Hlavní obsah

Jak se doma zbavit překážejících kabelů

Novinky, mif

Stolní počítače, notebooky, televizory i DVD přehrávače. Tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které se těžko ukrývají a jsou spíše na obtíž. Velká část propojovacích drátů jde ale nahradit velmi elegantně – bezdrátově.

Foto: Profimedia.cz

Instalace routeru se nemusejí obávat ani méně zkušení uživatelé. Díky podrobným návodům a přehledným nabídkám přístrojů ji zvládne prakticky každý.

Článek

Patrně největší neplechu dělají v domácnostech internetové kabely. Každý další počítač v domácnosti totiž jejich počet zvyšuje. Kabeláž lze ale snadno zredukovat pořízením wi-fi routeru.

Jednotlivé modely se od sebe liší v první řadě nabízenou rychlostí. Za standard lze v dnešní době považovat modely s označením „n“, které dokážou pracovat až desetkrát rychleji (až 600 Mbit/s) než předchozí generace „b/g“.

Náročnější uživatelé mohou sáhnout po modernějších routerech se standardem „ac“. Ten nabízí přenosové rychlosti až 1000 Mbit/s. Většina routerů pracuje v pásmu 2,4 GHz, pokročilejší však podporují také rychlejší 5GHz sítě. U 5GHz technologie i standardu „ac“ však platí, že jej musejí podporovat i PC.

Dražší modely umí víc

Routery neslouží pouze k rozvedení internetu po bytě. Dají se k nim připojit také další zařízení, jako jsou tiskárny, přehrávače, externí disky nebo moderní TV. U nich pak není potřeba k propojení s počítačem žádný kabel.

Cena nejlevnějších routerů startuje na 300 korunách. Rychlejší a vybavenější modely vyjdou klidně i na několik tisíc korun.

Instalace routeru se nemusejí obávat ani méně zkušení uživatelé. Díky podrobným návodům a přehledným nabídkám přístrojů ji zvládne prakticky každý. Pozor si je nutné dát na důkladnou ochranu soukromí.

Bez správného nastavení bezpečnostních pravidel a silného přístupového hesla se k bezdrátové síti totiž může připojit každý, kdo je v jejím dosahu. Jednoduše se pak dostane i k citlivým datům v počítači.

Asus RT-AC530: extrémní rychlík

Asus RT-AC530 zaujme na první pohled svým netypickým vzhledem. Na svém těle má totiž jako první router na světě osm antén, zatímco drtivá většina konkurenčních prémiových modelů má maximálně tři. Router tak svým vzhledem připomíná pavouka, který leží na zádech.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC530

Takové množství antén nemá novinka náhodou, obsluhuje totiž hned tři pásma. Jedno na frekvenci 2,4 GHz a další dvě na frekvenci 5 GHz. Když se všechna tato pásma spojí dohromady, dosahuje novinka přenosové rychlosti v bezdrátovém režimu až 5300 Mb/s. Takovou rychlost Asus RTAC530 využije například pro streamování videí ve 4K rozlišení.

Zmiňovaná rychlost je samozřejmě teoretická a v praxi ji bude negativně ovlivňovat prostředí, kde bude router používán. Například na panelákových sídlištích, která jsou doslova zamořena bezdrátovými sítěmi, budou rychlosti s největší pravděpodobností nižší. I tak byste ale v současnosti hledali rychlejší router v obchodech patrně marně. Tomu ale logicky odpovídá také pořizovací cena tohoto kousku.

  • Klady: extrémní rychlost, dosah bezdrátového signálu
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 13 000 Kč

ATEN HDMI Extender: obraz i zvuk bezdrátově

Velké a neforemné CRT obrazovky už pomalu patří minulosti. V domácnostech je vystřídaly ploché a tenké televizory. Za tyto útlé panely se ale daleko hůře schovávají kabely, obzvláště pokud je televizor zavěšen na zdi. Proč tedy propojení televizoru s přehrávačem nebo domácí audio sestavou nevyřešit bezdrátově? Hravě to dokáže zařízení HDMI Extender od společnosti ATEN.

Foto: archív výrobce

ATEN HDMI Extender

Vzduchem umí přenášet obraz i zvuk. Stačí menší z adaptérů připojit k televizoru a k většímu pak všechna zbývající zařízení. K dispozici jsou tři HDMI porty, přesně takový počet zařízení tedy může být připojen.

ATEN HDMI Extender navíc najde uplatnění i v domácnostech, kde je více televizorů, ale pouze jediný set-top box nebo DVD rekordér. Tato zařízení se totiž dají kabelem připojit k jedné TV a k druhé pak právě prostřednictvím bezdrátového adaptéru. Dálkovým ovladačem si pak už jen uživatel vybírá, na které televizi má obraz zrovna hrát.

  • Klady: dokáže bezproblémově přenášet obraz ve vysokém rozlišení
  • Zápory: v místech s vysokým rušením může docházet k výpadkům signálu
  • Cena: 6500 Kč

ZyXEL PLA5256 Twin pack: internet ze zásuvky

Se stavbou sítě mohou pomoci také klasické elektrické zásuvky, respektive tzv. homeplug systémy. Místo umisťování nových síťových kabelů jednoduše využívají už existující elektrické rozvody. Především atraktivní cenou se snaží zaujmout sada dvou adaptérů ZyXEL PLA5256 Twin pack, která vyjde na necelých tisíc korun. Levnější řešení, prostřednictvím kterého by bylo možné šířit internet skrze elektrickou zásuvku, byste aktuálně na pultech obchodů hledali marně.

Foto: archív výrobce

ZyXEL PLA5256 Twin pack

Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky, stisknout na každém adaptéru párovací tlačítko a vše automaticky funguje, jak má. Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu.

Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů a rychlost přenosu dat až 200 Mb/s. Právě přenosová rychlost je daní za nízkou pořizovací cenu. Dražší adaptéry jsou totiž klidně i dvakrát tak rychlé.

  • Klady: rozvede internet kdekoli, kde je elektřina
  • Zápory: v méně kvalitních zásuvkách je rychlost výrazně nižší
  • Cena: 750 Kč

Kingston MobileLite Wireless Pro: bezdrátově na data

MobileLite Wireless Pro od společnosti Kingston je v podstatě externí disk, který je vybaven bezdrátovým standardem wi-fi. K fotkám, videím, hudbě i dalším souborům uloženým na externím disku je tedy možné přistupovat bezdrátově z jakéhokoliv počítače, tabletu nebo chytrého telefonu.

Foto: archív výrobce

Kingston MobileLite Wireless Pro

Pro rychlejší nahrávání dat je k počítači možné disk připojit samozřejmě také klasickým USB kabelem. MobileLite Wireless Pro má navíc integrovanou čtečku paměťových karet a klasický USB port. Stiskem jediného tlačítka je tak možné například na dovolené zazálohovat fotografie z fotoaparátu nebo videa z kamery.

Hodí se to například v případě, kdy není k dispozici klasický počítač. Novinka má vlastní baterii s kapacitou 6700 mAh, díky které dokáže fungovat jako powerbanka. Je z ní tedy možné nabíjet na cestách mobilní telefony a počítačové tablety.

  • Klady: možnost zálohování dat i na cestách, funguje jako powerbanka
  • Zápory: nabízí se pouze s kapacitou 64 GB, což nemusí stačit každému
  • Cena: 2800 Kč

TP-LINK Touch P5: ovládá se jako mobil

Méně zkušení uživatelé se počítačových routerů zpravidla velmi obávají. Jejich konfigurace totiž není vůbec jednoduchá, a pokud ji provedou špatně, mohou otevřít nevědomky zadní vrátka pro počítačové piráty do vlastní sítě. Odbourat tyto problémy se snaží nový router TP-LINK Touch P5.

Foto: archív výrobce

TP-LINK Touch P5

Je totiž vybaven 4,3palcovým dotykovým displejem, který případnou konfiguraci a další nastavení značně usnadňuje. Ovládá se totiž stejně jednoduše jako většina chytrých telefonů. Dotykovým panelem není doposud žádný jiný router pro domácí použití vybaven.

Díky trojici antén navíc model Touch P5 nabízí vcelku slušné pokrytí, malá vila nebo větší byt nebudou představovat žádný problém. Novinka dokáže pracovat ve dvou pásmech – 2,4 a 5 GHz, díky kterým nabízí dohromady přenosovou rychlost až 1900 Mb/s. Samozřejmostí je podpora standardu wi-fi ac. Nechybí ani dva USB porty pro připojení externích disků a tiskáren, které je pak možné v domácnostech či malých firmách sdílet mezi více počítači.

  • Klady: pohodlné ovládání
  • Zápory: kvůli dotykovému displeji je spotřeba o něco vyšší
  • Cena: 5500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám