Hlavní obsah

eXceleram Blue Rippler – operační paměti pro náročné tunery

Novinky, Tomáš Hort

eXceleram Blue Rippler jsou operační paměti německého výrobce, které se stále častěji objevují v českých obchodech. Mají být vhodné k přetaktování, k čemuž je funkčně i stylově navržen jejich chladič. Podíváme se, jak si paměti vedou v praxi.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

eXceleram Blue Rippler 2x4GB DDR3 1600MHz

Článek

Na český trh se stále více dostávají operační paměti značky eXceleram. Pro většinu uživatelů se zatím nejedná o známé moduly. Co ale není, může být. Německý výrobce chce zákazníky přilákat hlavně na pěkný vzhled, velké možnosti přetaktování a zároveň příznivou cenu. Navíc je na operační paměti záruka 10 let, což se v tomto případě v podstatě rovná konkurenční doživotní záruce.

Stylový hliníkový chladič

Operační paměti eXceleram jsou zabaleny pouze v průhledné umělohmotné kapse. Důvodem je, že k nim není potřeba žádné příslušenství ani manuál. Stejné balení používá i mnoho ostatních výrobců. Výhodou je, že celé paměti vidíme ještě před rozbalením. Umělá hmota není zavařená, takže se do balení dostaneme lehce. Ne vždy však můžeme poznat, zda už někdo balení neotevřel před námi.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Balení operačních pamětí eXceleram je jednoduché - průhledná plastová krabička

Moduly působí na první pohled velmi hezky. Jejich PCB (plošný spoj nebo také základní deska) je černé barvy, ač na internetu najdeme ilustrační obrázky se zeleným základem. Na osm paměťových čipů na každé straně je přilepen hliníkový chladič. Na test jsme dostali dva DDR3 1600MHz moduly o velikosti 2x4GB. Každý paměťový čip tak má 256 MB (16x256 MB je 4096 MB).

Hliníkový chladič je destička o šířce kolem jednoho milimetru. Ta zajišťuje rozvod tepla od paměťových čipů do větší plochy. Barevné provedení je černomodré se stříbrnými pásky. Výška jednoho modelu je čtyři centimetry, s čímž musíme počítat při instalaci pod větší chladič procesoru (hlavně na platformě AMD, kde je patice procesoru blízko pamětem). Nejedná se však o nejvyšší moduly na trhu, je to takový výškový kompromis.

Certifikace pro Intel Sandy Bridge 

Na testy jsem dostal modely eXceleram 2x4GB DDR3 1600MHz CL9 Blue Rippler, které jsou určeny náročnějším zákazníkům, kteří chtějí taktovat, tedy zvyšovat jejich standardní frekvenci a tím zvyšovat i výkon. Tyto moduly se na trhu prodávají ve dvou verzích. Jedny jsou běžně certifikované a druhé certifikované přímo pro novou platformu procesorů Intel Sandy Bridge.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Chladičem je z obou stran hliníkový plátek o šířce přibližně jeden milimetr, který je přilepený na paměťových čipech.

Na platformě Intel jsou obecně mnohem lepší možnosti taktování pamětí. Pokud máte stejné operační paměti, přetaktujete je více a snáze na platformě Intel než AMD. Záleží také na kvalitě základní desky. Jelikož máme na testování velmi kvalitní Asus Crosshair IV Formula, mohli bychom dosáhnout i s platformou AMD dobrých výsledků.

8GB RAM – je to hodně nebo málo 

V dnešní době se technologie posunují rychle dopředu. Co byl před dvěma lety výkonný procesor, je dnes průměr, u grafických karet je rychlost vývoje podobná. Operační paměti jsou ale relativně neměnné, co se výkonu týče. Samozřejmě, rozdíl mezi 1066MHz a 1600MHz moduly DDR3 naměříme, rozdíl ve výkonu počítače však nebude tak velký, jak by se mohlo zdát. Záleží tak spíše na velikosti a poté až na frekvenci.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Specifikační štítek operačních pamětí

Aktuálně jsou operační paměti DDR3 velmi levné. 2x2GB pamětí koupíme již od 850 korun, dvakrát větší 2x4GB moduly stojí od 1700 korun, oboje v případě typu DDR3 1333MHz. 1600MHz moduly o velikosti 2x2GB stojí od 1000 korun, 2x4GB od 1800 korun. Běžným uživatelům bohatě stačí 4GB operační paměti v jejich počítači. Pokud vám však není líto přidat pár set až tisíc korun, 2x4GB moduly se za dnešní ceny do budoucnosti rozhodně vyplatí.

Testy

Aktuální testování bylo provedeno v oblasti přetaktování. Je to z toho důvodu, že rozdíly mezi dvěma sety 2x4GB RAM od různých výrobců se stejným časováním nejsou žádné. U operačních pamětí záleží na frekvenci, velikosti a možnostech přetaktování. Až při přetaktování je možné zjistit, jak kvalitní jsou operační paměti.

Operační paměti se také v podstatě nereklamují, a pokud ano, tak ne z důvodu nefunkčnosti, ale z důvodu nekompatibility s danou základní deskou či platformou. A i to už se v posledních letech stává stále méně často. Testováno bylo na sestavě:

Testovací sestava
ProcesorAMD Phenom II X6 1100T (3,3GHz)
Základní deskaAsus Crosshair IV Formula - AMD 890FX
Operační pamětidle testu
Pevný diskKingston SSDNow 128GB V Series
Grafická kartaAMD Radeon HD 6950 2GB
ZdrojCorsair HX750 - 750W
Operační systémWindows 7 64-bit HP

Postup přetaktování a zjištění možností pamětí eXceleram byl takový, že jsem v programu AMD Overdrive zvyšoval o 1MHz základní takt FSB procesoru a po každém zvýšení testoval stabilitu systému v programu Super-PI, který pracuje s procesorem a operačními paměťmi. U vyšších frekvencí jsem použil také zátěžový program LinX. Základem pamětí byla frekvence 1600MHz při časování CL9-9-9-24-2T a při napětí 1,5V, což odpovídá specifikaci výrobce. Při přetaktování jsem napětí nezvedal.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Maximálni stabilní frekvence operačních pamětí se základním napětím 1,5V byla 892MHz, což je 1784MHz DDR.

Maximálním stabilním výsledkem bylo 892 MHz, jak vidíte na obrázku. Tuto frekvenci vynásobíme dvěma a získáme frekvenci DDR3 pamětí. Se základním napětím 1,5 voltu jsem se tedy dostal až na 1784MHz, což je velmi dobrý výsledek na platformě AMD. Se zvýšeným napětím 1,7V si už ale frekvence o moc nepolepší. Nejvyššího stabilního výsledku jsem dosáhl 1808MHz (FSB 226MHz, frekvence procesoru 3729MHz). I tak se ale jedná o velmi dobrý výsledek, kterého jen tak nějaké 1600MHz moduly nedosáhnou.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili operační paměti eXceleram Blue Rippler 2x4GB DDR3 1600MHz. Jedná se o operační paměti od zatím ne moc známého německého výrobce, které jsou určeny k přetaktování. To se v testech potvrdilo a se základním napětím 1,5V dosáhly velmi pěkného výsledku 1784MHz, což je o 184MHz více, než je základní frekvence. Jejich hliníkové chladiče i při přetaktování stačí teplo dobře odvádět.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Operační paměti eXceleram 2x4GB DDR3 1600MHz

Běžná cena modulů se pohybuje okolo dvou tisíc korun, což je vzhledem ke kvalitě v přetaktování konkurenční. Záruka je 10 let. Operační paměti jsou i vzhledem k velikosti určeny pro zákazníky, kterým nestačí jen běžné modely, ale chtějí něco lepšího. V takovém případě paměti eXceleram svou úlohu splní.

  • Klady: vysoký výkon, široké možnosti přetaktování
  • Zápory: v Česku tyto paměti nabízí jen několik prodejců
  • Cena: 2000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám