Hlavní obsah

Jak zrychlit starší počítač či notebook

Novinky, mif

Nedostali jste k Vánocům nový počítač a žádný zajímavý kousek se neobjevil ani v novoročních výprodejích? Nezoufejte! Několik let staré modely nutně ještě nepatří na sběrné dvory, vylepšit jejich výkon je možné v některých případech i úplně zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zrychlit počítač nemusí jen nové součástky, ale i šikovné programy. Chod operačního systému se totiž velmi zpomaluje s tím, jak jsou na disk ukládány nepotřebné soubory.

Řeč je o počítačovém smetí, které je vytvářeno při brouzdání po internetu či při otevírání příloh z e-mailů. Tyto dočasné soubory totiž počítač sám nemaže, což je po několika měsících používání již znát.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo. Překvapivě dobrých výsledků jsou schopny dosáhnout i ty bezplatné, například CCleaner.

Rychlejší disk, výkonnější grafika

Samozřejmě mohou nastat případy, kdy pouhé čištění počítače pomocí aplikací nestačí. Ani v takových případech není vždy nutné měnit PC, stačí vyměnit jen některé komponenty.

Například největší slabinou starších počítačů je zpravidla nedostatek operační paměti. Na tu kladou nové operační systémy i programy stále větší nároky. Mnoho sestav má k dispozici stále ještě jen 2 GB paměti nebo méně. Přitom další 4 GB se dají pořídit už za méně než tisícovku.

Před koupí je nutné ověřit, jaký typ paměti je v notebooku nebo PC používán a zda je na základní desce volný slot pro přidání dalšího modulu či zda bude nutné ten původní nahradit.

Práci zdržují také pevné disky. I tento problém je ale možné vyřešit pořízením takzvané SSD jednotky, která je proti klasickým diskům daleko rychlejší. Hráči zase patrně ocení novou grafickou kartu, díky které si budou moci zahrát i ty nejnovější tituly.

Revo Uninstaller: zatočí se zbytečnými programy

Dnešní počítače dovolují uložit stovky a stovky různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen zlomek z nich. Problém paradoxně může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat. Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač.

Foto: archív tvůrců

Revo Uninstaller

Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace Revo Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání. Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

Revo Uninstaller je velmi schopný, to je ale i jeden z důvodů, proč chce výrobce za jeho používání zaplatit. Během prvních 30 dní je aplikaci možné testovat zdarma, pak je ale nutné zaplatit za licenci necelých 800 Kč. Bez omezení je možné používat také starší verze programu.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: revouninstaller.com

Asus Strix GTX950: výkon a ticho v jednom balení

Hráči to nemají zrovna dvakrát jednoduché. Pokud chtějí opravdu výkonnou grafiku, která by stačila i na ty nejnáročnější tituly, zpravidla se musí smířit s nemalým hlukem, jenž je produkován chladičem grafické karty.

Foto: archív výrobce

Asus Strix GTX950

To ale neplatí u řady Strix od společnosti Asus. Ta se zaměřuje na co nejvyšší výkon při zachování co nejtiššího provozu. Čipy jsou tak vždy přetaktované a nabízejí výkonný systém chlazení DirectCU II, díky kterému si grafika do určité teploty vystačí pouze s pasivním chlazením. Dvojice ventilátorů se roztočí až v případě, že teplota stoupne nad hodnotu 65 °C.

To platí i v případě modelu Asus Strix GTX950, který navíc láká na poměrně dobrý poměr cena/výkon. Jak již název karty napovídá, základem je grafický čip NVIDIA GeForce GTX 950.

Jádro však bylo výrobcem již přetaktováno až na 1140 MHz. V případě potřeby se však dokáže automaticky přetaktovat až na 1355 MHz.

  • Klady: tiché chlazení, přetaktováno už od výrobce
  • Zápory: nejnovější tituly není možné hrát v maximálních detailech a rozlišení
  • Cena: 4700 Kč

IObit SmartDefrag: uklidí pevný disk

Pevný disk může být po delší době zpomalený kvůli roztříštění souborů na jednotlivé fragmenty. Právě kvůli tomu v sobě Windows ukrývá funkci defragmentace. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání.

Vestavěný nástroj ale nemusí vyhovovat každému, například kvůli menším možnostem nastavení je vhodné využít speciální aplikace. Jednou z nich je bezplatný program IObit SmartDefrag.

Foto: archív tvůrců

IObit SmartDefrag

Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

Sluší se zmínit, že defragmentovat potřebují čas od času klasické pevné disky, moderní SSD jednotky podobný „úklid“ nepotřebují. Je to dáno tím, že nemají žádné mechanické části, které by se při vyhledávání souborů namáhaly – u pevných disků je tomu ale přesně naopak.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu na pomalejších sestavách citelný
  • Kde stahovat: www.iobit.com

CCleaner: vynese nepotřebné smetí

Nepořádek nezůstává v systému pouze po programech, které uživatel odinstaluje. Aplikace spoustu zbytečných a nepotřebných programů vytvářejí i při své práci. Vznikají například při surfování na webu, práci s textovými dokumenty, ale i během prohlížení filmů a poslouchání hudby.

Foto: Novinky

CCleaner

Při odstranění takovýchto dat, což umožňuje například aplikace CCleaner, je systém Windows viditelně rychlejší. Nejmarkantnější to samozřejmě je ve chvíli, kdy disk počítače nebyl uklízen delší dobu, klidně i několik měsíců. Kromě zrychlení chodu je možné odstraněním nepotřebných dat získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku.

Obsluha programu CCleaner je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner dokáže.

V případě, že by program smazal v registrech něco, co nemá, mohl by tak způsobit nestabilitu některého z programů nebo dokonce i celého operačního systému.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com/ccleaner

Kingston SSDNow V300: na rychlosti záleží

Když už jsme v řádcích výše zmiňovali ty SSD jednotky, právě tato rychlá úložiště dovedou dodat starým počítačům druhý dech. I mezi SSD jsou ale rozdíly v rychlosti.

Kingston SSDNow V300 patří k těm výkonnějším modelům pro běžné spotřebitele. Zatímco obyčejný pevný disk dokáže číst i zapisovat data rychlostí 110 MB/s, model SSDNow V300 čte data rychlostí 450 MB/s a zapisuje rychlostí 450 MB/s. Levnější SSD mají klidně i o polovinu horší výsledky.

Foto: archív výrobce

Kingston SSDNow V300

Takto vysoké hodnoty rychlosti uživatelé pocítí při spouštění Windows i jakýchkoliv programů, stejně jako při kopírování nejrůznějších dat. Práce s SSD je o poznání rychlejší, plynulejší a příjemnější než v případě klasického pevného disku.

Kingston SSDNow V300 se prodává buď jako samotná SSD jednotka, nebo jako kit se speciálním příslušenstvím pro montáž do počítačů a notebooků. V této variantě balení navíc obsahuje klonovací program pro snadný přenos dat ze starého disku na nový.

  • Klady: zrychlení PC či notebooku
  • Zápory: cena SSD ve srovnání s HDD
  • Cena: 1200 Kč (60 GB jen SSD); 1450 Kč (60 GB kit)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám