Hlavní obsah

Smartphony zlevnily o tisíce

Novinky, mif

Ceny chytrých telefonů se v posledních týdnech propadly na historické minimum. Ušetřit je možné klidně i několik tisíc korun. Není ale všechno zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Ceny tlačí dolů především nová konkurence.

Článek

Ceny tlačí dolů především nová konkurence. V minulém měsíci se na pultech obchodů objevili noví hráči z řad Samsungu, Nokie, Sony i HTC.

O slovo se také stále častěji hlásí čínští výrobci, kteří nabízejí stejnou výbavu jako zavedená konkurence, často ale za poloviční cenu.

V Česku se však objevují čínské přístroje, které nejsou určeny pro tuzemský trh – neobsahují češtinu, případně jim v našich sítích nefunguje rychlý internet. Před nákupem podobných telefonů je vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Kvalita hraje prim

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm kromě nejnižší ceny na internetu naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Při výběru je vhodné dávat pozor na několik kritérií, kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Sledovat se vyplatí také kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma. Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik je potřeba másla při pečení bábovky.

Samsung Galaxy S5: dlouhá výdrž i slušný výkon

Dotykový displej modelu Samsung Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, k dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem. Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

Výrobce zapracoval i na výdrži – akumulátor je větší o dvacet procent, díky čemuž by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (Ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

  • Cena v březnu: 17 500 Kč
  • Cena v květnu: 13 700 Kč

HTC One: láká na multimédia

Nová vlajková loď HTC One (M8) sází především na multimediální výbavu. Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky. V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji.

Základem smartphonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz (na vybraných zahraničních trzích bude k dispozici výkonnější verze s taktem 2,5 GHz) a 2 GB operační paměti. Datové úložiště má v základu kapacitu 16 GB, prodávat se ale bude také 32GB varianta.

  • Cena v březnu: 17 000 Kč
  • Cena v květnu: 14 500 Kč

Xiaomi MI3: nejvýkonnější na světě

Čínské hráče je nutné začít brát vážně, což dokládá i společnost Xiaomi. Špičkové přístroje nabízí za pár tisíc a jsou vždy prakticky okamžitě vyprodané. Tento čínský výrobce se v posledních letech zaměřoval především na domácí trh, ale již několik měsíců se snaží expandovat i do Evropy.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi3

Vlajková loď společnosti Xiaomi je vybavena čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz, operačním systémem Android, 64GB pamětí, pětipalcovým Full HD displejem a 13MPx fotoaparátem Sony Exmor.

Podle hodnocení benchmarku AnTuTu výkonnější platforma neexistuje. Smartphone Xiaomi Mi3 dokonce porazil s 36 634 body i nový top model Samsung Galaxy S5, který získal 36 161 bodů. Tomu patří druhé místo.

  • Cena v březnu: 11 000 Kč
  • Cena v květnu: 9000 Kč

Sony Xperia Z2: odolnost hraje prim

Společnost Sony sází u svých top modelů na vysokou odolnost. To je případ i novinky Xperia Z2. Novinka splňuje stejně jako předchůdce specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z2

Ponořený může být až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. Pod hladinou je dokonce s Xperií možné fotografovat i natáčet videa, a to až v rozlišení 4K. K tomu slouží především fotoaparát na zadní straně s rozlišením 20,7 MPx. Nechybí ani automatické ostření či přisvětlovací dioda.

Xperia Z2 má displej s úhlopříčkou 5,2 palce a rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Výbava novinky dále čítá čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974AB taktovaný na 2,3 GHz, 3 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Nechybí ani wi-fi či Bluetooth.

  • Cena v březnu: 17 500 Kč
  • Cena v květnu: 15 000 Kč

Nokia X: pod taktovkou Androidu

Nokia X je prvním chytrým telefonem tohoto výrobce, který pracuje se systémem Android. Ten se sice svým vzhledem velmi podobá Windows Phonu, kterým jsou vybaveny pokročilejší smartphony této značky. Dovoluje ale instalovat i aplikace určené pro rozšířenější Android.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu. Tradičně nechybí ani off-line navigace a mapové podklady celého světa, které finský výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Nokia X je vybavena čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

  • Cena v březnu: 3300 Kč
  • Cena v květnu: 2600 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám