Hlavní obsah

Nová zrcadlovka Sony aneb podívali jsme se A700 na zoubek

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová digitální zrcadlovka japonské Sony pokračuje v duchu zašlé slávy fotoaparátů Konica Minolta se stabilizátorem obrazu na čipu. Model A700 míří ke všem pokročilým amatérským fotografům, a to jak cenou, tak i výbavou. Má pro to ostatně všechny předpoklady - čip s vysokým rozlišením, dvanáctibodové rychle pracující automatické ostření a uzávěrku schopnou dosáhnout času 1/8000s!

Článek

Digitální zrcadlovku vyšší třídy A700 můžeme považovat za následovníka tři roky staré Minolty Dynax 7D, digitální jednooké zrcadlovky již neexistující firmy Konica Minolta, kterou Sony koupila přibližně před dvěma lety. Hned na první pohled je jasné, že ovládání, stejně jako informační stránka s nastavením fotoaparátu, mají kořeny u 7D.

U ovládání A700 bych rád chvilku zůstal. Přestože byla četnost tlačítek poněkud snížena, budete nejspíš souhlasit pokud napíšu, že to je jedině dobře. Zmizely například dva otočné přepínače s nastavením korekce expozice a vyvážením bílé barvy. Funkce samotné se přesunuly do uživatelského menu na LCD displej. Základní schéma se však od Dynaxu 7D prakticky neliší, a to včetně pěticestného joystiku napravo od displeje.

Technické parametry - špička v oboru

Základem všeho je zcela nový 12,2MPx snímač o rozměrech 23,5 x 16,5mm, dovolující pořizovat fotografie v poměru 3:2 nebo v moderním podání 16:9. Pro fotografování v širokoúhlém formátu disponuje hledáček ořezovými značkami, aby bylo jasné, kde fotografie ve vertikálním směru končí.

Rozlišení je však to nejmenší, co by mělo přesvědčit zákazníky ke koupi. Zajímavější je stabilizace na čipu (samozřejmě můžete vypnout), dvanáctibodové ostření s měřením expozice na celkem 40 segmentech, ochrana snímače proti prachu a A/D převodník přímo na čipu. Poslední zmíněná vlastnost zásadním způsobem ovlivňuje rychlost zpracovávání obrazu, samozřejmě k lepšímu.

Rychlost je všeobecně silnou stránkou Alphy A700. Sekvenční snímání rychlostí 5 snímků/s v nižší kvalitě nebo 3 snímky/s při použití RAW formátu jsou toho důkazem. Když navíc použijete dobrou paměťovou kartu a JPEG kompresi "standard", nejste omezeni počtem snímků v sérii. Rychlá je i elektromagnetická závěrka s minimálním časem 1/8000s.

Compact Flash i Memory Stick

Vzhledem k pozici na trhu je jasné, že fotoaparát musí podporovat karty typu CF. Alternativně je možné použít jakoukoliv Memory Stick Duo včetně nejnovějších MS-Pro HG, se kterou jsem fotoaparát zkoušel. Chcete-li využít maximální rychlost, musíte však sáhnout po nějaké kvalitní kartě prvně zmiňovaného typu CF.

Pokud zrovna není po ruce čtečka, můžete fotografie trasportovat do počítače či na tiskárnu rozhraním USB 2.0. Chcete-li jen ukázat několik fotografií divákům, může posloužit HDMI výstup s podporou HD rozlišení 1080i. I proto je k zrcadlovce dodáváno dálkové ovládání, jehož prostřednictvím je možné i fotografovat, například ze stativu.

Mohutné tělo s dobrou ergonomií

Ač má A700 tělo poměrně velké, v porovnání s konkurenty Nikon D300 nebo Canon 40D je nejlehčí. Samozřejmě základ těla je kovový, takže přes plastové náhražky toho výrobce nedosáhl.. V ruce sedí Alpha zcela ukázkově, ergonomické tvarování účinně zamezí vyklouznutí z ruky, dokonce i při nasazení těžších objektivů. Z hlediska životnosti se hodí i utěsnění proti prachu a vlhkosti.

Zadní straně přístroje dominuje 3" LCD displej s luxusním rozlišením 640x480. K barvám ani pozorovacím úhlům nemám žádnou výtku, ta však směřuje k absenci funkce typu LifeView - náhledu na LCD v reálném čase. To pro případ, že není možné při fotografování koukat do optického hledáčku. Sony sice tvrdí, že systém u konkurence není zdaleka dokonalý, ale i špatný je pořád lepší než vůbec žádný.

Z možnosti použití objektivů s bajonetem typu A budou mít radost majitelé straších kousků Minolta a Konica Minolta. Závit objektivu je totiž shodný se staršími typy zmíněných značek. Výrobce samozřejmě vydává i nový kitový objektiv pro A700 s ohniskovou vzdáleností 16-105mm a světelností F3,5 - 5,6. Ostatně bych rád upozornil, že ačkoliv je tělo dražší než zrcadlovky jiných značek, je to způsobeno optickou stabilizací na čipu. Přikoupením objektivů cenový rozdíl hravě dohoníte.

Hodnocení A700

Přednost snadného ovládání spolu s optickou stabilizací obrazu na čipu, nikoliv v objektivu, jsou hlavními argumenty hovořícími pro fotoaparát A700. Oceňuji i mohutné tělo s dobrou ergonomií, které se dobře drží i ve větší ruce. Záporem je absence náhledu na obraz přes LCD.

Co dodat více? Přístroj pořizuje nadherné fotografie, ale nic není zadarmo. Sony si za něj nechává dobře zaplatit. Počítejte s cenou kolem 40 000 korun s daní jen za tělo bez objektivu.  

Technické parametry:

  • Rozlišení snímače: 12,2MPx
  • Typ snímače: EXMOR CMOS
  • Stabilizace: ANO
  • Min. rychlost závěrky:1/8000s
  • Rozsah citlivosti (ISO): 100 až 3200
  • Hloubka barev: 12bit
  • Ostření: 11 bodů + centrální oblast
  • Měření expozice: 40 segmentů
  • LCD displej: 3" (640 x 480)
  • Podpora formátů: JPEG, RAW
  • Sériové snímání: 5 nebo 3snímky/s
  • Výstupy: USB, HDMI
  • Paměťové karty: CF, MS Pro
  • Cena: 42 000Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám