Hlavní obsah

Notebook MSI L735X: Stolní počítače, třeste se!

Novinky, Marek Schäferling

Musí být výkonný a vybavený notebook drahý? Pustíte-li se do čtení následujících řádek, určitě mi přitakáte, když napíšu, že nikoliv. Notebooky tchajwanské společnosti MicroStar International z řady L730 jsou jasným důkazem.

Článek

V řadě L730 známého asijského výrobce elektroniky najdeme sedmnácti-palcové notebooky určené především pro domácí multimediální vyžití. Často se nazývají DTR, což je zkratka pro Desktop Replacement Notebook - náhradu stolního počítače.

Žádný drobeček

S váhou přes tři kilogramy není L730 kandidátem na post asistenta stěhovavého manažera či neposedného studenta, pokud se tedy dotyčná osoba nevěnuje kulturistice. Ani baterie není dimenzována na velké výkony bez přítomnosti zásuvky se střídavým proudem. Výrobce udává výdrž s dodávaným šesti-článkovým akumulátorem až tři hodiny, kteréžto hodnoty v reálném provozu dosáhnete jen stěží. Dvě hodiny jsou mnohem častější.

Vysoká mobilita a výdrž ale nejsou u sedmnácti-palcového notebooku návnadou chtivým zákazníkům. Přednosti musíme hledat ve výkonu a výbavě, která se samozřejmě může lišit podle zvolené konfigurace. My jsme vyzkoušeli model označovaný jako L735X bez přeinstalovaného operačního systému.

Co najdeme uvnitř?

Dvoujádrový procesor je dnes již standardem. Srdcem L735X je AMD Turion X2 taktovaný na 1600MHz. Výkonem nejde o špičku, avšak v kombinaci se zbylým hardware je naprosto dostatečný a navíc je to přeci jen dvoujádro.

Paměti je dostatek i pro ty největší skeptiky. Operační paměť 2GB a pevný disk 160GB nenabízí prakticky žádný prostor k pochybnostem, zvlášť když se pevný disk otáčí 5400 otáčkami za minutu. Komu by se 160GB zdálo málo, může data vypalovat na přítomné DVD vypalovačce s podporou formátů DVD+/- a dokonce i DVD-RAM.

Displej notebooku a grafická karta určitě zaujme hledače levnějších herních notebooků. 17" LCD s rozlišením 1440x900 je připojeno na grafický akcelerátor Nvidia GeForce 7600GO s 256MB vlastní grafické paměti. Kombinace je opravdu zdařilá, neboť i nové hry zahrajete v nativním rozlišení displeje.

Komunikace s okolím

Přítomnost bezdrátové síťové karty již dnes nikoho z letargie nevytrhne, ale modul Bluetooth by ještě mohl. BT se do notebooků určených do domácnosti nedává, neboť zvyšuje cenu a mnoho lidí vlastní USB vysílač. Každopádně integrované BT považuji za velkou přednost.

Na velkém těle najdeme jen tři USB 2.0 porty, FireWire port, výstup DVI s podporou HDMI, sluchátkový výstup a vstup mikrofonu, zdířku RJ45 síťové karty a překvapivě ještě RJ11 poukazující na přítomnost modemu. Radši bych RJ11 vyměnil za další dvě USB či čtečku CF karet, neboť připojená čtečka podporuje jen menší formáty jako SD či MMC.

Provedení a práce s notebookem

Šasi L735X je dle očekávání vyrobené z plastu. V této cenové hladině slitinu hořčíku určitě nečekejte. Černá a stříbrná tělu sluší, ale je vidět, že nešlo v první řadě o kvalitu. Velikost reproduktorů a jemné žebrování plastu nad nimi je jen malou ukázkou, jak lze ušetřit.

Naštěstí klávesnice, která je pro práci s laptopem důležitější než vzhled, je zcela ukázková. Najdete na ní dokonce i numerickou část. Stisk je příjemně tuhý, hlučnost nikoliv vysoká, jen funkční tlačítko využívané pro regulaci jasu displeje či hlasitosti je na místě levého "Ctrl". Kdo je navyklý na práci na klasické klávesnici, bude si muset chvíli zvykat.

Výkonné vnitřnosti jdou poznat i podle chlazení. To je sice velmi ohleduplné vůči uším uživatele, ale výdechy na pravé straně foukají horký vzduch do míst, kde většinou pracujete s myší a to je nepříjemné, zvláště pokud hrajete nějakou hru a k dílu přiloží ruku nažhavené jádro grafické karty.

A displej? Jako odpůrce lesklých LCD panelů jsem si jej příliš nezamiloval. Je pravda že pracovní plocha je slušná a kombinace 17" s rozlišením 1440x900 se hodí i pro práci s textem, jenže odlesky mi práci značně znepříjemňují. Každopádně tady hodnoťte podle svých preferencí.

Závěr

Notebooky MSI řady L730 se sice nevymykají svou výjimečností, v poměru cena/výkon však hledají konkurenci jen ztěží. 26 000 Kč s DPH za plně vybavený 17" notebook s 2GB RAM a dvoujádrovým procesorem není vůbec špatné. Samozřejmě nesmíte zapomenout na absenci operačního systému, který ve výsledku cenu nejspíš přizvedne.

Technické specifikace L735X

Procesor: AMD Turion X2 (1,6GHz)

Operační paměť: 2GB DDR2

Pevný disk: 160GB 5400rpm

Grafická karta: GeForce 7600GO 256MB

Dsiplej: 17" 1440x900

Mechanika: DVD+-RW (RAM)

Čtečka karet: SD, MMC, MS, xD

USB: 3x (verze 2.0)

FireWire: ANO

BlueTooth: ANO (verze 1.2)

WiFi: ANO (802.11b/g)

Webkamerka: ANO (víko)

Operační systém: NE

Rozměry: 395 x 278 x 26.5-34.9mm

Hmotnost: 3,2Kg (s baterií)

Cena: přibližně 26 000Kč s DPH

Zajímavé je porovnat cenu tohoto notebooku a podobně vybavené sestavy stolního počítače. Stolní PC je levnější o přibližně 5 000 Kč, ale postrádá mobilitu a má značně vyšší spotřebu. Kdo tedy váhá mezi stolním a přenosným počítačem, má nad čím přemýšlet.

Reklama

Výběr článků

Načítám