Hlavní obsah

Hi-tech vymoženosti na zimní dovolenou

Hory stejně jako každý rok lákají k odpočinku i dovádění. Kromě sáněk a lyží se vyplatí přibalit do kufru také nejnovější hi-tech vymoženosti, které usnadní cestu a zpříjemní pobyt.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení.

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Co se použitých součástek týče, ultrazoomy se nijak výrazně neliší od kompaktů. Jsou vybaveny stejnými čipy, nabízejí tedy shodnou kvalitu snímků. Navíc však často obsahují stabilizaci, která pomáhá vytvářet ostré fotografie i při maximálním přiblížení bez použití stativu.

Kompaktní počítače

Na dovolenou si lidé v dnešní době mohou vzít i počítač. Velkou výhodu mají díky nízké hmotnosti a kompaktním rozměrům ultrabooky, které výrobci představili těsně před Vánocemi.

Tuto novou kategorii přenosných počítačů vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm a jeho displej nesmí být větší než 14 palců. Navíc každý ultrabook musí vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin.

Kromě ultrabooku se na cesty hodí i počítačový tablet. V podstatě se jedná o malé počítače s dotykovým displejem, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. Nenaleznete u nich tedy žádnou klávesnici. K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových Wi-Fi sítí nebo díky podpoře mobilního internetu 3G. Všechny tablety však slot na SIM kartu neobsahují, a proto je nutné dobře vybírat takový model, který nám bude vyhovovat nejvíce.

Nejpopulárnějším tabletem současnosti je iPad od Applu. Ohrozit jeho dominantní pozici se se svými vlastními modely snaží společnosti Dell, Hewlett-Packard, Samsung, Asus i Toshiba.

Dokonalý společník

Jedním z nejlepších společníků na cesty je satelitní GPS navigace, která usnadní nejen cestu na neznámá místa, ale také trasy do destinací, které bezpečně znáte. Moderní přístroje jsou totiž vybaveny systémem RDS-TMC.

Ten dokáže zprostředkovat přenos aktuálních dopravních informací. Pokud tedy bude na trase nějaká dopravní nehoda nebo uzavírka, navigace na to včas upozorní a automaticky naplánuje nejlepší objízdnou trasu, abyste byli v cíli co nejdříve.

Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, se vyrábějí také kompaktní navigace. Ty jsou určeny především pro turisty, protože mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. Některé modely jsou navíc tak odolné, že jim nevadí ani sníh nebo déšť.

Před samotnou cestou je nutné myslet na to nejdůležitější – aktualizace. Bez nich nedokáže žádný navigační přístroj navádět na 100 procent. Výrobci aktualizují mapové podklady zpravidla čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Pokyny pro aktualizaci jsou umístěny na internetových stránkách jednotlivých výrobců.

Sony CyberShot DSC-HX9: šikovný ultrazoom

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Sony CyberShot DSC-HX9B, který nabízí rozlišení 16 megapixelů a šestnáctinásobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů.

Foto: Novinky

Sony CyberShot DSC-HX9

Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem.

V režimu panoramatického záběru, kdy je skládáno několik vyfocených snímků vedle sebe do řady, dokáže přístroj zachytávat pohybující se objekty s trojrozměrným efektem. Výsledná fotografie vypadá díky této funkci dobře, ale s plnohodnotnými 3D fotoaparáty se samozřejmě měřit nemůže.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: na slunci je displej hůře čitelný
  • Cena: 7500 Kč

Toshiba Portégé Z830: nejlehčí ultrabook na trhu

Toshiba Portégé Z830 nabídne hmotnost 1,12 kg – lehčí ultrabook byste na trhu hledali jen velice těžko. Další velkou předností novinky je nadstandartní tříletá záruka. Novinka bude k dispozici ve dvou konfiguracích.

Foto: Novinky

Toshiba Portégé Z830

Ta základní nabídne procesor Core i3, taktovaný na 1,4 GHz a s 4GB operační pamětí. Výkonnější varianta pak nabídne 6 GB paměti a procesor Core i5 s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 2,7 GHz.

Pro uložení dat slouží 128GB SSD jednotka. Novinku od Toshiby nabízejí tuzemští prodejci v základní výbavě za 21 000 korun. Za výkonnější verzi modelu Portégé Z830 si zájemci musí připlatit pět tisíc, vyjde tedy na 26 000 Korun.

  • Klady: nejlehčí na trhu
  • Zápory: konkurence nabízí levnější modely
  • Cena: 21 000 Kč; 26 000 Kč (výkonnější varianta)

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime: aktualizace map zdarma

GPS zařízení Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime patří k těm nejtenčím navigacím na trhu, jeho tloušťka je pouhých 16 milimetrů. Největší předností je ale dozajista doživotní aktualizace map zdarma, kterou výrobce nabízí u všech svých přístrojů s přídomkem Lifetime.

Foto: Novinky

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime

Navigace od Garminu má 4,3palcový dotykový displej s rozlišením 480 x 272 obrazových bodů. Na něm se zobrazují mapové podklady střední a východní Evropy, samozřejmě tedy včetně České republiky. Na baterii dokáže navigace pracovat až rekordní čtyři hodiny.

Foto: Novinky

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime

  • Klady: doživotní aktualizace map zdarma
  • Zápory: plánování delších tras trvá nepatrně déle, než u konkurenčních modelů
  • Cena: 3000 Kč

Genius G-Shot HD501: nízká cena, vysoká odolnost

Jednou z nejlevnějších kamer na tuzemském trhu je model Genius G-Shot HD501. Pořídit ji je možné už za necelé dva tisíce korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů, klasické fotografie pak při rozlišení tři megapixely. Uvnitř přístroje je CMOS snímač.

Foto: Novinky

Genius G-Shot HD501

Velkou výhodou je odolnost videokamery, ta snese vysokou vlhkost, déšť i sníh. Přístroj má však problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Ostření videokamery Genius G-Shot HD500 je navíc poměrně pomalé, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 1900 Kč

Asus Eee Pad Slider: hybrid mezi tabletem a notebookem

Zajímavou novinku na poli tabletů představila loni společnost Asus. Řeč je o tabletu s označením Eee Pad Slider, který je vybaven 10,1palcovým displejem a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Asus Eee Pad Slider

Displej je navíc doplněn výsuvnou klávesnicí s rozložením QWERTY, která vychází z tradičních počítačových klávesnic. Po vysunutí je možné displej navíc naklánět. Díky tomu se s novinkou pracuje prakticky stejně pohodlně jako s notebookem.

Foto: Novinky

Asus Eee Pad Slider

Tablet Asus Eee Pad Slider je postaven na platformě NVidia Tegra 2. Srdcem novinky je tak dvoujádrový procesor pracující na frekvenci 1 GHz, který doplňuje 1GB operační paměť typu DDR2. Kapacita vestavěné paměti je 32 GB, přičemž ji lze rozšířit o dalších 32 GB díky integrované čtečce paměťových karet. Ve výbavě tabletu od Asusu nechybí ani Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GSM či čtečka paměťových karet.

  • Klady: na klávesnici se píše velmi pohodlně
  • Zápory: kvůli klávesnici je tablet o něco těžší než konkurenční modely
  • Cena: 11 000 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám