Hlavní obsah

Nejzajímavější hry letošního léta

Novinky, mif, ryn

S novými hrami se během letošního léta roztrhl pytel. Vývojáři se snaží nalákat především na tituly pro konzole nové generace, stranou nezůstaly ale ani novinky pro klasické počítače.

Foto: archív tvůrců

Ukázky z nových her

Článek

Prakticky všechny nové hry se snaží využít potenciál nového hardwaru. Stejně jako jsou PC rok od roku rychlejší, nová generace televizních konzolí nabídne pořádnou dávku výkonu. Díky tomu mohou vývojáři tituly vyzbrojit daleko věrnější grafikou s oslnivými detaily.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Na tuzemském trhu jsou aktuálně dvě televizní konzole nové generace. Jednou z nich je Nintendo Wii U. Tento herní systém se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač Wii U GamePad, který je vybaven vlastním dotykovým displejem pro pohodlnější ovládání her.

Další konzoli nové generace prodává v Česku Sony. Model PlayStation 4 láká na vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStationu byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka je postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Další hry se chystají

Herní systém Xbox One se zatím v Česku oficiálně neprodává, Microsoft chystá jeho uvedení až na letošní září. S ním se na pultech obchodů objeví také celá řada nových her určených primárně pro tuto konzoli.

Xbox One se snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Kromě hraní her je tak s modelem One možné streamovat filmy, brouzdat po webu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Wolfenstein The New Order: návrat legendy

Příběh nového Wolfensteina sleduje opět kapitána B. J. Blazkowicze, který má za úkol odvrátit nacisty nastolenou tyranii a osvobodit svět od jejich nadvlády. Titul si hraje s myšlenkou, že Německo vyhrálo druhou světovou válku pomocí nukleárních hlavic, a tak nyní všude vládne.

Upoutávka na hru Wolfenstein: The New OrderVideo: MachineGames

Jako člen odporu se B. J. musí vypořádat s obrněnými psy, technicky vylepšenými nacisty a s obřími roboty. Kvůli tomu disponuje rozsáhlým arzenálem zbraní. Protože B. J. není žádné ořezávátko, každou zbraň může nosit „duálně“, díky čemuž dokáže spustit orchestr masakru s brokovnicí v každé ruce.

Základním kamenem hratelnosti u Wolfensteinu vždy byla akce a prozkoumávání prostředí spojené s nacházením různých pokladů. I tento nejnovější přírůstek se do série vrací a hráči se mohou těšit na hledání tajných šifer, zlata nebo různých vylepšení pro zbraně. Příjemným osvěžením série je možnost plížení, která mnohdy trpělivějším hráčům ulehčí průchod úrovní.

  • Platforma: PC, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3), konzole nové generace (Xbox One a PlayStation 4)

Watch Dogs: ovládněte město pomocí mobilu

Watch Dogs sleduje příběh hackera Aidena Pierce, který se kvůli svým činům dostal do velkého nebezpečí, a to stálo život jeho nejbližší. Nyní, s cílem odplaty, se musí vyšplhat po pomyslném žebříčku až do těch nejvyšších sfér, aby mohl pomstít ztrátu svých blízkých. K tomu mu pomáhá například šílený Jordi Chin, nebezpečně krásná Clara Lille a hlavně jeho mobilní telefon.

Upoutávka na hru Watch DogsVideo: Ubisoft

Telefonem lze ovládnout celé Chicago. Od spuštění barikád při automobilových honičkách až po úplné vyřazení elektroniky v celém bloku. Díky telefonu hráč plánuje postup v misích skrze napojení na kamery.

Plánování je nedílnou součástí hratelnosti pro tichý postup misí. Hráč může odlákat své nepřátele například narušením komunikace nebo spuštěním rádia. Plnění těchto misí, včetně těch volitelných, dává hráči zkušenosti, za které odemyká nové možnosti hackování, schopnosti v ručních soubojích nebo si tak zlepšuje střelbu.

  • Platforma: PC, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3), konzole nové generace (Xbox One a PlayStation 4)

Mario Kart 8: slavný instalatér za volantem

Mario Kart je slavná závodní série. Osmé pokračování obsahuje pět herních módů, mezi které patří klasická Grand Prix, jež je ještě rozdělená na různé úrovně podle obsahu motorů. Další módy jsou Časová výzva, Lokální hra pro více hráčů, Souboje, které se odehrávají na upravených tratích, a režim nazývaný On-line, kde můžete soupeřit s hráči po celém světě.

Upoutávka na hru Mario Kart 8Video: Nintendo

Titul obsahuje dohromady 32 závodních tratí. Hráči starších titulů si smlsnou na rovnou 16 z nich, které se vracejí z minulých dílů. Druhá polovina se skládá z úplně nových a opět správně šílených okruhů. Mezi další novinky patří nové zbraně, které může hráč získat na trati. Objevuje se zde například bumerang, který se hráči po použití vrátí, nebo masožravá kytka. Ta buď ničí okolní závodníky svými ostrými zuby, nebo zrychluje hráčovo vozítko.

Technické zpracování titulu ždíme konzoli Wii U na maximum, a tak si ho hráči mohou užít ve full HD rozlišení a 60 snímcích za vteřinu. Tratě vypadají kouzelně a zaujmou také animace a detaily všech 30 závodníků.

  • Platforma: Nintendo Wii U

Child of Light: vtáhne hráče svou atmosférou

Po komerčním úspěchu legendárního Raymana přináší Ubisoft pohádkový příběh s Aurorou v hlavní roli. Rudovlasá Aurora upadá do spánku a najednou se probouzí v kouzelném světě Lemurie. Aurora po chvíli nachází přítele Igniculuse, kterého může hráč také ovládat.

Upoutávka na hru Child of LightVideo: Ubisoft Montreal

Kromě Igniculuse potká Aurora i další postavy, které se k ní připojí a pomůžou v soubojích a prozkoumávání Lemurie. Hráčovým úkolem je najít nebeská tělesa, porazit Umbru a vrátit se zpátky do jeho světa k jeho otci.

Základní úrovně tvoří prozkoumávání prostředí. To se hráči postupně odemyká průběhem hraní, díky čemuž nabývá nových schopností. Souboje jsou provedeny tahově a potěší hráče starých japonských RPG her.

  • Platforma: PC, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3), konzole nové generace (Xbox One a PlayStation 4, Wii U), PlayStation Vita

Sniper Elite 3: v kůži zabijáka

Studio Rebelion, které stojí za výbornými Aliens vs. Predator, připravilo již třetí pokračování jejich válečné série Sniper Elite. Hra se opět odehrává v době druhé světové války, ale nyní se bojiště přesouvá do Afriky a nabízí mnohem rozlehlejší prostředí než předešlé díly. Zachovává mechaniky předešlého dílu s označením V2, ale zároveň je vylepšuje. Opět se tak hráč ujímá role odstřelovače Karla Fairburneho, který doprovází sérii už od samotného začátku.

Upoutávka na Sniper Elite 3

Jako osamělý vlk musí zneškodnit nepřátelské konvoje, eliminovat důležité důstojníky a hlavně nesmí být chycen. K tomu mu pomáhá jeho milovaná odstřelovačka, pistole s tlumičem, a hromada různých pastí. Karl toho moc nevydrží, a tak se nelze úrovněmi jen tak prostřílet jako Rambo. Musí proto zmapovat své okolí pomocí dalekohledu, takticky rozmístit pasti a poté začít odstřelovat jeden cíl po druhém.

Vývojáři také přepracovali režim plížení, a tak se nyní hráč může mnohem taktičtěji schovávat a přizpůsobovat si postup misí, pokud ho odhalí. Hlavní je utéct z místa, kde vás vojáci viděli naposledy, a po určitém čase se opět přesunout na výhodnější pozici, ze které lze začít další útok. Svými akcemi hráč získává zkušenosti, jež mu odemykají nové zbraně a jiné předměty. Kvalita grafického zpracování díky přechodu na nové generace konzolí udělala další krok dopředu, a tak se jedná o podařený vizuál.

  • Platforma: PC, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3), konzole nové generace (Xbox One a PlayStation 4)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám