Hlavní obsah

Špatný snímek nemusí skončit v koši. Jak vylepšit fotografie

Novinky, mif

Na dovolených zpravidla vznikne velké množství fotografií. Některé z nich se však vždy nemusí povést tak, jak bylo zamýšleno. Pokažené momentky však nemusí nutně končit v koši, často se dají vylepšit pomocí speciálních programů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedokonalosti snímků dokážou zamaskovat nejrůznější grafické editory. Umějí zaostřit rozmazané části fotografií, vylepšit expozici a vyvážení bílé nebo snížit hladinu šumu u momentek, které byly vytvářeny ve špatných světelných podmínkách.

Je však nutné podotknout, že podobné programy samozřejmě nejsou všespásné, ale pomoci skutečně mohou. Snímek, jenž byl na první pohled zralý tak akorát do koše, může už po pár úpravách zdobit rodinné album.

Zajímavé efekty a vylepšení

Fotografie je možné pomocí grafických editorů vylepšit různými efekty, jako je například proměna na olejomalbu, negativ nebo na starou fotografii. Jedním kliknutím také může snímek vypadat, jako by byl nakreslen tužkou nebo vytesán do kamene.

Kromě grafických editorů existuje také řada propracovaných programů, které se soustředí pouze na jeden vizuální efekt. Ty dokážou proměnit sérii fotografií v krátký film, obrovský panoramatický snímek nebo koláž.

Drtivá většina grafických programů je nabízena za poplatek, najdou se nicméně i výjimky, které jsou úplně zadarmo. Je jich však jako šafránu, o vývoj takových programů se totiž starají zpravidla jen nadšenci.

Nepodceňovat zálohování dat

Na dovolené, případně hned po příjezdu domů, je vhodné fotografie zálohovat. Poničení nebo odcizení fotoaparátu totiž není zas tak nemožné, jak by se mohlo zdát. Vhodné je každý den ukládat vše do počítače nebo na jiné záznamové médium.

Odborníci nedoporučují zálohovat fotografie na CD nosiče. Kvůli svým vlastnostem by totiž data nemusela být za pár let vůbec čitelná. Zálohovat fotografie je vhodné například na externí disky.

Gimp: jde to i zadarmo

Jedním z vůbec nejpopulárnějších programů pro úpravu fotografií je Gimp, alespoň tedy pokud se bavíme o těch bezplatných.

Foto: archív tvůrců

Gimp

Mezi jeho hlavní přednosti patří široká škála nástrojů (štětec, pero, tužka, rozprašovač, guma, razítko a další), práce s kanály, vrstvami a cestami, grafické filtry, dodatečné zásuvné moduly a skripty, práce s grafikou v prostoru RGB(a), stupních šedi nebo indexované paletě, plná podpora vlastního nativního formátu XCF a částečná podpora nativního formátu Adobe Photoshopu (PSD), import vektorových obrázků ve formátu SVG nebo dokumentů v PDF.

Gimp je ceněn i pro svou nízkou hardwarovou náročnost. Bezproblémově funguje i na velmi pomalých strojích, což se o celé řadě profesionálních grafických editorů říci rozhodně nedá.

  • Kde stahovat: gimp.org

XnView: prohlížení a úpravy

Bezplatná aplikace XnView je určena pro všechny jedince, kterým nevyhovuje prohlížeč obrázků ve Windows. A to ani jeho vylepšená verze, která je nedílnou součástí nejnovějších desítek. Největší předností programu XnView je schopnost pracovat prakticky se všemi grafickými formáty, které existují.

Foto: archív tvůrců

XnView

V databázi jich má přes 400. Do dalších pěti desítek formátů dokáže program fotografie a obrázky ukládat. Řeč je například o grafických standardech PNG, JPEG, Targa, Alias, Softimage, Tdi, Gif, Rgb, Photo CD či Photoshop. XnView navíc podporuje 44 jazyků, a to včetně češtiny. Nechybějí ani jednoduché editační funkce.

  • Kde stahovat: xnview.com

PhotoFiltre Studio: domácí grafická laboratoř

PhotoFiltre Studio je kompletní grafický editor, který je podobně jako Gimp nabízen zadarmo. Platí to však pouze o jeho starších verzích. Tvůrci se totiž rozhodli těžit z jeho vysoké popularity a za ty nejnovější si již nechají platit. Potěšující nicméně je, že jde spíše o symbolických 350 korun.

Foto: mif, Novinky

PhotoFiltre Studio

Za tuto částku případní zájemci získají poměrně sofistikovanou aplikaci, která je plná užitečných funkcí. S její pomocí je možné vkládat do snímků texty, rozmazávat, ostřit nebo slepovat snímky dohromady. PhotoFiltre Studio zároveň láká na další zajímavé efekty, jako jsou nejrůznější rámečky a prořezy obrazu. K programu je možné stáhnout také češtinu, díky čemuž se ovládá jednodušeji.

  • Kde stahovat: photofiltre.com

Zoner Photo Studio: české kořeny

I méně zkušení uživatelé patrně alespoň někdy slyšeli o populární aplikaci Adobe Photoshop, která však cílí především na náročnější uživatele a profesionály, čemuž odpovídá i její cenovka. Využívat pokročilých nástrojů je ale možné i v levnějších aplikacích, jak ukazuje český fotografický editor Photo Studio od společnosti Zoner.

Foto: Novinky

Zoner Photo Studio

Program slouží pro správu alb s fotografiemi, ale zároveň dokáže snímky i upravovat. Vedle nejrůznějších ořezů je možné s programem také upravovat úrovně, barvy, expozici, ostrost, stíny, šum, chromatickou vadu, viněty či řádkový proklad. Vyzkoušet Zoner Photo Studio je možné zdarma, za plnou verzi pak zájemci v závislosti na konkrétní licenci zaplatí 1200 Kč. Majitelé starších verzí nicméně mají nárok na slevu.

  • Kde stahovat: zoner.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám