Hlavní obsah

Samsung Galaxy S9+ v testu: Nový král Androidu

Novinky, ort

Tento týden se začnou v tuzemsku i zahraničí oficiálně prodávat nové vlajkové lodi společnosti Samsung – chytré telefony Galaxy S9 a S9+. Oba přístroje patří k tomu nejvýkonnějšímu na trhu, za pozornost stojí především druhá zmiňovaná novinka, nabízí vyšší výkon a duální fotoaparát. Právě větší model S9+ jsme měli možnost otestovat.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9+ se chlubí duálním fotoaparátem.

Článek

Chytré telefony Galaxy S9 a S9+ se představily na konci února na veletrhu MWC 2018 ve španělské Barceloně. Už tehdy bylo jasné, že v porovnání s loňskými osmičkami jde spíše o evoluci než revoluci. [celá zpráva]

Představení smartphonů Samsung Galaxy S9 a S9+Video: Václav Toman, Novinky

Vzhled obou novinek je totiž velmi podobný jako u předchůdců, změněny byly jen naprosté drobnosti. Ta hlavní vylepšení se udála „pod pokličkou“ – uvnitř přístroje. Patrně největší inovace se týká fotoaparátu. Výrobce totiž vůbec poprvé u smartphonu použil tzv. variabilní clonu.

Ta je podle zástupců Samsungu schopná pracovat velmi podobně jako lidské oko. Podle množství okolního světla automaticky přizpůsobí své nastavení a světelnost. V jasném prostředí použije hodnotu f/2,4, ve zhoršených podmínkách pak využije maximální světelnost objektivu f/1,5. Takovou hodnotu světelnosti drtivá většina konkurentů nenabízí.

Foto: mif, Novinky

Samsung Galaxy S9+

Foto: mif, Novinky

Na zadní straně jsou dva fotoaparáty.

Duální fotoaparát v akci

Jak je z řádků nejspíše již patrné, obě novinky vynikají při focení v horších světelných podmínkách. Testovaný model Galaxy S9+ navíc proti menší devítce láká na duální fotoaparát (2x12 MPx). Dva objektivy mohou být využity k bezztrátovému přiblížení fotografovaného objektu, jak je vidět na momentkách níže. Další ukázkové snímky mimochodem naleznete v galerii v úvodu tohoto článku.

Sluší se také vyzdvihnout, že oba objektivy mají optickou stabilizaci, což se hodí především při natáčení videí. Oba modely dokážou natáčet až v rozlišení 4K při rychlosti 60 snímků za sekundu.

Zajímavá je také možnost natáčení při rychlosti 960 snímků za sekundu. Superzpomalený režim lze při pořizování jednoho videa aktivovat až dvacetkrát pro zvýraznění nejzajímavějších momentů. Nebo se lze spolehnout na automatický snímač, který režim aktivuje při detekci pohybu.

Bohužel při natáčení zpomalených záběrů se celková kvalita videa značně zhorší, rozlišení totiž klesne na pouhých 720p, a úbytek detailů proti standardnímu režimu je v praxi rozhodně znát. Nicméně i tak je výsledný efekt velmi zajímavý.

Videa natočená chytrým telefonem Galaxy S9+Video: mif, Novinky

Foto: mif, Novinky

Snímek pořízený smartphonem Galaxy S9+

Foto: mif, Novinky

Snímek pořízený smartphonem Galaxy S9+

Foto: mif, Novinky

Snímek pořízený smartphonem Galaxy S9+

Foto: mif, Novinky

Snímek pořízený smartphonem Galaxy S9+

Špičkový výkon, šikovné funkce

Fotoaparát mimochodem najde uplatnění také u cestovatelů, kteří se vydají do cizojazyčných končin. Využít jej lze totiž k překladům, za což vděčí přístroj virtuální asistentce Bixby. Automatický překlad nápisů v záběru probíhá v reálném čase, vy tak nemusíte nic stahovat, instalovat nebo ručně vypisovat.

Výkonem patří obě novinky k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání. Nabídnou osmijádrový procesor taktovaný na 2,8 GHz. To je více než u předchůdců, u kterých polovina z osmi jader běžela na frekvenci 2,35 GHz a další na 1,9 GHz.

Rozdílné jsou kapacity operační paměti, Galaxy S9 nabídne 4 GB, větší S9+ pak 6 GB – je tedy výkonnější. V benchmarkové aplikaci AnTuTu získalo plusko v našich testech více než 255 000 bodů. Rychlejší smartphone byste hledali jen velmi těžko.

Foto: mif, Novinky

Přístroj je poměrně tenký.

Foto: mif, Novinky

USB konektor se nachází na spodní straně.

Díky vysokému výkonu dokáže novinka fungovat podobně jako stolní počítač. Zapotřebí je speciální dokovací stanici DeX Pad, díky které je možné s telefonem pracovat jako s počítačem. Na rozdíl od Microsoftu, který využíval mobilní verzi Windows, v případě nových vlajkových lodí vsadil výrobce na Android.

Funguje to podobně jako u Lumií od Microsoftu, které se prodávaly už v roce 2015. Do speciálního stojánku se zasune telefon, který bude fungovat jako touchpad u notebooků. Pak už stačí jen připojit monitor a klávesnici, načež se všechen obsah telefonu zobrazí na připojené obrazovce.

Telefon pracuje pod operačním systémem Android 8 Oreo, nainstalovaná je navíc grafická nadstavba Samsung Experience, která je stejná také u dalších smartphonů jihokorejského podniku. Někteří uživatelé si ji nemohou vynachválit, jiným zase přijde na obsluhu příliš složitá. My jsme nicméně s ovládáním chytrého telefonu neměli žádný problém.

Baterie telefonu je mimochodem dimenzovaná tak akorát. I velmi náročný pracovní den zvládne přístroj bez nutnosti dobíjení, s dvoudenní výdrží ale kvůli většímu displeji nepočítejte.

Sázka na zakřivený displej

Kvůli použité obrazovce jde v obou případech spíše o větší smartphony. Menší devítka má 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel. Stejné displeje měly i loňské modely, což platí také o rozlišení – to nabízí v obou případech hodnotu 2960 x 1440 obrazových bodů.

Displej je u obou novinek zakřivený, díky čemuž vypadá, že nemá vůbec žádné rámečky po stranách. Rámečky lemující horní a spodní okraj telefonu jsou velmi tenké. Zakřivená obrazovka na bočnicích má být stejně jako u předchůdců využita pro zobrazení času, notifikace, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Foto: mif, Novinky

Barevné podání displeje je skvělé.

Vyzdvihnout si zaslouží ušlechtilé materiály, přední i zadní strana je z odolného skla, obě tyto části pak pojí kovový rámeček. Oba telefony jsou navíc jsou vodotěsné, chlubí se certifikací IP68.

V porovnání s předchůdci se velkého vylepšení dočkaly také zvukové schopnosti obou vlajkových lodí. Jejich stereo reproduktory byly vyvinuty ve spolupráci s experty ze společnosti AKG, podporována je také technologie Dolby Atmos. Jeden reproduktor je umístěn pod displejem a druhý nad ním. V praxi hrají neskutečně hlasitě a poměrně věrně, hravě předčí svou kvalitou levné bluetooth reproduktory.

Větší důraz kladli tvůrci také na otázku zabezpečení. Kromě snímače duhovky, kterým se chlubil již předchůdce, je tak telefon nově možné odemknout pomocí identifikace tváře. Jde o podobnou technologii, kterou nabízí také nejnovější iPhone X. Na rozdíl od něj však Samsung nezapomněl ani na integraci čtečky otisků prstů.

Foto: mif, Novinky

Displej je zakřivený.

Foto: mif, Novinky

Zakřivená je také zadní strana.

Závěrečné hodnocení

Galaxy S9+, který jsme testovali, představuje aktuálně jeden z nejvýkonnějších smartphonů na trhu. Upřít se mu nedá ani líbivý vzhled, kvalita fotoaparátů či prémiové audio. Slabiny se hledají u tohoto modelu poměrně těžko, pokud tedy případným zájemcům nebudou vadit větší rozměry.

Majitelé starší osmičky však nebudou mít mnoho důvodů k přechodu na novější verzi. I když výkon poskočil notně směrem kupředu, většina aplikací jej v současnosti stejně nedokáže plně využít, a i loňské modely nabízejí stále výkonu více než dost. Lákadlem bude snad jen duální fotoaparát, který se skutečně povedl.

Pro majitele ještě starší sedmičky však může jít o velmi zajímavou možnost ke koupi. Počítat je však nutné s cenovkou bezmála 24 500 Kč za 64GB verzi. Prodej odstartuje oficiálně tento pátek.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Technické parametry smartphonu Galaxy S9+

Displej: 6,2 palce, 2960 x 1440 pixelů (Quad HD+)

Procesor: 8 jader, 2,8 GHz

Operační paměť: 6 GB

Interní paměť: 64 GB nebo 256 GB, slot na paměťové karty

Kapacita baterie: 3 500 mAh

Fotoaparáty: duální zadní 12Mpx Super Speed Dual pixel F1.5 až F2.4 OIS a 12 Mpx F2.4 OIS 2x optický zoom, přední 8 Mpx F1.7 AF

Funkce: podpora bezdrátového nabíjení Qi, čtečka otisků prstů, snímač oční duhovky, rychlé nabíjení, podpora DeX, zvuk kalibrovaný AKG

Odolnost: odolné provedení IP68

Platforma: Google Android 8 Oreo

Rozměry: 158,1 x 73,8 x 8,5

Hmotnost: 189 g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám