Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na zimní dovolenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas zimních dovolených pomalu přichází. Na cestu se kromě pořádně teplého oblečení vyplatí přibalit také několik šikovných vychytávek, které nám mohou zpříjemnit nejen samotný pobyt, ale i cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení.

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Uchovat vzpomínky, a to klidně i přímo ze sjezdovky, pak dokážou samozřejmě také videokamery. Prim přitom hrají extrémně odolné modely, které jsou zpravidla velmi kompaktní a je možné je přidělat například na helmu. I ty v dnešní době nabídnou velmi slušnou kvalitu záznamu, a to klidně i ve 4K rozlišení.

Notebook i tablet

Na dovolenou si lidé v dnešní době mohou vzít i počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Sony Action Cam: extrémně odolná

Sony Action Cam patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve sněhu.

Foto: archív výrobce

Sony Action Cam HDR-AS100VR (2014)

Uvnitř kamery je Exmor R BSI CMOS snímač s rozlišením 18 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. Optický stabilizátor SteadyShot je ve srovnání s dosavadními modely 2,5x výkonnější, takže ještě lépe eliminuje otřesy a chvění.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: absence displeje
  • Cena: 7000 Kč

Acer Aspire Switch 10: šikovný hybrid

Hybrid Aspire Switch 10 se skládá ze dvou částí – počítačového tabletu s úhlopříčkou 10,1 palce, jehož dotykový displej má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů, a základové stanice s klávesnicí. Právě díky této dokovací části dokáže novinka pracovat také jako klasický notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire Switch 10

Magnetický úchytný mechanismus je symetrický, což znamená, že displej je možné ke klávesnici připojit klidně i zcela obráceně, jak je vidět na snímku výše. V takovém režimu slouží základová stanice jako podstavec pro tablet, tento režim se hodí například pro sledování filmů.

Pracovní tempo hybridu udává čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 při frekvenci 1,33 GHz, díky speciálnímu režimu turbo se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat v případě potřeby až na 1,86 GHz. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a 2 GB operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: široká variabilita díky magnetickému uchycení displeje
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 8000 Kč

Nikon D3300: zrcadlovka nejen pro profíky

Dávno už neplatí, že digitální zrcadlovky jsou výsadou pouze profesionálních fotografů. Oblibě se těší i mezi amatéry, což dokládá i model Nikon D3300. Tento fotoaparát sází mimo jiné na velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé.

Foto: archív výrobce

Nikon D3300

Přitom ale této zrcadlovce nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD).

Nikon D3300 je možné pořídit za sumu těsně pod hranicí 13 tisíc i se základním objektivem 18–55 mm. Na rozdíl od konkurentů se tato digitální zrcadlovka samostatně bez objektivu nenabízí. To je i důvod, proč jsou některé konkurenční přístroje klidně i o několik tisíc korun levnější.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 12 800 Kč (s objektivem)

Microsoft Lumia 535: mobil a navigace v jednom

K modelu Lumia 535 zákazník stejně jako k dalším chytrým telefonům pod taktovkou Microsoftu (dříve Nokia) získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

Foto: archív výrobce

Lumia 535

Novinka je vybavena pětipalcovým IPS displejem, který nabízí poměr stran 16:9 a rozlišení qHD, tedy 960 x 540 obrazových bodů. Srdcem telefonu je s ohledem na cenu poměrně výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s frekvencí 1,2 GHz.

Do vínku dostala novinka dále 1 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Nechybí ani slot pro paměťové karty, který podporuje až 128GB microSD karty. Vše běží pod operačním systémem Windows Phone 8.1.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: Windows Phone nenabízí tolik aplikací jako konkurence
  • Cena: 3300 Kč

Xiaomi Mi Pad: cena hraje prim

Vlajková loď společnosti Xiaomi je na trhu už několik měsíců. Mi Pad, stejně jako chytré telefony tohoto výrobce, lákal při svém uvedení atraktivním poměrem cena/výkon. Za deset tisíc byla jeho výbava skvělá. Před Vánocemi navíc tento tablet zlevnil o další tři tisíce.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Pad

I přes relativně nízkou cenu patří Xiaomi Mi Pad k těm nejvýkonnějším tabletům na trhu, směle se může měřit s konkurencí od společnosti Apple. Pracovní tempo u něj udává čtyřjádrový procesor nVidia Tegra K1 při frekvenci 2,2 GHz, který má k dispozici dále 2 GB operační paměti.

Velkou předností Xiaomi Mi Pad je také dotykový displej s úhlopříčkou 7,9 palce. Nabízí totiž nadstandardní rozlišení QXGA, tedy 2048 x 1536 obrazových bodů. Ve výbavě tabletu dále nechybí osmi- a pětimegapixelový fotoaparát, bezdrátové adaptéry wi-fia bluetooth. Kapacita úložného prostoru činí 16 GB a je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet micro SD.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: nepodporuje LTE internet
  • Cena: 6500 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám