Hlavní obsah

Logitech K750 – unikátní bezdrátová klávesnice se solárním pohonem

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezdrátová klávesnice Logitech K750 je novinkou na trhu. Jedná se o unikátní výrobek, který k zajištění přísunu energie nepotřebuje výměnné baterie, má totiž dva solární panely. Klávesnice je díky své extrémní tenkosti vhodná pro využití k notebooku, ale hodí se i ke stolnímu počítači.

Foto: Logitech, Novinky

Logitech Wireless Solar Keyboard K750

Článek

Logitech Wireless Solar Keyboard K750, jak se celým jménem klávesnice označuje, je ukázkou vývoje technologií u počítačového příslušenství. Je bezdrátová a velmi tenká, což splňuje podmínky pro využití k přenosným počítačům. Není však potřeba ani měnit baterie. Díky dvěma solárním panelům si vystačí se slunečním nebo i umělým světlem. Až po dobu tří měsíců může fungovat i bez světla díky integrované baterii, která se dá ze zadní strany vyndat.

Jedná se o unikátní produkt, u kterého bychom čekali i unikátní cenu. Ta je ale nečekaně příjemná. Ač se může zdát průměrných 1800 korun hodně, je to částka adekvátní a určitě ne vysoká. Mimo solárního napájení se dočkáme také velmi působivého vzhledu, kvalitního tenkého provedení i domyšlenosti pro použití ke stolnímu počítači.

Tloušťka pouhých 7,5 milimetru

Po vybalení klávesnice z kartonové krabice je hlavním prvkem pro oko design a zpracování. Přední strana je černá, lesklá, s bílým lemem. Všechny klávesy jsou od sebe oddělené a zapuštěné do těla klávesnice. Celá zadní strana je naopak bílá. Použitý plastový materiál je velmi kvalitní. Okraje jsou zaoblené. Nejvíce však překvapí extrémní tenkost. 7,5 milimetru tloušťky je opravdu hodně málo a celkově to přidává na unikátnosti klávesnice.

Foto: Logitech, Novinky

Tloušťka klávesnice je unikátních 7,5 milimetru

Po podrobnějším prohlédnutí výrobku se nejde ubránit dojmu podobnosti s periferiemi společnosti Apple. Bílý zadní kryt, kvalita zpracování, nečekaná tenkost, inovativnost a unikátnost, to vše připodobňuje klávesnici Logitech K750 k výrobkům s logem nakousnutého jablka. A rozhodně to není špatně. Právě kvůli těmto vlastnostem jsou produkty Apple tak oblíbené. Logitech ale do vod notebooků s Mac OS X nezasahuje. Podporovány jsou pouze operační systémy Windows Vista a Windows 7.

Bez světla funkční až tři měsíce

Na pravé a levé straně nad klávesami jsou dva solární panely o velikosti přibližně 2x14 centimetrů každý. Ty zajišťují přísun energie do vnitřní baterie. Ta by při plném nabití měla dle výrobce udržet klávesnici funkční po dobu tří měsíců bez světla. Stav baterie i aktuální přísun energie přes solární panely zjistíme v pěkné aplikaci Solar App od výrobce. Škoda je, že si ji musíme sami najít a stáhnout ze stránek výrobce, neb v balení není ani instalační CD (stačilo by miniCD) ani manuál.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pro zapojení do stolního počítače je lepší prodloužit malý USB přijímač přes dodávaný nástavec.

V balení najdeme pouze malý USB přijímač, prodlužovací USB redukci a čistící hadřík. USB prodlužovací redukce je vhodná pro použití u stolních počítačů. Na zadním panelu běžného počítače by se nám totiž při více zapojených kabelech malý USB přijímač ztratil a šel by hlavně špatně vyndat. Na kartonové krabici zevnitř pak máme obrázkový popis zprovoznění. Je zde také odkaz na internetové stránky Logitechu, kde najdeme manuál a ovladače. Klávesnici zapneme tlačítkem Off/On, které je nad numerickou klávesnicí.

Vedle jsou také dvě diody s usmívajícím se a smutným smajlíkem a tlačítko s obrázkem světla. Pokud ho zmáčkneme, rozsvítí se jedna či druhá dioda podle toho, zda je aktuální přísun světla do panelů postačující nebo ne. Automaticky se také otevře aplikace Solar App, která nám ukáže přesné hodnoty přicházejícího světla v luxech (jednotka svítivosti).

Práce na klávesnici je velmi pohodlná

I přes všechny vyjmenované prvky je nejdůležitější, jak se na klávesnici píše a celkově pracuje. I zde lze potvrdit kvalitu. Psaní je velmi pohodlné, klávesy jsou měkké a krásně rozlišené. Stejný typ klávesnice je používán u notebooků Sony Vaio, HP ProBook a dalších. Velikosti kláves jsou povětšinou standardní. Enter je lehce zmenšený, stejně jako zkrácený levý Alt, ovšem nic více neobvyklého oproti běžné počítačové klávesnici nenajdeme.

Foto: Logitech, Novinky

Klávesnici Logitech K750 lze plně využít jak k notebooku, tak i k pevnému počítači.

Navíc je vedle pravého Altu pouze tlačítko FN, s jehož zmáčknutím uvedeme do provozu horní multimediální klávesy označené na klávesách F1 až F12. Pro lepší pohodlí při psaní slouží i dvě vyklápěcí nožičky na zadní straně. Po jejich vyklopení se nám klávesnice lehce zvedne, na což jsme asi u běžných typů také zvyklí. Využití najde i čistící hadřík v balení. Při potřebě co nejlepšího designového zpracování výrobce na celé čelní straně použil lesklý černý plast, takže otisky a špína jsou vidět poměrně hodně.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili bezdrátovou solární klávesnici Logitech Wireless Solar Keyboard K750. Jedná se o velmi povedený model skoro ve všech ohledech. Jako malé nedostatky lze ohodnotit chybějící softwar na CD v balení a absenci podrobnějšího manuálu v balení. To už ale není v dnešní době neobvyklé a spíše si na to u mnoha výrobků budeme muset zvyknout. Klávesnice je zaměřená mimo jiné i na design, kvůli kterému je použit černý lesklý plast. Na tom jsou velmi rychle vidět otisky a nečistoty. O tom ale výrobce ví, a proto v balení najdeme čistící hadřík.

Foto: Logitech, Novinky

Logitech Wireless Solar Keyboard K750

Mimo tyto malé nedostatky je zbytek vlastností výborný. Použitý plastový materiál je pevný, tlačítka jsou akorát měkká a kvalitní, velmi příjemně oddělená od sebe. Na klávesnici se píše pohodlně a bez problémů. Díky solárním panelům není potřeba baterií, stačí pouze (a ne pořád) světlo a to i umělé z lampičky.

Bezdrátové provedení je vhodné pro použití s notebooky, ideální je ale i jako stylová periferie ke stolnímu počítači. Unikátní je také tloušťka pouhých 7,5 milimetru a zpracování (hlavně zadní část) a la periferie od Applu. I průměrná cena 1800 korun je příznivá. Pokud máte zájem o kvalitní a stylovou bezdrátovou klávesnici, lze Logitech K750 po důkladném otestování doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám