Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na zimní dovolenou

Novinky, mif

Počasí konečně začalo nahrávat zimním dovoleným. Na cestu se kromě pořádně teplého oblečení, sáněk a lyží vyplatí přibalit také šikovné vychytávky, které usnadní cestu a zpříjemní pobyt.

Foto: Profimedia.cz

Technické vychytávky usnadní cestu a zpříjemní pobyt.

Článek

V dnešní době není problém si na dovolenou vzít i počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc korun.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Nezapomenutelné momentky

Fotoaparát lze v dnešní době považovat prakticky již za samozřejmost. Prim hrají kompakty, a to především kvůli svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy. Kvalita snímků u nejnovějších modelů není vůbec špatná.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje typ snímače.

Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá především natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Panasonic HX-A100E: pro nadšené sportovce

Panasonic HX-A100E patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry kamery jsou 59,5 x 94 x 25 mm a hmotnost činí 167 g.

Foto: Panasonic

Panasonic HX-A100E

Samotný objektiv je pro vyšší variabilitu ke kameře připojen pomocí datového kabelu. Uvnitř kamery je BSI MOS snímač s rozlišením 2,8 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Panasonic HX-A100E pouze ovládacími tlačítky. K dispozici je několik kreativních filtrů a přístroj si dokáže poradit i s horšími světelnými podmínkami. Praktická je i přítomnost wi-fi adaptéru, díky kterému je možné kameru spárovat s tabletem nebo chytrým telefonem.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: absence displeje
  • Cena: 5500 Kč

Nokia Lumia 925: mobil a navigace v jednom

K modelu Lumia 925 zákazník stejně jako k dalším Nokiím získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Srdcem tohoto smartphonu je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti a 4,5palcový displej s rozlišením 1280 x 768 pixelů. Vše ovládá operační systém Windows Phone.

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 8,7 Mpx a k dispozici u něj je několik pokročilých funkcí. Například pro co nejlepší výsledky při zachycování objektu v pohybu je přístroj schopen pořídit v jeden okamžik sérii deseti momentek. Uživatel si pak jednoduše vybere tu nejostřejší.

Fotoaparát je vybaven systémem PureView, který využívá technologii plovoucí čočky. Díky tomu je schopný pojmout bez použití blesku až pětkrát více světla než ostatní chytré telefony. Novinka by tak měla nad konkurencí vynikat při focení v šeru i ve tmě.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: Windows Phone zatím nenabízí tolik aplikací jako konkurence
  • Cena: 8500 Kč

Samsung Galaxy Note 10.1: sází na elegantní vzhled

Srdcem modelu Galaxy Note 10.1, který by měl pomoci společnosti Samsung ovládnout trh s tablety, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Jak je z hardwarové výbavy patrné, Galaxy Note 10.1 cílí především na ty náročnější uživatele. Ty se bude snažit zaujmout také elegantním vzhledem.

Novinka je vybavena 10,1palcovým displejem. Ten se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass 3.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: v dohledné době by měl být odhalen novější model
  • Cena: 14 500 Kč (wi-fi), 17 000 Kč (LTE)

Canon EOS 700D: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Canon EOS 700D. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 700D

Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 18 megapixelů. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm).

Podporovány jsou paměťové karty SD, SDHC a SDXC. Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Canon EOS 700D je možné za 20 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–55 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 15 500 Kč (bez objektivu)

Sony VAIO Fit 14A multi-flip: praktická skládačka

Několik hybridů nabízí ve své nabídce také společnost Sony. Zajímavý je především model VAIO Fit 14A multi-flip, který funguje jako taková malá skládačka.

Foto: archív výrobce

Sony VAIO Fit 14A multi-flip

Místo oddělitelného mechanismu totiž výrobce vsadil na otočný displej. V podstatě v polovině víka je miniaturní přehyb, díky kterému lze displej otočit na druhou stranu. Ve standardním režimu tak novinka vypadá jako obyčejný notebook, jedním jednoduchým pohybem ji ale proměníte v tablet.

Hybrid se ovládá pomocí 14palcového dotykového IPS displeje s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Dvoujádrový procesor Intel Pentium 3556U (1,7 GHz) spolupracuje se 4 GB operační paměti a integrovaným grafickým čipem Intel HD. Kapacita pevného disku dosahuje hodnoty 500 GB. Praktickým doplňkem je podsvícená klávesnice.

  • Klady: šikovný systém otáčení displeje
  • Zápory: vyšší cena proti stejně výkonné konkurenci
  • Cena: 19 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám