Hlavní obsah

Počítačoví giganti lákají na bezdrátové špunty. Co umí?

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik velkých výrobců v poslední době ukázalo nové bezdrátové špunty. Do světa sluchátek vtrhl například i americký Microsoft, který bude se svým modelem Surface Earbuds konkurovat úspěšným sluchátkům AirPods od společnosti Apple. Ty se přitom nabízejí již v druhé generaci.

Bezdrátové špunty Surface Earbuds od společnosti MicrosoftVideo: archív výrobce

 
Článek

První generace AirPods si odbyla premiéru už v roce 2016, nástupce přišel po dlouhých třech letech letos v březnu – se stejným názvem a prakticky totožným designem. Hlavní změny se totiž udály uvnitř sluchátek.

Apple v tichosti ukázal prvotřídní sluchátka. Cena ale nepotěší

Hardware

Špunty nově stavějí na čipu Apple H1, který má ve srovnání s předchůdcem zajišťovat stabilnější propojení s iPhonem, nižší latenci a v neposlední řadě také až dvakrát rychlejší přepínání mezi spárovanými zařízeními. Potěší také podpora hlasových povelů pro virtuální asistentku Siri.

Navzdory vyššímu výkonu je však zmiňovaný čip energeticky úspornější. Díky tomu se prodloužila výdrž při telefonování o hodinu. V praxi je tak možné přehrávat hudbu až pět hodin a celková výdrž přesahuje hranici 24 hodin.

Výrobce se navíc chlubí rychlým dobíjením. Za pouhých 15 minut se prodlouží výdrž baterie o tři hodiny.

Foto: archív výrobce

Apple AirPods (2019)

Foto: archív výrobce

Apple AirPods (2019)

Osobní překladatel, ale také posluchač

Konkurovat modelu AirPods se budou snažit bezdrátové špunty Surface Earbuds od Microsoftu. Verze od Applu se nabízí za 5790 Kč, kolik bude stát novinka od amerického softwarového gigantu zatím bohužel není jasné. Jisté je nicméně to, že Earbuds nabídnou přehršel zajímavých funkcí.

Sluchátka totiž budou fungovat mimo jiné jako osobní překladatel. Pomocí mikrofonu zachytí hlas osoby vedle uživatele a přeloží jej do jeho mateřštiny. Podporováno má být v době uvedení na trh až 60 jazyků, zda mezi nimi bude také čeština, není zatím jasné.

Microsoft v tichosti ukázal novou verzi Windows

Software

Velmi zajímavý je u sluchátek také design. Většina výrobců se totiž snaží, aby jejich sluchátka byla co nejvíce nenápadná. Americký softwarový gigant se však vydal úplně jinou cestou, model Surface Earbuds má na svém konci rozměrný kruh, kterých zaplní prakticky celý ušní otvor – a i z dálky je při nošení nepřehlédnutelný.

Toto netradiční designové řešení má ale své praktické využití. Jednak jsou sluchátka díky tvaru konstrukce schopna lépe odfiltrovat nežádoucí ruchy okolí, jednak placatá část slouží k ovládání. Jde totiž o dotykovou plochu, která je schopná rozeznat různá gesta.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Earbuds

Pohlazením či poklepáním sluchátek je tak možné přepnout na další či předchozí skladbu, ale stejně tak upravit hlasitost nebo pozastavit a opět spustit přehrávanou skladbu.

Stejně tak je sluchátka možné ovládat hlasovými povely. Velmi praktické je to, že špunty se dají připojit nejen k chytrým telefonům, ale také počítačovým tabletům a počítačům – prostřednictvím hlasových povelů je tak možné například nadiktovat text, který se automaticky přepíše do kancelářského balíku Office.

Výrobce slibuje, že samotná sluchátka nabídnou až osmihodinovou výdrž, ta se s využitím dobíjecího pouzdra zvýší až na 24 hodin.

Osobní trenér v uších

Své štěstí na trhu s bezdrátovými špunty zkouší již nějakou dobu také jihokorejský Samsung. Zatím poslední generace sluchátek se jmenuje Galaxy Buds.

Přestože může tento model na první pohled připomínat obyčejná bezdrátová sluchátka, jde ve skutečnosti o sofistikované zařízení, které dokáže přehrávat hudbu nejen z připojeného smartphonu, ale také tu uloženou přímo ve sluchátkách. Sportovní nadšence potěší také zabudovaný osobní trenér.

Umí toho víc než předchůdce. Chytré hodinky od Samsungu dorazily do Česka

Hardware

Sluchátka podporují hlasové ovládání asistentky Bixby v připojeném telefonu. Ovládání samotných sluchátek je také velmi pohodlné. Vnější strana sluchátek je v podstatě dotyková plocha. Tahem nahoru nebo dolů tak můžete upravovat hlasitost, dvojitým poklepáním zase pustit další skladbu. Obslužný software uživatele naučí všechna gesta používat.

Výdrž baterie je až 13 hodin. Samotná sluchátka vydrží hrát až šest hodin a kolébka je může opakovaně dobýt, čímž prodlouží výdrž až o sedm hodin. Praktické je také to, že sluchátka je možné v kolébce dobíjet nejen kabelem, ale také bezdrátově.

V tuzemských obchodech se sluchátka Galaxy Buds prodávají za 3300 Kč, což je méně než v případě předchůdce i než u konkurence od společnosti Apple.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds

Cílí na hudební fanoušky

Bezdrátové špunty nabízí pochopitelně celá řada dalších výrobců, jako je například Lamax, Xiaomi či Sony. Své vlastní želízko v ohni má také čínský Huawei, který cílí na hudební fanoušky s modelem FreeBuds 3. Jde o bezdrátové špunty, které jsou dodávány v zaobleném nabíjecím pouzdře.

Nová sluchátka jsou prvním zařízením, které je vybaveno zvukovým čipem Kirin A1. Ten byl navržen právě pro potřeby nositelné elektroniky. Přestože jeho rozměry jsou pouze 4,3 mm x 4,4 mm, dokáže zpracovat řadu komplexních úkolů. Zajišťuje také podporu pro BT 5.1 a BLE 5.1, aby sluchátka mohla bezdrátově komunikovat mezi sebou a zároveň s připojeným telefonem.

IFA 2019: Huawei ukázal svůj nejvýkonnější procesor, láká na 5G internet

Hardware

Novinka podporuje nejen redukci šumu při hovoru, ale zároveň i přesné aktivní potlačení hluku v reálném čase. Dvojitým ťuknutím na levé sluchátko zapnete nebo vypnete funkci ANC (Active Noise-Cancelling) a budete si moci vychutnat hudbu kdekoli – například i v přeplněném metru nebo v hlučné restauraci.

Sluchátka Huawei FreeBuds 3 jsou schopná přehrávat hudbu čtyři hodiny na jedno nabití a dokonce až 20 hodin, pokud se používají spolu s nabíjecím pouzdrem. Na pultech obchodů by se novinka měla objevit během listopadu, cena bude nicméně oznámena až později.

Foto: archív výrobce

Huawei FreeBuds 3

Reklama

Související články

Sluchátka AirPods se po letech dočkala nástupce

Po letech čekání byla konečně odhalena nová generace sluchátek AirPods. Bezdrátové pecky, které pocházejí z dílny společnosti Apple, vypadají úplně stejně jako...

Výběr článků

Načítám