Hlavní obsah

Jak zálohovat drahocenná počítačová data

V posledních letech je stále modernější brát si na dovolenou notebooky. Je na nich možné sledovat filmy, pouštět hudbu i brouzdat po internetu. Málokterý uživatel ale myslí na zálohu přenosného počítače, a to i přesto, že v něm často má uložena velice důležitá data.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Zálohu počítače by nikdo neměl podceňovat, a to nejen během dovolených. Vypalování dat na CD a DVD už dávno vyšlo z módy. Na rychlé přesunování dokumentů jsme si zvykli využívat služeb polovodičových pamětí flash. Tyto klíčenky, zprvu jen v kapacitě několika málo megabytů, postupně rostly, až dnes dosáhly běžné kapacity 32GB. A uznejte sami, že takový prostor již může uchovat solidní porci dat.

Proti flashdiskům tu v přímé konkurenci stojí externí USB disky. Mluvíme především o 2,5“ discích původem z notebooků, které nepotřebují zvláštní napájecí zdroj. Vystačí si pouze s USB konektorem. Když si pořizujeme nové záznamové médium, nejčastěji vybíráme mezi těmito dvěma.

Na velikosti záleží

Hlavní rozdíly tkví ve velikosti. Zatímco klíčenky se vejdou do sebemenší kapsičky, externí disk si již vynutí místo v batohu nebo brašně. Na druhou stranu však nabídne za stejnou cenu pět až desetkrát větší kapacitu. 32GB klíčenka stojí necelých 1000 Kč, přitom 320GB externí disk je jen o sto korun dražší. Ceny 64GB a 128GB flashdisků se pak šplhají do závratných výšin.

Chcete-li s sebou neustále nosit kopii opravdu důležitých souborů, je pravděpodobně výhodnější variantou pořízení flashdisku vysoké kapacity. Za běžných podmínek je velmi těžké jej zničit. Vydrží vyprání v pračce, mráz i pád na asfaltový chodník. V tomto směru nemohou pevné disky konkurovat.

Jenže na flashdisk častokrát nevměstnáte vše, co byste chtěli mít neustále při ruce. Na externí disk se vejde i množství hudby, nějaké filmy, fotografie. Prodávané kapacity dnes spadají do rozsahu 120 až 1500 GB, kde by si měl vybrat snad každý. Luxus nosit svá data všechna s sebou nabídnou pouze externí disky.

Zabezpečené flash disky

Z hlediska zabezpečení se jeví jako lepší varianta flashdisk. V nabídce najdeme nejrůznější výrobky s ochranou začínající u číselného zámku, jiné zaměstnávají biometrické snímače otisků prstů, nejlepší potom šifrují obsah podle zadaného 256bit klíče. Zabezpečení je tak zcela instantní, funkční hned po vybalení z krabičky, a navíc na hardwarové úrovni. Existují externí disky s podobnými vymoženostmi, jejich cena je však průměrným kouskům silně vzdálena.

Na druhou stranu externí disky vedou, pokud vyžadujeme snadné zálohování dat. Dostanete s nimi většinou program pro automatickou synchronizaci, po zapojení disku k PC (a prvotním nastavení) tak proběhne vše automaticky. Díky vyšší kapacitě potom můžete synchronizovat prakticky vše. Jen se připravte, že takové programy komunikují v anglickém jazyce. To se týká i podobně vybavených flashdisků.

Ošemetná je otázka rychlosti kopírování na disk nebo flashdisk připojený k USB. Zde platí, že externí disky většinou dosahují maximální propustnosti USB, která se v reálných podmínkách pohybuje okolo 25MB/s, zatímco klíčenky se potloukají kolem 10 až 15MB/s. Je-li však rychlost důležitým faktorem, najdeme v široké nabídce i plno kousků dosahujících výkonu pevných disků.

Paměťové karty

Zálohovat data je možné i na paměťové karty, které se hravě vejdou do každé peněženky. Jejich kapacita stoupá bok po boku s kapacitou flashdisků. Vždyť to jsou po technologické stránce blízcí příbuzní. A protože v každém novém notebooku je dnes instalována čtečka paměťových karet, můžete místo flashdisku použít například SDHC kartu. Tu jednoduše schováte do peněženky a máte po starostech s přenášením.

Čtečky bohužel zatím nejsou rozšířené u starších počítačů tak jako USB konektory, což může člověka dostat do svízelné situace, pokud se bude chtít například na návštěvě u známého pochlubit svými fotografiemi. Máte-li navíc požadavky na zabezpečení nebo větší mechanickou pevnost, zálohovací médium v podobě maličké karty pro vás nebude vhodné.

Cloud Computing: záloha dat na internet
Možnost přenášení dat a zálohování skýtá i internet. Pracujete-li v prostředí, kde jsou všechny počítače „on-line“, jde o velmi atraktivní cestu. Data nemusíte s sebou nosit na fyzickém médiu, nemůžete je tedy nikde zapomenout. Mezi nejoblíbenější webová úložiště patří DropBox, LiveMesh, Tonido, či SugarSync.S internetem ale vyvstává otázka bezpečnosti. Co je na síti, to je dostupné i ostatním. Na jednoduchá hesla příliš nespoléhejte, pokud si chráníte choulostivá data, komplexní heslo je opravdovou nutností. V rámci bezpečnosti je mnohem lepší nosit soubory s sebou v kapse, kde je nikdo nemůže pomalu prozkoumávat.

Split Stick: unikátní oboustranná flashka

Američané prodávají unikátní USB flash disk, který má dvě samostatné části pro ukládání dat. Podle konstruktérů je novinka vhodná například pro manželské páry, kde mají žena i muž svá data důsledně rozdělena. Zároveň může ale posloužit i lidem, kteří chtějí jen oddělit svůj osobní život od toho pracovního.

Foto: Novinky

Split Stick

Oboustranný flash disk rozděluje data velice jednoduchým způsobem. V jeho úzkém těle jsou totiž ukryty dvě samostatné paměti s kapacitou 2 GB. Ve chvíli, kdy chcete používat jednu jeho část, jednoduše vysunete USB konektor a připojíte flashku k počítači. Stejným způsobem můžete konektor vysunout i na straně druhé.

  • Klady: originální nápad
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 20 USD (340 Kč)

Samsung M2 Portable: zacíleno na design

Většina externích pevných disků jsou jen nudné šedé krabičky. To ale neplatí o modelu M2 Portable, který společnost Samsung nabízí ve čtyřech různých barevných kombinacích – šedé, černé, oranžové a béžové. Navíc má atraktivní kostkovaný vzor.

Foto: Novinky

Samsung M2 Portable

Disk navíc není žádné ořezávátko. Je vybaven rychlým rozhraním USB 3.0, které umí přenášet data rychlostí až 5 Gbit za sekundu. V praxi je tak možné data zkopírovat až desetkrát rychleji než se starším USB 2.0.

  • Klady: originální nápad
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 20 USD (340 Kč)

Corsair Voyager Mini: malý, ale šikovný

Zástupcem nejkompaktnějších flash disků je model Corsair Voyager Mini, který dokáže posílat data do počítače reálnou rychlostí až 22 MB/s a zapisovat je kadencí 7 MB/s.

Foto: Novinky

Corsair Voyager Mini

Voyager Mini se chlubí také osmibitovou ECC technologií (error correcting codes, paměť detekuje vlastní chyby) a přidanou hodnotou v podobě programu pro šifrování uložených dat, která pracuje s pokročilou 256bitovou AES technologií.

Cena flash disku od společnosti Corsair se pohybuje v závislosti na velikosti od 250 do 1300 korun. K dispozici jsou přitom modely s kapacitou 4, 8, 16 a 32 GB.

  • Klady: dokáže pracovat při extrémně vysokých teplotách
  • Zápory: vysoká cena proti externímu pevnému disku
  • Cena: 250 – 1300 Kč (v závislosti na velikosti)

Lexar High-Speed Mobile: rychlost na prvním místě

Lexar High-Speed Mobile patří k nejrychlejším microSD paměťovým kartám na tuzemském trhu. Podle informací výrobce by novinka měla být schopna zapisovat data rychlostí 10 MB/s. Čtení by pak mělo dokonce fungovat rychlostí 20 MB/s.

Foto: Novinky

Lexar 32GB Lexar High-Speed Mobile microSDHC

Kromě vysoké rychlosti zaujme karta i svou kapacitou 32 GB. Součástí balení je i kompaktní USB čtečka paměťových karet. Díky tomu je možné novinku používat také jako malý rychlý flash disk. Paměťová karta může být použita ve většině mobilů a s pomocí redukce také ve fotoaparátech a videokamerách.

  • Klady: rychlost zápisu a čtení
  • Zápory: paměťová karta není tak odolná, jako flash disk
  • Cena: 1600 Kč

Kingston DataTraveler 310: uloží desítky tisíc fotek

DataTraveler 310 od společnosti Kingston se snaží dokázat, že i flash disky mohou mít vysokou kapacitu. Je totiž vybaven 256GB pamětí, což stačí pro uložení 365 CD, 54 DVD nebo 51 000 fotografií. I přesto si zachovává kompaktní rozměry 70x17x22 milimetrů.

Foto: Novinky

Kingston DataTraveler 310

Kapacita se bohužel negativně promítla do ceny zařízení. Pořídit jej je možné za 15 tisíc korun. Výrobce deklaruje rychlost čtení 25 MB/s a zápis 12 MB/s, což je ale vykoupeno vysokou cenou. DataTraveler 310 se nezalekne ani vysokých teplot, dokáže pracovat až při 60 °C. Poskytována je k němu nadstandardní pětiletá záruka.

  • Klady: dokáže pracovat při extrémně vysokých teplotách
  • Zápory: vysoká cena proti externímu pevnému disku
  • Cena: 15 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám