Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší počítačovou sestavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je nejlepší čas na nákup počítačového hardwaru a sestav. Ceny jsou totiž zpravidla v celém roce nejnižší, protože prodeje v čase dovolených obchodníkům váznou, a tak snižují své marže. Poradíme, na co si dát při nákupech pozor.

Článek

Hned na úvod je potřeba rozhodnout, k čemu bude počítačová sestava využívána. Brouzdat na internetu dokážou i levné sestavy s cenou okolo šesti tisíc. Hrát moderní akční 3D hry nebo stříhat video z rodinné dovolené dovolí až sestavy s cenovkou okolo 15 000 Kč.

Takové počítače zpravidla mají rychlé čtyřjádrové procesory z nabídky společností AMD a Intel. Nechybí jim ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Na jednom pak může být například spuštěný film a na druhém internetový prohlížeč.

Nejlevnější sestavy jsou v dnešní době vybaveny procesorem s jedním nebo dvěma jádry a s integrovaným grafickým čipem. Tato konfigurace je vhodná pro kancelářskou práci, prohlížení fotografií a přehrávání filmů na DVD nosičích. Chod celé sestavy je ale pochopitelně značně pomalejší.

Rychlost hraje prim

Z moderních počítačových sestav pomalu mizí pevné disky. Nahrazují je moderní SSD jednotky, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou proti svým předchůdcům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače. Na strojích s hard diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund.

Co se kapacity týče, nezůstává SSD technologie také pozadu. Zakoupit je možné variantu s velikostí až 2 TB. To je stejná hodnota jako v případě největšího pevného disku. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Důležitou roli v každé počítačové sestavě hraje operační paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je potřeba stále více. Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB. Nejlevnější sestavy však mají k dispozici stále jen 2GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist značně zdržuje při práci. Naštěstí téměř do všech počítačů je možné přibližně za tisíc korun dokoupit další modul s velikostí 2 GB.

V nejnovějších sestavách se zabydluje inovované USB 3.0. To umí přenášet data rychlostí 5 GB za sekundu. V praxi je tak možné DVD film zkopírovat do počítače za necelých 20 vteřin, zatímco u USB 2.0 to trvalo téměř tři minuty.

Kompaktní PC jsou v módě

Kromě klasických sestav je možné vybírat také mezi takzvanými nettopy. V podstatě se jedná o miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom.

Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu. Zároveň jsou nettopy také o poznání tišší než klasické počítačové sestavy.

Samostatnou kategorií jsou all-inone počítače, které se snaží ušetřit místo na pracovním stole. Všechny hardwarové součástky, jako jsou procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už k němu není potřeba nic přikupovat.

HP Pavilion Elite: herní superstroj

Speciálně pro herní nadšence je určena počítačová sestava HP Pavilion Elite od společnosti Hewlett Packard. Kromě nejnovějších her bez problémů zvládá také stříhání videa i přehrávání filmů ve vysokém rozlišení. Základem je Intel Core i5 2500 s frekvencí 3,3 GHz, který se v případě potřeby sám přetaktuje na 3,7 GHz.

Foto: Novinky

HP Pavilion Elite

Dále je sestava vybavena 4 GB operační paměti typu DDR3 a výkonnou grafickou kartou ATI Radeon HD6850 s 1 GB vlastní paměti. Kvůli zachování co nejnižší ceny není sestava vybavena SSD jednotkou, ale pevným diskem s kapacitou 1500 GB. Výrobce šetřil i na vypalovačce. Místo moderního Blu-ray systému dokáže počítačová sestava číst a vypalovat pouze DVD nosiče. Blu-ray mechanika by přitom navýšila cenu sestavy jen o 2000 Kč.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: absence Blu-ray mechaniky
  • Cena: 20 000 Kč

Zotac ZBOX Blu-ray: počítač velký jako knížka

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray není o moc větší než obyčejná knížka. Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon jako jejich větší bratříčci.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX Blu-ray AD03

Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a 250GB disk. Ve výbavě počítače nechybí ani Blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný wi-fiadaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Monitor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

  • Klady: líbivý vzhled, kompaktní rozměry
  • Zápory: sestavě by více slušel rychlejší SSD disk
  • Cena: 7500 Kč

Acer eMachines ET1840: cena na prvním místě

Především nízkou cenou se snaží zaujmout počítačová sestava Acer eMachines ET1840. Pořídit ji je totiž možné za šest tisíc korun. Srdcem počítače je dvoujádrový procesor Intel Celeron DualCore E3500 s frekvencí 2,7 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti typu DDR3.

Foto: Novinky

Acer eMachines ET1840

O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel Graphics Media Accelerator 3100, který je vhodný spíše na kancelářskou práci nebo k brouzdání po internetu. Sestavu lze samozřejmě v budoucnu doplnit i výkonnější dedikovanou grafickou kartou.

Sestava Acer eMachines ET1840 je vybavena 320GB pevným diskem, DVD vypalovačkou a čtečkou paměťových karet. Počítač je dodáván s operačním systémem Linux, bez problémů by ale měl zvládat také chod nejnovějších Windows 7.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: Linux nemusí vyhovovat všem uživatelům
  • Cena: 6000 Kč

Asus EEE Top: počítač a monitor v jednom

Ušetřit místo na stole se snaží společnost Asus se svým počítačem EEE Top, který patří do kategorie takzvaných all-inone řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako jsou procesor, grafická karta, nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Součástí balení je i klávesnice, myš a dálkové ovládání, takže k sestavě už není potřeba nic přikupovat.

Foto: Novinky

Asus EEE Top

EEE Top je vybaven procesorem AMD Athlon X2 250u s frekvencí 1,66 GHz, 4GB operační pamětí typu DDR2, grafickou kartou ATI Radeon HD5470 a pevným diskem s kapacitou 500 GB. Dvacetipalcový monitor má rozlišení 1600 x 900 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem stejně jako na papír.

  • Klady: k sestavě není potřeba dokupovat příslušenství
  • Zápory: monitor nemá Full HD rozlišení
  • Cena: 15 000 Kč

Dell Vostro V230MT: zlatá střední cesta

Počítač Dell Vostro V230MT obsahuje dostatečně výkonné komponenty, díky kterým nebude sestava uživatele zdržovat prakticky při jakékoliv domácí činnosti. Srdcem počítačové sestavy od společnosti Dell je procesor Intel Pentium Dual Core E5800 s frekvencí 3,2 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti. Tu je díky dalšímu volnému slotu možné rozšířit o další 2 GB.

Foto: Novinky

Dell Vostro V230MT

O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel Graphics Media Accelerator X4500HD. Ten nemá problémy s grafickými efekty Windows 7 ani s přehráváním videa ve vysokém rozlišení. Dech ale začne ztrácet ve chvíli, kdy na něm budete chtít hrát náročnější 3D hry. Pro uložení dat je počítačová sestava vybavena pevným diskem s kapacitou 250 GB. Nechybí ani DVD vypalovačka. Počítač Dell Vostro V230MT je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: dedikovaná grafická karta by sestavě slušela více
  • Cena: 12 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám