Hlavní obsah

Hi-tech vychytávky pro zimní radovánky

Novinky, Miloslav Fišer

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Pokud se v následujících měsících chystáte na zimní dovolenou, máme pro vás několik zajímavých tipů, co přibalit s sebou do kufru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedním z nejlepších společníků na cesty je satelitní GPS navigace, která usnadní nejen cestu na neznámá místa, ale také trasy do destinací, které bezpečně znáte. Moderní přístroje jsou totiž vybaveny systémem RDS-TMC.

Ten dokáže zprostředkovat přenos aktuálních dopravních informací. Pokud tedy bude na trase nějaká dopravní nehoda nebo uzavírka, navigace na to včas upozorní a automaticky naplánuje nejlepší objízdnou trasu, abyste byli v cíli co nejdříve.

Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, se vyrábějí také kompaktní navigace. Ty jsou učeny především pro turisty, protože mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. Některé modely jsou navíc tak odolné, že jim nevadí ani sníh nebo déšť.

Před samotnou cestou je nutné myslet na to nejdůležitější – aktualizace. Bez nich nedokáže žádný navigační přístroj navádět na 100 procent. Výrobci aktualizují mapové podklady zpravidla čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Pokyny pro aktualizaci jsou umístěny na internetových stránkách jednotlivých výrobců.

Fotoaparát zachytí nezapomenutelné zážitky

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení.

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Co se použitých součástek týče, ultrazoomy se nijak výrazně neliší od kompaktů.

Jsou vybaveny stejnými čipy, nabízejí tedy shodnou kvalitu snímků. Navíc však často obsahují stabilizaci, která pomáhá vytvářet ostré fotografie i při maximálním přiblížení bez použití stativu.

Tablety na práci i legraci

Před pár lety by jen málokoho napadlo brát si s sebou na dovolenou počítač. Dnes už to ale není problém díky kompaktním počítačovým tabletům. V podstatě se jedná o malé počítače s dotykovým displejem, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. Nenaleznete u nich tedy žádnou klávesnici.

K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí nebo díky podpoře mobilního internetu 3G. Všechny tablety však slot na SIM kartu neobsahují, a proto je nutné dobře vybírat takový model, který nám bude vyhovovat nejvíce.

Nejpopulárnějším tabletem současnosti je iPad od Applu. Ohrozit jeho dominantní pozici se se svými vlastními modely snaží společnosti Dell, Hewlett-Packard, Samsung, Asus i Toshiba.

Dynavix Nano Lite: navigace s českým rodokmenem

Z českých luhů a hájů pochází společnost Dynavix, která vyrobila kompaktní navigaci Nano Lite. Ta se může pochlubit titulem nejtenčí navigace na světě. I když svou cenou patří nová navigace Dynavix Nano Lite mezi levnější přístroje, nabízí mapy celé Evropy, které navíc zobrazují důležité kulturní a historické budovy v trojrozměrném režimu.

Foto: Novinky

Dynavix Nano Lite

Navigace obsahuje mapy 43 států Evropy. Podle údajů výrobce navíc v České republice pokrývá přes 99 procent popisných čísel. Místo původních 450 tisíc adres by jich nyní měla obsahovat 2,3 miliónu.

Zajímavá je funkce chytrá trasa, která dokáže vypočítat ideální trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Toho je přístroj schopný díky statistickým datům, která výrobce zakomponoval do nového formátu map.

  • Klady: propracovaný multimediální přehrávač
  • Zápory: na baterii vydrží jen necelou hodinu
  • Cena: 4000 Kč  

Panasonic Lumix ZX3: ideální fotoaparát na cesty

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Panasonic Lumix ZX3, i když byste na první pohled nejspíše hádali, že se jedná o obyčejný kompakt. Přístroj nabízí rozlišení 14,1 megapixelu a osminásobný optický zoom. Ten je možné využívat i při natáčení videa, a to klidně i ve vysokém rozlišení.

Foto: Novinky

Panasonic Lumix ZX3

V kombinaci s digitálním přiblížením, tedy pomocí takzvaného extra optického zoomu, dokonce dokáže předmět přiblížit až 16,9krát, což je na přístroj se šířkou 26 mm poměrně dobrý výsledek.

Fotoaparát je velice tenký, a to především díky tomu, že u něj byly použity jen 0,3milimetrové čočky. Jako výrobní materiál byl u přístroje použit hliník – díky tomu přístroj vydrží i méně šetrné zacházení. Včetně baterie a paměťové karty váží příjemných 160 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení i při kompaktních rozměrech fotoaparátu
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 5600 Kč

Samsung Galaxy Tab: povedený počítačový tablet

Společnost Samsung se chce v letošním roce stát jedničkou na trhu s počítačovými tablety. Dopomoci by jí k tomu měl její model Galaxy Tab, který má sedmipalcový displej s rozlišením 1024x600 pixelů. Pro srovnání iPad nabízí obrazovku s úhlopříčkou 9,7 palce a rozlišením 1024x768 bodů.

Foto: Novinky

Samsung Galaxy Tab

Tablet od Samsungu je vybaven procesorem s frekvencí 1 GHz, což stačí pro plynulé brouzdání po internetu i přehrávání filmů. Stejně výkonným procesorem je vybaven i tablet od Applu.

Data je možné ukládat na vestavěnou paměť o velikosti 16 nebo 32 GB. Navíc je možné ji dále rozšířit pomocí paměťových karet o dalších 32 GB. K internetu se novinka připojuje prostřednictvím 3G či WiFi sítí. Galaxy Tab pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: umí i telefonovat
  • Zápory: menší displej ve srovnání s iPadem nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 14 000 Kč

Sony HD Snap: dokonalé video na cestách

Vhod může na dovolené přijít i videokamera, jako je například model Sony HD Snap, který patří do kategorie nejkompaktnějších přístrojů.

Foto: Novinky

Sony HD Snap

Kamerka není o moc větší než obyčejný mobilní telefon. Dominantním prvkem zařízení je displej, který má úhlopříčku 2,4 palce. Objektiv kamery je umístěn přímo nad ním a je možné jej otáčet v horizontu 180 °.

Díky tomu je možné velice jednoduše natáčet autoportréty, a to dokonce i ve vysokém rozlišení. Sony HD Snap je vybaven CMOS senzorem, díky kterému kamera zvládá celkem obstojně natáčení rychlejších přechodů a akčních scén.

  • Klady: stylový vzhled, natáčí Full HD videa
  • Zápory: kvalita záznamu v horších světelných podmínkách
  • Cena: 3500 Kč

Kingston DataTraveler 310: uloží desítky tisíc fotek

Vhodným médiem pro zálohování dat na dovolené je malý flash disk DataTraveler 310 s kapacitou 256 GB. Uložit je na něj možné až 365 CD, 54 DVD nebo 51 000 fotografií. I přesto si zachovává kompaktní rozměry 70x17x22 milimetrů.

Foto: Novinky

Kingston DataTraveler 310

Výrobce deklaruje rychlost čtení 25 MB/s a zápis 12 MB/s, což je ale vykoupeno vysokou cenou. DataTraveler 310 se nezalekne ani vysokých teplot, dokáže pracovat až při 60 °C. Poskytována je k němu nadstandardní pětiletá záruka.

  • Klady: dokáže pracovat při extrémně vysokých teplotách
  • Zápory: vysoká cena proti externímu pevnému disku
  • Cena: 20 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám