Hlavní obsah

Jak postavit chytrou domácnost

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré už dávno nejsou jen telefony, v dnešní době jsou tímto přídavným jménem označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou chytrou domácnost snadno postavit a na co si dát pozor.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

V chytré domácnosti najde uplatnění celá řada zařízení. Jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím telefonu nebo tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Automatizované pohodlí

K čemu je to všechno dobré? Uživatelé si mohou nechat pomocí podobných zařízení automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější – například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům. Vyměnit termostat nebo nainstalovat detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

Fibaro Home Center Lite: jednoduchá správa všech zařízení

Aby bylo možné všechna zařízení v chytré domácnosti ovládat pohodlně z jednoho místa, je potřeba je spárovat s řídicí jednotkou. Jednou z takových je například Home Center Lite od společnosti Fibaro. Ta s připojenými zařízeními komunikuje bezdrátově, připojit je přitom možné klidně až 230 různých zařízení.

Foto: archív výrobce

Fibaro Home Center Lite

Využívá k tomu bezdrátový standard Z-Wave, který využívají více než tři stovky dalších výrobců. To je větší výhoda, než by se mohlo na první pohled zdát – k řídicí jednotce je díky tomu možné připojit senzory a zařízení dalších výrobců, uživatel tak není omezen pouze nabídkou jedné společnosti.

Home Center Lite vypadá vlastně jako takový malý router a vlastně i dost podobným způsobem funguje. Akorát nešíří bezdrátový signál wi-fi, ale již zmiňovaný standard Z-Wave. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného počítače, chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha
  • Zápory: v prodeji je také kit s pěti chytrými zařízeními, který je cenově výhodnější
  • Cena: 7700 Kč

Nest 3: pozná ideální teplotu

Hlídat teplotu v domácnosti může například chytrý termostat Nest. V čem se liší od obyčejných hloupých modelů? Zařízení dokáže sledovat aktivity jednotlivých členů rodiny a podle toho přizpůsobovat optimální teplotu dle konkrétního provozu v domácnosti.

Foto: archív výrobce

Nest 3

V praxi tak například nest zatopí, když se probouzíte nebo když přijdete z práce. A naopak v době nepřítomnosti sníží teplotu, aby se náklady na vytápění zbytečně nezvyšovaly. Zběhlejší uživatelé mohou namítat, že i obyčejné termostaty se dají naprogramovat a je možné u nich například určit, zda se má v určitou dobu topit či nikoliv.

Testovaný kousek jde ale v tomto ohledu ještě dál. Pamatuje si totiž, v jakém ročním období a v jaké konkrétní době uživatelé ovladačem otáčejí a hlavně také jakým směrem. Podle detailní analýzy pak dovede upravit vytápěcí program doslova na míru.

  • Klady: zařízení se postupně učí, co uživateli vyhovuje
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 8000 Kč

Elgato Avea: žárovka ovládaná mobilem

Elgato Avea vypadá na první pohled jako obyčejná žárovka. Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které je možné ovládat pomocí chytrého telefonu a dokonce také prostřednictvím chytrých hodinek.

Foto: archív výrobce

Elgato Avea

S těmito přístroji komunikuje chytrá žárovka prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth. Jak zběhlejší čtenáři pravděpodobně již tuší, na dálku je tak možné snadno rozsvítit i zhasnout. Uživatel přitom může měnit barvu a také intenzitu světla.

Zajímavá je také funkce Wake-up Light, která by měla usnadnit každodenní vstávání. Uživatel si jednoduše vybere barvu světla a časové rozpětí, kdy chce vstávat. Lampa pak v daném čase postupně svítí intenzivněji, až uživatele vzbudí.

  • Klady: možnost nastavení různých barev, chytrý režim buzení
  • Zápory: ovládá se pouze mobilem či tabletem (ne pomocí řídicí jednotky)
  • Cena: 1300 Kč

Asus Zenbo: pohlídá děti, dá pozor na seniory

Na první pohled vypadá Asus Zenbo jako dětská hračka. Ve skutečnosti jde ale o sofistikovaného robota, který dokáže bavit uživatele a pomáhat v rodině. Novinka se totiž dokáže nezávisle pohybovat a rozumí hlasovým povelům.

Má předinstalované aplikace, aby byla ideálním společníkem pro děti i seniory. Ty nejmenší dovede zabavit dlouhé hodiny. Může je totiž učit pomocí interaktivních příběhů nebo her. Díky stereo reproduktorům umí přehrávat i hudbu a dokonce tancovat. Ještě užitečnější ale může být novinka jako asistent pro seniory.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Starším jedincům dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události. Zároveň dokáže monitorovat pády člověka a okamžitě na ně upozorní další členy rodiny notifikací ve smartphonu. Pomocí vestavěné kamery pak mohou příbuzní vizuálně seniora zkontrolovat a zajistit odpovídající pomoc.

Zenbo toho ale umí ještě víc. Prostřednictvím hlasových povelů může provádět videohovory, využívat sociální sítě, nakupovat on-line a streamovat filmy. Nechybí ani možnost ovládat chytré spotřebiče, jako jsou světla, televizory nebo klimatizace. Z řádků výše je patrné, že robotický společník od Asusu dokáže usnadnit mnoho věcí v domácnosti.

  • Klady: nepřeberné množství funkcí
  • Zápory: prodávat se začne až v příštím roce
  • Odhadovaná cena: 15 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Prodejci lákají na internet věcí

Zařízení internetu věcí jsou v obchodech již několik let, větší oblibě se však těší až v poslední době. Je to dáno především tím, že výrobci přinášejí na trh stále novější přístroje. Nabídka je tak velmi rozmanitá a má šanci oslovit daleko širší skupinu uživatelů.

Internet věcí (IoT, Internet of Things) totiž nepředstavuje pouze zařízení pro chytrou domácnost, ale také nejrůznější nositelnou elektroniku.

Právě ta se těší největší popularitě. „Největší oblibě se těší takzvané chytré hodinky či fitness náramky. Vybavení domu prostřednictvím IoT se týká zejména termostatů či chytrých žárovek, tedy produktů, jež jsou schopny na základě čidel a jejich propojení s internetem regulovat okolní prostředí,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Ten zároveň upozornil, že s ohledem na obrovskou rozmanitost nabízených přístrojů jsou dramatické rozdíly také v cenách. Jinými slovy chytré zařízení se dá pořídit už za pár stokorun, stejně tak ale za něj lidé mohou zaplatit několik desítek tisíc korun.

To dokládají i jednotliví prodejci. „Cena zařízení pro internet věcí začíná na pár stech korunách, za které lze pořídit například teplotní čidla, bezdrátové detektory vody, stmívače nebo jiné senzory. Přibližně za 14 000 Kč pak lze pořídit například sadu obsahující řídicí jednotku včetně několika základních snímačů a bezdrátové zásuvky. V případě chytrých hodinek se cena může vyšplhat klidně až na 30 000 Kč,“ podotkl Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Chytrá zařízení jsou pro uživatele evidentně takovým lákadlem, že ani cenovky přesahující hranici deset tisíc korun nepředstavují pro spotřebitele problém.

Nasvědčují tomu prodejní výsledky obchodníků. „V loňském roce prodeje inteligentních zařízení a gadgetů meziročně vzrostly o více než 100 %. Trend rychlého růstu potvrzují i dosavadní výsledky roku 2016. Největší zájem je o chytré hodinky, inteligentní termostaty, regulační systémy nebo domovní bezpečnostní systémy. Nesmíme zapomínat ani na chytré televize, které se již běžně prodávají a patří k velmi poptávanému zboží,“ konstatoval Karel Kučera, ředitel marketingu v Alza.cz.

Z odpovědí prodejců tak lze vyčíst, že nositelná elektronika i produkty pro chytré domácnosti se budou před Vánocemi těšit nebývalé popularitě. „Ať už se jedná o chytré žárovky, termostaty, IP kamery, nebo třeba inteligentní domácí spotřebiče, které mohou ovládat přes telefon, registrujeme zvýšený zájem o tento druh zboží,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám