Hlavní obsah

Hi-tech vychytávky na zimní dovolenou

Novinky, mif

Zimní dovolené se již pomalu rozjíždí. Cestu přitom mohou značně zpříjemnit a v některých případech i usnadnit šikovné vychytávky, které ocení především techničtí nadšenci.

Dron DJI Mavic MiniVideo: archív výrobce

 
Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD).

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Unikátní konstrukce a vylepšená stabilizace, GoPro ukázalo novou akční kameru

Hardware
Foto: Profimedia.cz

Nejen kvalitní fotoaparát přijde na zimní dovolené vhod.

Akční kamery jsou v kurzu

Trh s videokamerami se v posledních měsících výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu zimních sportů bez újmy.

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Zdraví pod kontrolou. Chytří pomocníci dovedou odesílat záznamy přímo lékaři

Hardware

Lákadla nositelné elekroniky

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Praktickým společníkem na dovolené může být počítač. Kromě klasických notebooků se velké popularitě těší tablety.

GoPro Max: 360° pohled na svět

Na rozdíl od akční kamery GoPro Hero má novinka zvaná Max úplně jiné ambice. Výrobce u novinky láká především na její univerzálnost – podle něj dovede model MAX zastat hned tři kamery najednou.

Dovede totiž natáčet stejné záběry jako klasická akční GoPro kamera, ale zároveň díky dvěma objektivům také již zmiňovaná 360° videa, a to včetně prostorového zvuku. Třetí režim je určen pro milovníky autoportrétů a pro natáčení vlogů. Díky tomu, že je objektiv umístěn i na zadní straně kamery, může totiž uživatel snadno natáčet i sám sebe. Na barevném displeji pak vidí přesně to, co se odehrává před objektivem – tedy jak on sám vypadá.

Kamera GoPro MAX láká na unikátní záběryVideo: archív výrobce

U modelu MAX nechybí ani pokročilá stabilizace HyperSmooth či zrychlené/zpomalené nahrávání TimeWarp. Vyzdvihnout si zaslouží také režim PowerPano, prostřednictvím kterého je možné zachytit 270° panoramatickou momentku – to vše s vyrovnáváním horizontu. Kamera je vodotěsná, aniž by potřebovala nějaké speciální pouzdro, a má dotykový barevný displej.

Vylepšena byla u této novinky také konstrukce, u které se pacičky pro připevnění vyklápějí přímo ze spodní strany. Výrobce tak tedy citelně zjednodušuje montáž kamery – pro přidělání bude potřeba méně součástek. Vodotěsnost samotné kamery samozřejmě zůstala stejně jako u předchůdce.

  • Klady: možnost 360° záznamů
  • Zápory: větší rozměry v porovnání s tradičními akčními kamerami
  • Cena: 13 990 Kč

Acer Swift 5: nejlehčí na trhu

Titul nejlehčí 14palcový notebook na světě si Acer Swift 5 vysloužil díky hmotnosti 990 gramů, což je dokonce méně než v případě celé řady kompaktnějších 13,3palcových modelů. Připomeňme, že většina klasických laptopů s úhlopříčkou 15,6 se svou hmotností blíží ke hranici dvou kilogramů.

Potěšující je také tloušťka 14,95 mm, která z něj dělá zároveň jeden z nejtenčích přenosných počítačů na trhu. Vyzdvihnout si zaslouží také odolná kovová konstrukce, ta se překvapivě nijak negativně do celkové hmotnosti nepromítla.

Foto: archív výrobce

Acer Swift 5

V útrobách tohoto stroje tepe procesor Intel Core i7-1065G7 a osazen může být až 512GB SSD úložištěm, výkon tedy novince rozhodně chybět nebude. Pro úplnost dodejme, že 14palcová obrazovka nabízí rozlišení Full HD a staví na technologii IPS.

Výrobce u tohoto konkrétního modelu slibuje výdrž až 12,5 hodiny. Ve výbavě nechybí Thunderbolt 3, dvoupásmová karta WiFi 6 (802.11ax) či integrovaná čtečka otisků prstů a funkce Windows Hello.

  • Klady: kompaktní konstrukce, nízká hmotnost
  • Zápory: zatím se nenabízí s větším než 512GB diskem
  • Cena: od 26 000 Kč

Apple Watch Series 4: prémiové chytré hodinky

Hodinky Watch Series 4 od společnosti Apple mají hned několik lákadel. Používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Apple Watch Series 4Video: archiv výrobce

Jedním z velkých lákadel hodinek je také zabudovaný elektrokardiograf, hodinky dovedou tedy měřit díky citlivým elektrodám EKG. A to za pouhých 30 sekund. Všechny naměřené údaje se uloží v aplikaci Zdraví, exportovat se nicméně dají klidně i do PDF. Praktická je také možnost automatického hlídání fibrilace síní, díky čemuž jsou Apple Watch schopné v určitých intervalech automaticky provést sken.

Čtvrtá generace byla přepracována i po stránce designu. Hodinky mají o 30 % větší displej, díky čemuž se na ně vejde citelně více informací. Další vylepšení se týká výkonu, proti trojce by měla být novinka až dvakrát rychlejší.

Navzdory většímu displeji a vyššímu výkonu by baterie měla vydržet stejně jako její předchůdce 18 hodin na jedno nabití. I při velmi svižném pracovním tempu by se tak uživatelé měli obejít bez nabíječky minimálně celý jeden den.

  • Klady: množství nabízených funkcí
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurenčními výrobci
  • Cena: 10 990 Kč

Samsung Galaxy Buds: hudba kdekoliv

Galaxy Buds může na první pohled připomínat obyčejná sportovní sluchátka, která proti konkurenčním modelům vynikají snad jen bezdrátovou konektivitou – kabelem není dokonce propojeno ani pravé sluchátko s levým.

Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které dokáže přehrávat hudbu nejen z připojeného smartphonu, ale také tu uloženou přímo ve sluchátkách. Sportovní nadšence potěší také zabudovaný osobní trenér.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds

Sluchátka podporují hlasové ovládání asistentky Bixby v připojeném telefonu. Ovládání samotných sluchátek je také velmi pohodlné. Vnější strana sluchátek je v podstatě dotyková plocha. Tahem nahoru nebo dolů tak můžete upravovat hlasitost, dvojitým poklepáním zase pustit další skladbu. Obslužný software uživatele naučí všechna gesta používat.

Výdrž baterie je až 13 hodin. Samotná sluchátka totiž vydrží hrát až 6 hodin a kolébka je může opakovaně dobýt, čímž prodlouží výdrž až o 7 hodin. Praktické je také to, že sluchátka je možné v kolébce dobíjet nejen kabelem, ale také bezdrátově.

  • Klady: kvalita zvuku, možnost bezdrátového nabíjení
  • Zápory: kvůli kompaktnějším rozměrům se mohou sluchátka snadno ztratit
  • Cena: 2990 Kč

DJI Mavic Mini: vejde se do kapsy

Mavic Mini je díky rozměrům 160 x 202 x 55 mm ve složeném stavu tím nejkompaktnějším dronem v portfoliu DJI. Díky tomu se snadno vejde do lidské dlaně a takřka do jakékoliv kapsy, na cestách by tak rozhodně neměl být přítěží.

Hmotnost 249 g včetně baterie totiž dělá z tohoto modelu jeden z nejlehčích bezpilotních letounů na trhu, pokud tedy vynecháme malé drony pro děti, které spadají do kategorie hraček. Na jedno nabití by přitom model Mavic Mini měl vydržet létat až 30 minut, což je stejná hodnota jako u větších bratříčků.

Foto: archív výrobce

Mavic Mini

Díky tříosému gimbalu dovede novinka natáčet stabilizovaná videa v rozlišení až 2,7K při 30 fps. Případně je k dispozici také režim Full HD, který zvládá až 60 fps. Objektiv se světelností f/2.8 může sloužit také k pořizování fotografií s rozlišením až 12 megapixelů.

I přes svou miniaturní velikost je dron vybaven funkcemi, kterými se chlubí větší bratříčci. K dispozici je například GPS přijímač pro plynulý let, funkce automatického návratu na místo vzletu a funkce zjištění síly větru, která je vzhledem k rozměrům a hmotnosti dronu opravdu užitečnou pomůckou.

Nechybí ani pokročilé režimy Dronie, Circle, Helix a Rocket – tedy režimy, díky kterým dron může natáčet v předem nastavených pohybech. Režim CineSmooth je pak užitečný při létání v úzkých nebo složitých prostorech.

  • Klady: velmi kompaktní rozměry
  • Zápory: v silném větru není tak stabilní jako větší drony
  • Cena: 10 000 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Popularita nositelné elektroniky neustále roste. Je to i díky tomu, že výrobci uvádějí neustále nové modely, které často přinášejí vylepšené funkce. Přitom...

Výběr článků

Načítám