Hlavní obsah

Lákadla největšího počítačového veletrhu

Novinky, ort, mif
Las Vegas

Minulý týden se v americkém Las Vegas konal největší veletrh spotřební a výpočetní techniky na světě CES 2016. Výrobci z různých koutů světa zde odhalili několik desítek tisíc nových výrobků, kterými se budou v nadcházejících měsících snažit zaujmout zákazníky.

Foto: mif, Novinky

Veletrh CES se tradičně konal v Las Vegas.

Článek

Nejčastěji návštěvníci veletrhu narazili na tablety, počítače a chytré telefony. Tato zařízení tvořila více než polovinu odhalených novinek. Jednotlivé modely se ale podobaly jako vejce vejci. Pouze u pár modelů se stalo, že zaujali líbivějším vzhledem nebo tenčí konstrukcí. Žádné revoluční technologie v této oblasti ale představeny nebyly.

Ještě loni největší počítačový veletrh naší planety připomínal tak trochu zoo, doslova na každém rohu okolo vaší hlavy svištěly nejrůznější drony. Z aktuálního ročníku je však patrné, že výrobci se v nadcházejících měsících zaměří místo dronů na roboty.

Roboty se snaží proměnit v inteligentní samostatné stroje, které by uživatelům usnadnily každodenní činnosti. Kromě práce ale mají sloužit také pro zábavu. „Roboti se dokážou lépe a lépe pohybovat, vidět, slyšet, cítit a reagovat na své okolí. Roboti změní náš každodenní život," řekl Gary Shapiro, prezident a generální ředitel společnosti CTA, která veletrh CES pořádá.

Virtuální a rozšířená realita

Na své si na veletrhu přišli také hráči. Se speciálními helmami a brýlemi, které je lépe přenesou do děje jejich oblíbených titulů, se totiž doslova roztrhl pytel. K vidění byla také řada speciálních kamer, která umožní natáčet videa pro tyto systémy.

„Vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality hodně pokročil. Díky nim dokážeme zprostředkovat 360 stupňový herní zážitek, poznávat neznámé oblasti, bojovat s fóbiemi, lépe vzdělávat zdravotnický personál, organizovat virtuální schůzky a mnohem víc,“ komentovala Karen Chupková ze společnosti CTA.

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Logbar iLi: osobní překladač na řetízku

Bez nadsázky jednou z nejzajímavějších novinek veletrhu CES je zařízení nazývané iLi. Tato japonská vychytávka totiž dokáže zastat funkci osobního překladatele, což ocení především cestovatelé. Použití je v praxi velmi jednoduché, jak demonstrovali zástupci společnosti přímo na veletrhu CES.

Foto: mif, Novinky

Osobní překladač Logbar iLi

Stačí zmáčknout velké tlačítko na přední straně a začít mluvit - text se automaticky převede do požadovaného jazyka a přehraje se člověku, se kterým vedete rozhovor. Dotyčný vám může stejným způsobem zase odpovědět. Například při hledání nějakého konkrétního místa na dovolené může být toto zařízení k nezaplacení. Jediné, na co musíte myslet, je, aby se nevybila zabudovaná baterie - ta by ale měla vydržet údajně více než týden.

Slovní zásoba překladače obsahuje již nyní několik desítek tisíc slov, podporovány jsou však prozatím pouze některé jazyky - angličtina, čínština a japonština. Ještě během letošního roku chtějí tvůrci přidat také francouzštinu, korejštinu a thajštinu. Do budoucna se ale údajně počítá i s češtinou.

  • Dostupnost: I když cenu výrobce prozatím prozradit nechtěl, zařízení iLi by mělo jít do prodeje už během letošního roku.

Nikon D5: udělá z noci den

Zrcadlovka D5 překonává svého předchůdce snad ve všech ohledech. To nejlepší ze stáje Nikonu doposud představovala verze 4S, která se pochlubila 16,2megapixelovým CMOS snímačem, 51 ostřícími body a citlivostí ISO až 409 600. To jsou stále špičkové parametry, ale na novinku zkrátka nestačí.

Foto: mif, Novinky

Nikon D5

Dé pětka nabízí CMOS snímač s rozlišením 20,8 megapixelů, 153 ostřicích bodů a rekordní citlivost ISO až 3 280 000. Takovou hodnotu nenabízí žádný jiný přístroj na trhu. A právě obrovský rozsah citlivosti je patrně jedním z největších lákadel novinky. Už s předchozím modelem totiž bylo možné udělat při nastavení maximální hodnoty prakticky z noci den. A model D5 by na tom měl být ještě o poznání lépe.

Ale zpět k technickým parametrům. Dé pětka má úplně nový procesor Expeed 5, který by měl zajistit citelně daleko rychlejší odezvu. Dále je s novinkou možné natáčet 4K videa, což předchozí verze také neuměla.

  • Dostupnost: Na pulty obchodů by se Nikon D5 měl dostat už v průběhu března. Cena za samotné tělo byla stanovena na 6500 USD, tedy v přepočtu něco málo přes 160 tisíc korun.

SleepPhones: sluchátka ukrytá v čelence

Společnost SleepPhones se věnuje několik posledních let vývoji speciálních čelenek, které mají zabudovaná sluchátka. Primárně jsou určeny na spaní, ale stejně tak se hodí například na běh v zimním období.

Foto: mif, Novinky

Sluchátka SleepPhones

Jakkoliv tento nápad může některým jedincům připadat nesmyslný, americký trh si tyto čelenky zamiloval. To bylo vidět i u stánku společnosti SleepPhones na veletrhu CES. Lidé se zde doslova předbíhali, aby viděli nejnovější kolekci čelenek pro letošní rok.

Ty už totiž dávno neslouží jen pro pohodlné usínání, ale dají se bezdrátově připojit klidně i k televizoru. V případě propojení s chytrým telefonem mohou fungovat také jako bluetooth handsfree. Sluchátka jsou na nošení opravdu neskutečně pohodlná, také reprodukovaný zvuk se drží na velmi vysoké úrovni. Konkurovat systémům pro audiofily ale samozřejmě nemohou.

  • Dostupnost: Aktuálně je k dostání již pět různých verzí čelenkových sluchátek, jejich ceny se pohybují v přepočtu od 1000 do 4000 Kč.

CleverPet Hub: herní konzole pro psy

CleverPet Hub vypadá trochu jako větší miska na žrádlo. A v podstatě i podobně funguje, za úspěšně splněné úkoly totiž nejlepšího přítele člověka odmění. Úkoly jsou stále těžší, aby se zlepšovaly dovednosti zvířete.

Herní konzole CleverPet Hub v akci

Ovládání konzole probíhá pomocí tří tlačítek. Ta jsou umístěna dostatečně daleko od sebe, aby packou psi omylem neklepli do jiného tlačítka, než do jakého zamýšleli. Ve hře přitom čtyřnozí mazlíčci reagují na světla i zvuky. Jediné, o co se musí majitel psa starat, je doplňování pamlsků. Díky připojení k internetu prostřednictvím wi-fi mohou lidé přes smartphone sledovat, jak si jejich mazlíček hraje a jaké dělá pokroky.

„Chtěli jsme vytvořit doma vzdělávací platformu pro pejsky. V podstatě nabízíme lidem možnost vytvořit rozsáhlé interaktivní hřiště pro domácí zvířata, i když sami musí být třeba v práci,“ osvětlil přínos konzole pro Novinky. cz Mike Nuttall, který ji představoval na veletrhu CES v Las Vegas.

  • Dostupnost: Nad cenou i dostupností konzole Hub zatím visí otazník. Firma CleverPet chce ve vývoji herních systémů pro domácí mazlíčky pokračovat. Brzy se tak možná dočkáme konzolí pro kočky nebo morčata.

HumanEyes Vuze: natočí 360° video

Pořídit 360° video je s kamerou Vuze od společnosti HumanEyes možné díky tomu, že v sobě ukrývá celkem osm Full HD kamer. Na každé straně jsou umístěny dvě. V praxi tak stačí zvednout kameru nad hlavu, spustit záznam a v reálném čase zachytit celý prostor. Právě poslední zmiňovaná vlastnost - natáčení v reálném čase - je poměrně důležitá.

Foto: archív výrobce

360° kamera Vuze

Konkurenční kamery se pro zachycení celého prostoru musí zpravidla různě natáčet a otáčet. Prohlížet natočené záběry je pak možné na počítači nebo ve speciálních helmách pro virtuální realitu. Když si je pak budete přehrávat, budete mít pocit, jako byste se skutečně na dané místo vrátili. Kvůli integraci osmi kamer je Vuze samozřejmě těžší a větší než konkurence.

Novinka zabírá zhruba stejný prostor jako DVD nosič. To může představovat problém pro jedince, kteří chtějí podobný systém přidělat například na helmu a vytvořit tak 360° videa při svých akčních výletech a jiných dobrodružstvích. Své zákazníky si ale kamerka jistě najde. Její obsluha je totiž velmi jednoduchá.

  • Dostupnost: 360° kamera Vuze by se měla do prodeje dostat v průběhu května, nejprve však bude dostupná výhradně v amerických obchodech. Zájemci za ni zaplatí 900 USD, tedy více než 22 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám