barvy velmi živé a díky vysoké rychlosti změny obrazu nedochází k rozmazávání videa.

Plastové tělo přehrávače nepůsobí naštěstí vůbec levně. Vše je perfektně slícováno, a nikde se nic neprohýbá nebo nevrže. Kryt displeje nese ochranou vrstvu proti poškrábání, kterou naleznete i na jiných výrobcích konkurence. Nutno dodat, že opravdu funguje.

Foto: www.cowonglobal.com, Novinky

Pokud není displej zapnutý, sotva jej rozeznáte od okolních plastových okrajů.

Při kapacitě 8 až 32GB podle modelu by někoho mohla zarazit absence paměťového slotu. Mnohým bude jistě chybět, zvlášť pokud si pořídí menší a levnější variantu. Patrně jde o oběť minimální tloušťky přehrávače, která se zdála být důležitější.

Výbava nejen programová

Výstupy a vstupy přehrávače jsou řešeny dvoukombinací 3,5mm jack + 20pin „všekonektor“. Jack slouží k připojení sluchátek, zatímco onen 20pin skýtá možnost redukce na USB, linkový vstup nebo televizní výstup. Ano, přehrávač má skutečně možnost přehrávání na externí obrazovce, k mému velkému zklamání ale jen v PAL nebo NTSC režimech. Žádné HD, ani lehké 720p se nekoná.

Překvapením může být i množství hardwarových tlačítek. Ačkoliv dotykový displej skýtá sám o sobě velkou plochu pro ovládání, nic nenahradí účelná tlačítka pro pozastavení nebo přeskakování hudby, případně nastavení hlasitosti. Mnoho funkcí je tak zdvojeno, takže si můžete vybrat, zda je obhospodařit virtuálně nebo tlačítky.

Grafické prostředí je kompletně vyvedeno ve Flash animaci. Díky tomu nabízí S9 jednu uikátní funkci – plynulé zoomování. Přibližovat obrázky, ale i text nebo nabídky lze pomocí posuvníku s velmi jemnými skoky. A komu by to bylo málo, je tu ještě automatický „G-senzor“ otáčející obrazovku podle natočení přehrávače našířku nebo navýšku.

G-Senzor: Akcelerometr
Cowon S9 je vybaven akcelerometrem a schopností automaticky natočit obraz podle otočení přístroje navýšku nebo našířku. Jednoduše přehrávač otočte o 90° a obraz se sám přepne. Pokud vám tato funkce není příjemná, potom jí lze s novější verzí firmware vypnout.

Je libo kalkulačku nebo Pacmana?

Podpora aplikací Flash umožňuje použít S9 nejen pro hraní flashových her, ale i pro práci s jednoduššími aplikacemi.

V základu sice najdete jen kalkulačku a kalendář, nicméně z webu lze stáhnout i jiné, například stopky. Každopádně zábava se hledá snáze, poměr aplikace : hry jistojistě přesahuje 1:100.

Foto: www.cowonglobal.com, Novinky

Grafické rozhraní ovládá uživatel přes dotykový displej nebo hardwarová tlačítka na horním a spodním okraji.

Díky displeji s rozlišením 480x272 (odpovídá poměru 16:9) lze na Cowonu pohlížet i text z počítače. Zde potěší podpora českého jazyka, kterou oceníte především u titulků k videu.

Přehráváme, hrajeme, zpíváme

Trumfem S9 je přehrávání videa bez nutnosti transkódovat přímo pro přehrávač. To znamená, že normální XviD, který jste si pouštěli včera na PC, můžete přehrát v nezměněné podobě i v S9. V praxi tím ušetříte hodiny času nutné k transkódování filmů, a to se jistě hodí. Obavy, že video s vyšším rozlišením než má displej (480x272) se bude trhat jsou liché, dobře chodily i tituly v 640x480.

Z hlediska obrazu nemá Cowon S9 sobě rovného. Nevím o jiném přehrávači, který by nabízel tak syté barvy s perfektní černou. Navíc úhlopříčka 3,3“ (8,4cm) patří do kategorie příjemně velkých. Díky rozlišení zase uvidíte dostatek detailů, aby byl zážitek z videa lepší než na konvečních QVGA displejích.

Foto: www.cowonglobal.com, Novinky

Displej typu AMOLED poskytuje narozdíl od LCD technologie téměř neomezený pozorovací úhel.

Po zvukové stránce není taktéž prakticky co vytknout. Pouze pokud jste zvyklí poslouchat hodně nahlas, nebo pokud máte sluchátka s opravdu vysokou impedancí, nedoporučuji v úvodním nastavené přehrávače volit regiun Evropa. Kvůli zdraví mají Evropané sníženu maximální hlasitost. Raději si proto nastavte Severní Ameriku, aby korespondovalo FM rádio.

Hodnocení

Cowon S9 patří mezi zdařilé přehrávače hudby a videa. Po stránce designu, díky propracovanému uživatelskému rozhraní, ale i pro kvalitní displej a zvuk. Když k tomu připočtete dlouhou výdrž na baterie, je zřejmé, že nepůjde o levnou záležitost. A poravdu, prodejní cena se pohybuje těsně pod 7 000 Kč s daní ve variantě s 16GB pamětí.

Pokud chcete znát nectnosti přístroje, potom výčet zahrnuje absenci slotu na paměťovou kartu, nutnost dokoupit kabely TV-Out a Line-IN (pokud je požadujete) a nestandardní datový kabel. Přehrávači by zkrátka slušelo mini-USB, použitý 20pin konektor není běžnou záležitost.

Technické specifikace

  • Displej: dotykový 3,3" AMOLED 480x272
  • Rozměry: 106 x  57 x 12,8mm
  • Hmotnost: 77g s baterií
  • Výdrž: 55hod audio, 11hod video
  • Paměť: 8, 16 nebo 32GB
  • Paměťové karty: NE
  • Bluetooth: ANO v2.0
  • Podporované formáty: MP3, WMA, FLAC, OGG, APE, Audible, DivX, XviD, WMV
  • Video: bez konverze, až 30fps, i vyšší rozlišení než 480x272 
  • Ekvalizér: ANO, i pro video 
  • TV výstup: ANO, přes redukci, kompozitní PAL/NTSC
  • Datové rozhraní: USB 2.0
  • Cena: cca 6800 Kč s DPH 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám