Hlavní obsah

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Novinky, mif

Řada lidí musí kvůli koronaviru pracovat z domova. Na to promptně zareagovali výrobci tabletů, kteří v uplynulých týdnech představili špičkové modely. Ty dovedou nahradit při práci klidně i notebooky, každý přitom láká na něco jiného.

Apple iPad ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Hned ve dvou různých velikostech lze od konce března zakoupit špičkový iPad Pro od Applu. Levnější je samozřejmě 11palcový iPad Pro, jehož ceny startují na 22 990 Kč. Pokud ale lidé chtějí kromě WiFi také 4G připojení, připlatí si čtyři a půl tisíce – výsledná cena je tedy 27 490 Kč. Nejvyšší provedení nabízí kapacitu 1 TB a stojí 37 990 Kč, respektive 42 490 Kč v případě 4G připojení.

V případě 12,9palcového modelu si případní zájemci musí sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny startují na 28 990 Kč (128 GB), totožná verze se 4G připojením ale stojí již 33 490 Kč. Vrcholná 1TB varianta pak podle typu připojení stoj buď 43 990 Kč (WiFi), nebo 48 490 Kč (4G).

Apple iPad Pro je venku. Nejlepší verze stojí přes 48 tisíc

Hardware

Obě provedení nabídnou v první řadě vyšší výkon, což je dáno především použitím výkonného čipu A12Z Bionic. Apple o tomto procesoru tvrdí, že je výkonnější než modely ve většině dnešních PC.

Dotyková obrazovka má vysokou obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her. Dále se chlubí velmi přesnými barvami, vysokým jasem 600 nitů a podporou dotykového pera.

Foto: archív výrobce

Novinka se nabízí ve dvou velikostech.

Ve volitelné výbavě vůbec poprvé nalezneme také klávesnici, která je vybavena touchpadem. Lidé díky tomu nemusí sahat na dotykový displej, ale mohou tablet ovládat podobně jako klasický notebook. Pouzdro navíc integruje USB-C port pro snadné připojení příslušenství. To předchůdce neuměl, ten měl pouze klávesnici bez touchpadu.

Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty. Na zadní straně tak nalezneme kromě základního 12MPx fotoaparátu ještě 10MPx širokoúhlou kameru. Nechybí zde ani speciální LiDAR senzor pro měření vzdálenosti v prostoru. Díky němu by měly mít výsledné momentky podobný nádech, jako kdyby byly foceny digitální zrcadlovkou.

Samsung sází na 5G

Společnost Samsung se zase u modelu Galaxy Tab S6 snaží nalákat na podporu rychlých mobilních sítí 5G. Srdcem tohoto modelu je osmijádrový procesor, který udává pracovní tempo při taktu až 2,8 GHz. Stroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Galaxy Tab S6 nabízí obrazovku s úhlopříčkou 10,5 palce, technologií Super AMOLED, poměrem stran 16:10 a rozlišením 2560x1600 při bodové hustotě 287 pixelů na palec (PPI).

Foto: archív výrobce

Galaxy Tab S6 5G

U nové šestky nechybí podpora dotykového pera S Pen. S ním je možné na tabletu psát i kreslit, navíc je tato periferie vybavena funkcí dálkového ovládání. Pero tedy dovoluje pořizovat selfie a videa nebo ovládat vytvořený multimediální obsah, i když nemáte tablet zrovna v ruce.

Pero S Pen je navíc vybaveno funkcí bezdrátového nabíjení, které po pouhých deseti minutách nabije baterii až na 10 hodin provozu.

Jednou z dalších předností modelu Galaxy Tab S6 5G je podpora vylepšeného rozhraní Samsung Dex. Lidé k němu budou moci kromě napájení připojit také monitor, klávesnici a myš. Obyčejný tablet se tak promění doslova v klasické PC.

Původní tablet Samsung Galaxy Tab S6 se v tuzemských obchodech nabízí v šedé a modré barvě ve verzi LTE za 19 999 Kč a ve verzi Wi-Fi za 17 999 Kč. 5G varianta je zatím dostupná jen v zahraničí.

Prémiové funkce

Druhým tabletem, který se snaží zaujmout 5G konektivitou, je MatePad Pro 5G od společnosti Huawei. MatePad nabídne displej s úhlopříčkou 10,8 palce a rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Tato IPS obrazovka se chlubí navíc velmi tenkými rámečky okolo obrazovky. Elegance se tedy novince upřít nedá.

Dotykovou plochu bude možné ovládat buď prstem, nebo stylusem M-Pencil. Ten se však bude prodávat zvlášť. Ve výbavě nechybí podobně jako u konkurenčních iPadů Pro speciální pouzdro, ve kterém je integrována QWERTY klávesnice. Díky tomu může MatePad konkurovat i notebookům.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Srdcem novinky bude Kirin 990, což je v podstatě to nejlepší z nabídky společnosti Huawei. Jde o konkurenci pro nejlepší Snapdragony od Qualcommu, které zpravidla tepou v prémiových tabletech s Androidem, a samozřejmě také pro čipy přímo od Applu.

V prodeji by se novinka měla objevit v různých konfiguracích, které se budou lišit především velikostí paměti. K dispozici budou úložiště s velikosti 128, 256 a 512 GB, dále pak konfigurace s 6 a 8 GB operační paměti.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj půjde do prodeje s osekaným Androidem. Se zahájením prodeje se údajně počítá již příští měsíc. Zda to platí také pro český trh a kolik bude MatePad Pro 5G stát, není zatím jasné.

Pod taktovkou Windows

Zatímco iPad Pro pracuje pod operačním systém iOS a zbylé dva tablety pod taktovkou Androidu, Surface Pro 7 vsadil na platformu Windows 10. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K novince lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 12,3palcovou obrazovkou, bude podporovat chytrý stylus Surface Pen. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení.

Foto: archív výrobce

Surface Pro 7

V útrobách modelu Surface Pro 7 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core desáté generace. Na výběr přitom bude z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i3, Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu až o 40 procent. Polepšit by si měla také integrovaná grafika, a to dokonce až dvojnásobně.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 16 GB a úložný prostor až 1 TB, nově se setkáváme také s rozhraním USB-C. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry WiFi 6 a Bluetooth 5. Zklamaní však budou případní zájemci, kteří se těšili, že sedmička konečně přinese slot pro SIM karty. Ten ovšem chybí i tentokrát.

Ceny základní konfigurace startují už na 23 990 Kč, vyšplhat se ale klidně mohou až na více než 60 tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu....

Moderní hry fungují i na pomalých PC

Ještě před pár lety platilo, že hráči potřebují extrémně výkonné počítačové sestavy. Příchod cloudového hraní ale mnohé změnil, díky tomu fungují i moderní hry...

S novými mobily se roztrhl pytel

Celá řada výrobců odhalila v minulých dnech a týdnech nové chytré telefony. Vedle vlajkových lodí se špičkovým výkonem a prémiovými fotoaparáty se ukázaly také...

Výběr článků

Načítám