Hlavní obsah

Šikovné vychytávky pro PC a notebooky

Novinky, mif

Počítače a notebooky většina lidí v dnešní době používá pro přístup na internet, ale zároveň jako DVD přehrávače, kalendáře i kalkulačky. Díky desítkám nejrůznějších vychytávek je možné tyto stroje naučit nové dovednosti a zpříjemnit si práci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rozšiřující přístroje rozdělujeme do dvou kategorií. Jedny se musí vmontovat do útrob stroje, druhé se dají snadno připojit k libovolnému PC prostřednictvím USB rozhraní. Tento způsob je znatelně jednodušší. Prakticky stačí přístroj připojit do USB portu a spustit.

Pokud jej operační systém automaticky nerozezná, je nutné do něj z přiloženého CD nosiče nainstalovat ovladače (takzvané drivery). Přesný postup instalace by měl být uveden v návodu dodávaném se zařízením. Takovýmto způsobem je možné k počítači připojit tiskárny, skenery, zvukové karty nebo například TV tunery pro příjem analogového i digitálního televizního signálu.

Dimenze navíc do USB

Do USB portu je možné připojit zařízení nVidia 3D Vision, které promění obyčejná videa v trojrozměrná. Tento přístroj není na trhu žádnou novinkou, nabízí se již druhým rokem. Přesto zatím žádný výrobce nenabízí konkurenční řešení.

Ke sledování obrazu jsou potřeba speciální polarizační brýle, které dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Brýle jsou součástí balení. Technologie však spolupracuje pouze s monitory a televizory, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz). Většina dnes prodávaných monitorů je však bohužel 60Hz.

V praxi působí trojrozměrný obraz velice dobrým dojmem. Obzvláště to platí u počítačových her, kdy působí zážitek z hraní daleko věrnějším dojmem. U přehrávání běžných filmů na DVD je už zážitek menší a video působí jako uměle vytvořené.

Když pevný disk nestačí

Prostřednictvím USB portu nebo rychlejšího rozhraní eSata a FireWire je možné také zvýšit kapacitu úložného prostoru. Poslouží k tomu externí pevné disky. Jednotlivé velikosti se od sebe liší rychlostí, rozměry a samozřejmě i cenou.

Klasický disk s velikostí 3,5 palce, který má kapacitu 2000 GB, je možné pořídit už za 3300 korun. Pro použití s notebookem jsou však vhodnější 2,5 nebo 1,8palcové modely. Ty totiž na rozdíl od svých větších bratříčků nepotřebují dodatečné napájení ze zásuvky, plně si vystačí s energií z USB portu. 2,5palcový externí disk s kapacitou 2000 GB vyjde na 6300 Kč.

Lidé, kteří pracují s počítači každý den nebo na nich stejně intenzívně hrají hry, často trpí bolestmi zad. Obzvláště to platí pro majitele notebooků. Přenosné počítače totiž mají níže položený displej, což většinu uživatelů nutí sedět shrbeně.

Lékaři proto doporučují jednoduché pravidlo – notebook nepatří na klín. Vhodnější je jej používat na pevné podložce, kdy laptop slouží pouze jako monitor a ovládá se pomocí přídavné klávesnice a myši. Podložky nepomáhají pouze lidem, ale také samotným notebookům, protože snižují jejich provozní teplotu klidně i o deset stupňů. Tím se zvyšuje životnost jednotlivých komponent.

Kinect pro Windows: počítač ovládaný pohybem

Společnost Microsoft začala v letošním roce prodávat novou verzi pohybového senzoru Kinect. Ta je na rozdíl od předchozí generace, která pracovala výhradně s televizní konzolí Xbox, určena pro počítače s Windows.

Foto: Microsoft

Kinect pro Windows

Nový Kinect se vzhledem velice podobá starší verzi. Podobně i funguje – místo klávesnice a myši bude možné ovládat programy bezdotykově. A to díky citlivému mikrofonu a dvěma infračerveným čidlům, která snímají pohyby člověka před monitorem a přenáší je do prostředí Windows.

Vylepšena byla u novinky vzdálenost, ze které je schopna snímat pohyby člověka. Zatímco u staršího Kinectu musí být člověk od televize alespoň 1,2 metru daleko, verze pro Windows pracuje již od 50 cm. S verzí pro Xbox 360 není nový Kinect kompatibilní.

  • Klady: unikátní způsob, jak ovládat PC
  • Zápory: v Česku novinku nabízí jen pár prodejců
  • Cena: 5000 Kč

Genius DX-ECO: unikátní myš bez baterií

Společnost Genius nabízí novou bezdrátovou počítačovou myš DX-ECO. I když dokáže pracovat úplně stejně jako konkurence, liší se v jedné podstatné věci – ke svému provozu nepotřebuje žádné baterie, vystačí si s vlastním kondenzátorem. K plnému nabití ji stačí k PC připojit na tři minuty.

Foto: Genius

Genius DX-ECO

Komunikace mezi myší a počítačem pracuje na frekvenci 2,4 GHz. Podle výrobce by měl být dosah bezdrátového signálu až 15 metrů. Především majitele notebooku potěší, že přijímač signálu je tak miniaturní, že může být neustále zapojen do USB portu. Případně jej lze také uschovat do útrob myši.

Ke svému pohybu využívá bezdrátová novinka senzor BlueEye, díky čemuž by měla být schopna pracovat prakticky na jakémkoliv povrchu. Myš Genius DX-ECO je ergonomicky tvarovaná, kvůli čemuž ji mohou využít jen praváci.

  • Klady: poměr cena /výkon
  • Zápory: novinka je určena pouze pro praváky
  • Cena: 550 Kč

Hammacher Voicelok: USB flash disk s hlasovým zámkem

Ochranu citlivých osobních dat není radno podceňovat. Toho jsou si vědomi už i výrobci USB flashdisků, kteří své přístroje vybavují biometrickými čtečkami otisků prstů či nejrůznějším šifrovacím softwarem. Nejzajímavější způsob odemykání flashdisku představila letos společnost Hammacher Schlemmer – pro prohlížení uložených dat je nutné vyslovit heslo.

Foto: Hammacher Schlemmer

Flashdisk Voicelok s hlasovým odemykáním

Na těle novinky nalezneme samozřejmě USB konektor, na protilehlé straně je pak umístěn vestavěný mikrofon s dvěma indikačními diodami. Ve chvíli, kdy flashdisk vložíte do USB portu, rozblikají se diody červenou a zelenou barvou. To indikuje, že je přístroj připraven k použití – pokud řeknete správné heslo, v počítači se Voicelok zobrazí jako disková jednotka. Do PC přitom není potřeba instalovat žádný speciální software.

Samozřejmě hlasové odemykání má i své stinné stránky. V místnosti plné lidí může heslo někdo odposlechnout a pak zkoušet zabezpečení přístroje prolomit, i když to by podle výrobce nemělo být vůbec možné.

  • Klady: chrání data pomocí hlasové aktivace
  • Zápory: novinka se zatím vyrábí jen s 8GB kapacitou
  • Cena: 900 Kč

Logitech MK605: praktická podložka pod notebook

Bolavých zad z nesprávného držení těla při práci na notebooku nás může zbavit praktická podložka Logitech MK605. Pomocí tří nastavitelných poloh dokáže podložka zvýšit umístění displeje přenosného počítače až o několik desítek centimetrů, díky čemuž není potřeba během práce nebo při sledování filmů tolik ohýbat krk.

Foto: Novinky

Logitech MK605

Součástí podstavce je také bezdrátová klávesnice a myš. Tyto periferie se k notebooku připojují pomocí miniaturního USB přijímače. Díky setu Logitech MK605 se pracuje na notebooku prakticky stejně pohodlně jako na stolním počítači.

Notebook umístěný v podložce se navíc při práci lépe chladí, než když je jen položený na samotném stole nebo na klíně. A to i přesto, že podložka není vybavena žádným ventilátorem.

  • Klady: výrazně zvýší ergonomii notebooku
  • Zápory: podložka s klávesnicí a myší na stole zabírá více místa než samotný notebook
  • Cena: 2000 Kč

A-Data HD710: extrémně odolný a rychlý

Nejenom pro sportovní nadšence vyrobila společnost A-Data vysoce odolný externí pevný disk s označením HD710, který je nástupcem populárního modelu A-Data SH93. Novinka má velikost 2,5 palce a nabízí se v černé, žluté a modré barvě.

Foto: A-Data

Externí disk A-Data HD710

Zařízení splňuje bezpečnostní standard IEC 529 IPX7, díky čemuž by mělo bez újmy vydržet klidně až 30 minut pod vodou ve hloubce jednoho metru. Díky pogumovanému tělu dokáže externí disk navíc přežít i větší nárazy a pády.

Zakoupit externí disk A-Data HD710 je možné v kapacitách 500, 750 a 1000 GB. Ve všech případech novinka disponuje rychlým rozhraním USB 3.0, které umí přenášet data rychlostí až 5 Gbit za sekundu. V praxi je tak možné data zkopírovat až desetkrát rychleji než se starším USB 2.0.

  • Klady: odolá pádům i vodě
  • Zápory: kvůli odolnému tělu je disk o něco baculatější
  • Cena: 1900 až 3000 Kč (v závislosti na kapacitě) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám