Hlavní obsah

Kolik proudu spotřebuje počítač a jak ušetřit

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Spotřeba elektrické energie je jedním z hlavních kritérií při výběru ledničky nebo pračky. V souvislosti s koupí počítače se ale o otázku napájení zajímá jen málokdo. Přitom volba vhodné sestavy může ušetřit i několik tisícikorun ročně. Moderní počítače totiž spotřebují méně elektřiny než obyčejná žárovka.

Foto: mas, Novinky

Kolik "žere" ten váš?

Článek

Typický domácí počítač je v dnešní době vybaven dvoujádrovým procesorem s frekvencí okolo 3 GHz, operační pamětí o velikosti 2 GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.

Taková sestava spotřebuje při běžné práci 80 až 100 W. Pokud ale využijete její výkon naplno, třeba při hraní her, vezme si PC ze zásuvky klidně i 200 W. K naměřeným hodnotám je navíc nutné přičíst spotřebu monitoru. Ta se v případě velkých CRT obrazovek pohybuje nad 100 W.

Lépe jsou na tom tenké LCD panely, model s úhlopříčkou 24 palců spotřebuje přibližně 40 W až 50 W. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 120 W.

Notebooky jsou čtyřikrát úspornější

Daleko lépe jsou na tom se spotřebou notebooky. Model s podobnou konfigurací jako výše uvedená sestava si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W, a to včetně napájení vestavěného monitoru.

Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne přibližně na 80 W. Nižší spotřeba u notebooků je logická. Jsou vyráběny s ohledem na provoz na cestách, aby vydržely na baterii pracovat co nejdéle. Kvůli tomu jsou často až o 30 procent dražší než běžné počítačové sestavy.

SSD místo pevného disku

Není proto divu, že některé součástky z notebooků se začínají montovat i do klasických sestav. Příkladem mohou být SSD jednotky, které pomalu vytlačují z moderních sestav klasické pevné disky.

Takzvané hard disky se při práci otáčejí rychlostí pěti až sedmi tisíc otáček za minutu, což vyžaduje poměrně dost elektřiny. Proti tomu SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou úspornější a navíc i výkonnější. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD technologiím v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Spotřeba domácí elektroniky
SpotřebičSpotřeba v kWhCena za rok*
Notebook0,03175 Kč
Kancelářské PC0,10584 Kč
Herní PC0,452628 Kč
24" LCD monitor0,04234 Kč
40" LCD televizor0,221285 Kč
42" plazma0,301752 Kč
Stolní lampa (20W)0,02117 Kč
* V tabulce je počítáno s cenou 4 Kč za 1 kWh při využití 4 hodin denně 365 dní v roce.

Asus EeeKeyboard: Sestava ukrytá v klávesnici

Žhavou novinkou na českém trhu je počítačová sestava společnosti Asus, která je kompaktnější než ledajaký notebook. Ukrývá se totiž v těle obyčejné klávesnice.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC

I přes drobné rozměry počítači nechybí vestavěný dotykový displej, který je ale velice malý. Naštěstí je možné sestavu připojit k většímu monitoru nebo televizoru, a to dokonce bezdrátově pomocí speciálního vysílače.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC - příslušenství pro bezdrátový přenos obrazu

EeeKeyboard není žádný rychlík. Má v sobě procesor Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, operační paměť o velikosti 1 GB, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 a SSD jednotku s kapacitou 16 nebo 32 GB. Počítač pohání systém Windows XP.

  • Klady: Kompaktní a exkluzivní vzhled, vhodné k televizoru v obývacím pokoji
  • Zápory: Proti pořizovací ceně slabý výkon
  • Spotřeba: 20 W (při běžné práci); 25 W (v zátěži)
  • Cena: 15 000 Kč

MSI Wind Top: Počítač a monitor v jednom

Ušetřit místo na stole se snaží společnost MSI se svým počítačem Wind Top, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už k němu není potřeba nic přikupovat.

Foto: Novinky

MSI Wind Top

Wind Top je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo s frekvencí 2,2 GHz, 4 GB operační paměti, grafickou kartou nVidia GeForce 9400 a pevným diskem s kapacitou 640 GB. Monitor má rozlišení 1920x1080 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem, stejně jako na papír.

  • Klady: K sestavě není potřeba dokupovat žádné příslušenství
  • Zápory: Do počítače není možné namontovat jinou grafiku ani procesor
  • Spotřeba: 35 W (při běžné práci); 40 W (v zátěži)
  • Cena: 19 000 Kč

Zotac Zbox HD: Malý, ale šikovný

Počítač od Zotacu spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné stolní sestavy a přitom nabídnou podobný výkon jako jejich větší bratříčci.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX HD

Srdcem počítače je dvoujádrový procesor AMD Athlon Neo X2 s frek -vencí 1,6 GHz. Sestava má k dispozici 2 GB operační paměti typu DDR2, kterou lze díky dvěma slotům jednoduše rozšířit až na 4 GB.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX HD

Dostatečný výkon zajišťuje grafická karta ATI Radeon HD3200 se sdílenou pamětí až 512 MB, která nabízí digitální výstup a ohromný výkon i pro 3D. Díky tomu sestava bezproblémově pracuje s nejnovějším operačním systémem Windows 7.

  • Klady: Miniaturní rozměry a dostatečný výkon
  • Zápory: Pomalý pevný disk, varianta s SSD jednotkou se neprodává
  • Spotřeba: 11 W (při běžné práci); 19 W (v zátěži)
  • Cena: 5500 Kč

Acer Aspire M5810: Herní sestava

Počítačová sestava od Aceru se snaží nabídnout co nejvyšší výkon. Bez problémů zvládá nejnovější hry, stříhání videa i přehrávání filmů ve vysokém rozlišení. Základem je čtyřjádrový procesor Intel Core i5 750 s frekvencí 2,66 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a výkonná grafická karta ATI Radeon HD4850 s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Novinky

Acer Aspire M5810

Kvůli zachování co nejnižší ceny není sestava vybavena SSD jednotkou, ale obyčejným pevným diskem s kapacitou 1000 GB. Výrobce šetřil i na vypalovačce. Místo moderního Blu-ray systému dokáže počítačová sestava číst a vypalovat pouze DVD nosiče. Blu-ray mechanika by přitom navýšila cenu sestavy jen o 1500 Kč.

  • Klady: Vysoký výkon
  • Zápory: Absence Blu-ray mechaniky
  • Spotřeba: 120 W (při běžné práci); 190 W (v zátěži)
  • Cena: 19 000 Kč

Snížení spotřeby nastavením Windows

Aby člověk dosáhl nižších účtů za elektřinu, nemusí hned kupovat nové PC. Stačí mít přehled o funkcích v operačním systému Windows. Kromě zapnutého a vypnutého počítače rozlišujeme ještě několik dalších stavů, jako je například režim spánku.

V něm počítač vypne všechny hardwarové součástky, které aktuálně nepotřebuje. Spotřeba díky tomu klesne přibližně na 10 W, což je až desetkrát méně, než když na počítači běží jen spořič obrazovky.

Ještě úspornější je funkce hibernace. Ta uloží všechnu rozdělanou práci automaticky na pevný disk a počítač zcela vypne. Spotřeba je tedy téměř nulová. U obou funkcí je možné nastavit přesný čas, kdy se mají aktivovat, pokud počítač nepoužíváte.

Nastavení se ukrývá v ovládacích panelech v nabídce Možnosti napájení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám