Hlavní obsah

Jak zrychlit PC či notebook zadarmo

Novinky, mif

Výkon současné generace počítačů je oslnivý. I ty nejmodernější stroje nicméně už po pár měsících používání ztrácejí výkon. Na vině mohou být zbytečné soubory, nepotřebné instalace, ale i další počítačové smetí, které je potřeba uklidit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se systém pomaleji zapíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané, mohou za to velmi často tzv. dočasné soubory. Ty totiž počítač sám nikdy nemaže.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo.

Zdarma nabízejí programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okna s reklamou.

Obchodníci často tvrdí, že zrychlit starší počítače je možné pouze koupí nových součástek. To ale není tak úplně pravda. Vyčištění od počítačového smetí má totiž blahodárné účinky na výkon i v případě několik let starých strojů. U nich navíc zrychlení bývá zpravidla ještě výraznější než v případě novějších modelů, protože za léta provozu se v nich zbytečných souborů nahromadilo daleko více.

Pozor na viry

Na výkonu celé sestavy se mohou výrazně podepsat také počítačové viry. Zatímco před pár lety bylo možné rozeznat nezvaného návštěvníka na první pohled, protože první škodlivé programy často mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém, moderní viry si hrají na špióny.

Snaží se zůstat co nejdéle v utajení a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka. Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si ale mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně.

Samozřejmě většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků dokážou odhalit speciální programy. Stejně jako v případě aplikací určených pro úklid, se i některé bezpečnostní nabízejí úplně zadarmo.

ZoneAlarm free: ochrana před hackery

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu, a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

  • Klady: nízké provozní nároky
  • Zápory: bezplatná verze nenabízí tolik funkcí jako placená
  • Kde stahovat: zonealarm.com

IObit Uninstaller: zatočí se zbytečnými programy

Dnešní počítače dovolují uložit stovky a stovky různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen zlomek z nich. Problém paradoxně může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat. Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač.

Foto: archív tvůrců

IObit Uninstaller

Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace IObit Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání. Aby se uživatel v jednotlivých programech vyznal, dokáže je tato aplikace automaticky rozřadit do jednotlivých kategorií. Uživatel tak přesně vidí, jaký program zatěžuje start systému a jaký se například ukrývá ve webovém prohlížeči.

IObit Uninstaller je velmi schopný, přesto jej výrobce nabízí ke stažení zadarmo. Zaplatit si nechá až za pokročilejší verzi, která nabízí řadu pokročilejších funkcí. Za tu případní zájemci zaplatí 500 Kč. Práci nicméně dobře odvede i bezplatná varianta.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: iobit.com

Spy Emergency: vyčistí celý počítač

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například aplikace Spy Emergency.

Foto: archív tvůrců

Spy Emergency

Tento nástroj dokáže vyhledávat prakticky všechny druhy škodlivých programů. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i s hijackery. Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní.

Při hledání škodlivých programů dokáže program procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety. Tím se výrazně snižují šance, jak by se mohl nezvaný návštěvník uhnízdit v počítači.

  • Klady: program dokáže prohledávat i vyměnitelná média
  • Zápory: klasický antivir nenahradí, jde o doplňkový program pro hledání hrozeb
  • Kde stahovat: spy-emergency.com

CCleaner: pryč s počítačovým smetím

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Foto: archív tvůrců

CCleaner

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže například program CCleaner. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku.

Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner dokáže.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může CCleaner smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com/ccleaner

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám