Hlavní obsah

S novými počítači se roztrhl pytel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Prakticky všichni přední výrobci počítačového světa se sjeli zkraje roku do amerického Las Vegas, aby na veletrhu CES 2017 ukázali své nové počítače. Na co se můžeme těšit?

Foto: mif, Novinky

Do startu International Consumer Electronics Show (CES)

Článek

Počítačů bylo na výstavišti skutečně nepřeberné množství. Tradiční stolní sestavy se výrobci snažili zpravidla transformovat do velmi nezvyklých tvarů.

K vidění tak byly například v poslední době stále populárnější all-in-one stanice. Ty se na pohled výrazně neliší od monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou totiž umístěny pod kryty obrazovky. Ceny startují okolo deseti tisíc, vyšplhat se ale mohou i na sto tisíc.

Jasným trendem následujících měsíců jsou samozřejmě také miniaturní PC. Ta často nejsou o moc větší než obyčejný USB flash disk nebo dokonce i obyčejná platební karta. Tyto stroje jsou zpravidla postaveny na velmi podobných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety.

Očekávat tak od nich nelze oslnivý výkon, často však nabídnou velmi příznivou cenu. Často jen pár tisíc korun.

Zařízení 2v1 v převaze

Zajímavé bylo, že na výstavišti nebylo příliš mnoho tabletů. Místo nich se výrobci chlubili klasickými notebooky a nejrůznějšími hybridy, které jsou často označované také jako zařízení 2v1.

Snaží se totiž spojit to nejlepší ze světa tabletů a klasických notebooků. Zpravidla nabízejí kompaktní rozměry, dlouhou výdrž baterie a přitom si zachovávají i příjemnou ergonomii a dostatek výkonu. Za to si ale pochopitelně výrobci nechají pořádně zaplatit.

Drtivá většina nových počítačů pracovala pod operačním systémem Windows. Ten dominoval dokonce i u nejlevnějších zařízení, kde měl v minulých letech ještě jasně navrch konkurenční Android od společnosti Google.

Většina představených počítačů by se měla dostat do Evropy během několika týdnů. Na některé stroje si ale zájemci budou muset počkat i několik měsíců.

Intel Compute Card: počítač o velikosti platební karty

Počítačové sestavy jsou rok od roku menší. V dnešní době tak není dokonce problém pořídit počítač, který není o moc větší než obyčejná platební karta. Přesně takovou novinkou se chlubí společnost Intel.

Při prvním pohledu na stroj zvaný Compute Card patrně většinu uživatelů ani nenapadne, že jde o počítač. Compute Card má totiž rozměry 95 x 55 x 5 mm, díky čemuž se skutečně vejde do peněženky jako karta.

Foto: archív výrobce

Intel Compute Card

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nového počítače s platební kartou.

Z kompaktních rozměrů se dá patrně tušit, že tato sestava nemůže nabídnout stejné přednosti jako klasické stolní počítače. Hrát hry na něm zkrátka možné nebude, výrobce jeho využití vidí spíše v oblasti internetu věcí – tedy u různých spotřebičů, které se díky němu stanou chytrými.

Například starší televizor půjde touto cestou snadno proměnit na chytrý. Možnosti využití by ale pochopitelně měly být daleko širší, od snadné automatizace výrobních linek až po programování digitálních kiosků či interaktivních ledniček. Počítač je tak tenký, že se na něj nevešel ani klasický USB konektor. Zařízení využívající tento standard je však možné připojit klidně pomocí redukce, která by měla být součástí balení.

  • Dostupnost a cena: První počítače o velikosti platební karty by se na pultech obchodů měly objevit v polovině roku. Cena však zatím nebyla upřesněna.

Acer Predator 21 X: zakřivený pohled na svět

Predator 21 X má být tím nejvýkonnějším přenosným počítačem od společnosti Acer. V útrobách se ukrývá procesor Intel Core i7, se kterým spolupracují hned dvě grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1080, které jsou zapojené v režimu SLI.

Stroj bude možné osadit až 64GB operační pamětí a 4TB SSD diskem. Podtrženo, sečteno – výkon by tak měl stačit i náruživým hráčům.

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Extrémně výkonné komponenty si samozřejmě žádají i pořádné chlazení, a tak je laptop osazen hned čtyřmi aktivními ventilátory. Ty budou patrně při vyšším zatížení slyšet o něco více, než pokud by měl stroj pouze jeden ventilátor.

Predator 21 X se dále chlubí tříkanálovým audiem a technologií Dolby audio, o což se starají hned čtyři reproduktory a dva subwoofery. Zajímavě vyřešil výrobce i umístění touchpadu, uživatel jej může otočit a používat jako numerickou klávesnici.

Zatímco většina notebooků má v dnešní době obrazovky s velikostí 13 nebo 15 palců, novinka nabízí úhlopříčku 21 palců. Při bližším ohledání si navíc uživatelé všimnou, že obří obrazovka je zakřivená. Střední část se ve srovnání s bočnicemi plynule prohýbá směrem dozadu. Tento panel mimochodem nabízí rozlišení 2560 × 1080 obrazových bodů.

Díky tvaru obrazovky má uživatel u displeje pocit, jako by jím byl skutečně obklopen. Zakřivení zároveň umožňuje sledovat obraz ze stejné vzdálenosti z mnoha úhlů.

  • Dostupnost a cena: Predator 21 X se začne prodávat v prvním čtvrtletí letošního roku za baťovskou cenu 9999 eur, tedy v přepočtu více než 270 tisíc korun.

Razer Valerie: poprvé se třemi displeji

Notebook s líbivým jménem Valerie od společnosti Razer je velmi zajímavý, má totiž jako první na světě tři obrazovky. Ty mohou sloužit k práci, ale samozřejmě i k zábavě – k hraní her.

Foto: archív výrobce

Razer Valerie

Foto: archív výrobce

Na první pohled jde o tuctový notebook.

Výkon má totiž dostatečný na hraní těch nejnovějších her. V jeho útrobách se ukrývá procesor Intel Core i7 společně s grafickou kartou Nvidia GTX 1080. Kombinace těchto dvou komponent zajišťuje mimochodem podporu i moderních systémů pro virtuální realitu.

Nejvíce uživatelů ale budou patrně zajímat použité obrazovky. Každá má úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 4K. Zajímavé jsou i konstrukčně – v základu totiž uživatel používá pouze jeden panel, a teprve když potřebuje další, jednoduše je vysune. Ve složeném stavu tak novinka bez nadsázky vypadá jako obyčejný notebook.

  • Dostupnost a cena: Razer Valerie je v současnosti pouhý prototyp a vedení podniku zvažuje, zda tento stroj začít sériově vyrábět.

Gigabyte Gaming GT: na hraní nejen u TV

Herní počítače se od televizních konzolí zpravidla velmi liší. První zmiňovaná kategorie je totiž zpravidla citelně větší a nutno podotknout také výkonnější, právě kvůli robustnější konstrukci si však klasickou PC sestavu většina lidí k televizoru nepostaví. To by se však mohlo nyní změnit díky novince od společnosti Gigabyte.

Tomuto výrobci se totiž podařilo poskládat velmi výkonné součástky pro klasické počítače do těla televizní konzole. Výsledek, který se jmenuje Gaming GT, stojí opravdu za to. Na rozdíl od televizních konzolí jsou ale použity klasické počítačové komponenty. Ty tak budou moci být v případě potřeby vyměněny za modernější a rychlejší.

Foto: archív výrobce

Gigabyte Gaming GT

Foto: archív výrobce

Zcela nový je systém chlazení, který tato atypická skříň používá.

V současnosti ale nebude řešit výkon celého stroje snad nikdo – je totiž prvotřídní. Základ tvoří procesor Intel Core i7-6700K, jehož čtyři jádra udávají pracovní tempo při frekvenci 4,0 Ghz. V případě potřeby se ale dokážou přetaktovat až na 4,2 GHz.

Do vínku dostala sestava také grafickou kartu GeForce GTX 1080, která v současnosti představuje to nejvýkonnější z herního světa. Má 8 GB vlastní paměti a 2560 stream procesorů. Stroj disponuje dále 32GB operační pamětí typu DDR4.

Zajímavě jsou řešeny i úložné prostory. Pro operační systém je určena 240GB SSD jednotka, pro archivaci dat pak 1TB pevný disk. Pokud by uživatelé potřebovali více prostoru, nabízí se ještě další volný slot pro vložení druhého pevného disku nebo SSD jednotky. Vše běží pod operačním systémem Windows 10.

  • Dostupnost a cena: Otazník zatím visí nad případnou prodejní cenou a dostupností. S ohledem na použité komponenty lze však předpokládat, že cena sestavy se snadno přehoupne přes pomyslnou hranici 50 000 korun.

LG Gram 14: nejlehčí na trhu

Výrobci se již dlouhá léta předhánějí, kdo nabídne lehčí notebook. A jinak tomu nebylo ani na veletrhu CES, který je přehlídkou počítačů a další výpočetní a spotřební techniky pro rok 2017. Nově se do vedení dostává společnost LG.

Její model Gram 14 je aktuálně nejlehčím 14palcovým notebookem na trhu, láká na hmotnost 2,14 libry, tedy v přepočtu 0,97 kg. To je hodnota, díky které se nový stroj může srovnávat svou vahou klidně i s počítačovými tablety.

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Jen pro zajímavost – novinka od společnosti LG je tedy lehčí než konkurenční ThinkPad X1 Carbon od Lenova, který se ještě loni při úhlopříčce 14 palců pyšnil titulem nejlehčí přenosný počítač na trhu. Jeho hmotnost činí 1,2 kg.

Jak už samotný název napovídá, novinka od společnosti LG je vybavena 14palcovým displejem, který je navíc dotykový. Ten má rozlišení Full HD a využívá technologii IPS. Do vínku dostal Gram 14 ještě 8 GB operační paměti. SSD jednotka může mít kapacitu až 512 GB. K dispozici však bude i pomalejší verze s čipem Core i5 a menším úložným procesorem.

O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 620. Kompaktním rozměrům samozřejmě musela ustoupit DVD mechanika, nechybějí však dva USB porty a integrovaná čtečka paměťových karet. Vše běží pod operačním systémem Windows 10.

  • Dostupnost a cena: Za kolik se bude nabízet LG Gram 14 a kdy se objeví v prodeji, zatím není jasné. Vrcholná konfigurace ale patrně bude stát více než 30 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám