Hlavní obsah

Lákadla moderních počítačových tabletů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém trhu je několik stovek počítačových tabletů. V nabídce se tak mohou celkem snadno ztratit i zkušenější uživatelé. Poradíme, jak vybrat nejlepší tablet.

Foto: Profimedia.cz

Dražší tablety nabídnou kromě kvalitnějších materiálů zpravidla i citelně vyšší výkon.

Článek

Jedním z vodítek, podle kterého se většina uživatelů bude řídit, je samozřejmě cena. Ty nejlevnější počítačové tablety se dnes dají pořídit za cenu okolo 1000 Kč.

Pokročilejší modely spadající do střední třídy se zpravidla chlubí cenovkou okolo deseti tisíc korun. Ale za ty nejvyspělejší modely můžeme zaplatit obchodníkům klidně i více než 20 000 Kč.

Ty nejlevnější přístroje zpravidla příliš nevynikají v kvalitě dílenského zpracování a i použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození. Pokud tedy hledáte přístroj na časté přenášení, rozhodně se nevyplácí šetřit. Výrazně lepší je situace u přístrojů s cenou nad pět tisíc korun.

Příplatek za výkon a univerzálnost

Ještě dražší tablety kromě kvalitnějších materiálů nabídnou zpravidla i citelně vyšší výkon. Rozdíly je možné pozorovat také u displejů. Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Prakticky všechny levné tablety jsou vybaveny operačním systémem Android.

U dražších přístrojů je ale možnost volby rozmanitější – jednak jsou k dispozici výrobky Applu postavené na platformě iOS, jednak mají zákazníci k dispozici stroje vybavené systémem Windows.

Praktické hybridy

Takové stroje se už zpravidla mohou směle měřit s klasickými notebooky, jsou ale univerzálnější. Kromě dotykové obrazovky jsou totiž vybaveny plnohodnotnou klávesnicí. Ve chvíli, kdy ji nepotřebujete, jednoduše ji odpojíte a schováte do brašny.

Pozor ale na hybridy, které nemají zcela oddělitelnou klávesnici. Ty je zpravidla možné také používat jako obyčejný počítačový tablet, ale jsou kvůli napevno přidělané klávesnici citelně těžší. Vážit mohou klidně i dvojnásobek, což může především na cestách některým uživatelům vadit.

Lenovo Yoga Tablet 2: revoluce v ovládání

Druhá generace tabletu Yoga od společnosti Lenovo je tak trochu revoluční. A to především díky technologii AnyPen, která umožňuje ovládat dotykovou obrazovku prakticky čímkoli – vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 2 AnyPen

To se může hodit, když máte špinavé ruce, nebo pokud potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně a hlavně přesně kreslit.

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 2 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1920 x 1200 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Intel Atom Z3745, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,86 GHz. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

  • Klady: technologie AnyPen, zabudovaný stojánek
  • Zápory: kvůli stojánku je tablet na jedné straně vyboulený, což nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 7000 Kč

Asus Transformer Book T300CHI: mezi tabletem a notebokem

Transformer Book T300CHI od společnosti Asus může na první pohled připomínat spíše klasický notebook než počítačový tablet. Ve skutečnosti ale dokáže tento šikovný hybrid zastat obě funkce. Ve chvíli, kdy toužíte po větší mobilitě, stačí odtrhnout 12,5palcový dotykový displej s vysokým rozlišením 2560x1440 pixelů od základové stanice s klávesnicí a touchpadem. A máte tablet.

Foto: archív výrobce

Asus Transformer Book T300CHI

Podobných zařízení je na trhu celá řada, ale Transformer Book T300CHI má proti většině z nich navrch v otázce výkonu. Směle se může měřit s plnohodnotnými notebooky, díky šetřícím technologiím ale zároveň zvládne na baterii fungovat klidně i celý pracovní den.

To je zásluha především úsporného procesoru Intel Core M, který standardně pracuje při nízké frekvenci 0,8 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2 GHz. Ve výbavě nechybí ani 4GB operační paměť a 128GB SSD jednotka. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: odolná kovová konstrukce
  • Zápory: nemá klasický USB port
  • Cena: 23 500 Kč

Microsoft Surface 3: pod taktovkou Windows

Surface 3 disponuje plnohodnotnou verzí operačního systému Windows 8.1. Microsoft však již nyní láká, že v průběhu roku budou moci uživatelé přejít na novější desítky zadarmo. Právě díky operačnímu systému může nový tablet od Microsoftu fungovat jako plnohodnotný notebook, hardwarová výbava však napovídá, že primárně cílí na uživatele jako tablet.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface 3

Nová trojka bude v obou konfiguracích vybavena 10,8palcovým displejem s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1280 obrazových bodů. Základem je čtyřjádrový procesor Intel Atom x7, který pracuje na frekvenci 1,6 GHz. V případě potřeby se však dokáže automaticky přetaktovat až na 2,4 GHz.

Základní konfigurace nabídne 2 GB operační paměti a 64GB disk. V prodeji se navíc objeví ještě vyšší verze modelu Surface 3, u které budou oba zmiňované parametry dvakrát tak dobré – nabídne tedy 4GB paměť a 128GB disk.

  • Klady: tenká konstrukce
  • Zápory: v Česku se oficiálně nenabízí
  • Cena: 12 600 Kč

Acer Iconia Tab A1-830: sází na elegantní vzhled

Elegantní vzhled a kompaktní rozměry. To jsou dvě hlavní přednosti počítačového tabletu Iconia Tab A1, které se společnost Acer snaží podpořit i poměrně zajímavou cenou necelých čtyř tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia Tab A1-830

Stroj vybavený operačním systémem Android má 7,9palcový displej s LED podsvícením a technologií IPS, která nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu je však pouze 1024 x 768 obrazových bodů.

Srdcem Iconie A1 je dvoujádrový procesor s taktem 1,6 GHz. Kapacita úložného prostoru činí 16 GB a je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Ve výbavě zaujme jistě také dvojice fotoaparátů, ten na přední straně má rozlišení dva megapixely, na zadní straně se pak pyšní pětimegapixelovým čipem.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: tabletu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 3700 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám