Hlavní obsah

Co umí mobily za pár tisíc korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdražší chytré telefony nabídnou špičkový výkon a prémiové funkce. Ani smartphony za pár tisíc korun se však v dnešní době nemusejí za svou výbavu vůbec stydět.

Foto: Profimedia.cz

Zamíchat s kartami na trhu se snaží cizokrajní výrobci. Společnosti pocházející především z Číny totiž dokážou nabídnout i ve střední třídě velice atraktivní parametry.

Článek

Vlajkové lodě předních světových výrobců se zpravidla prodávají za sumy přesahující 15 tisíc korun. Na druhé straně stojí ty nejlevnější mobily s dotykovým displejem, které se dají pořídit už za cenu okolo jednoho tisíce korun.

Výbava těchto základních modelů není nijak oslňující. Levné mobily nejsou zpravidla vybaveny operačním systémem, a tak se majitelé musí smířit s minimem dostupných aplikací. Kromě telefonování a posílání zpráv je ale i přesto s nimi možné sledovat videa, poslouchat hudbu nebo brouzdat po webu. Některé modely jsou dokonce vybaveny wi-fi adaptérem pro bezdrátové připojení k internetu.

V tomto ohledu jsou na tom lépe smartphony s cenou okolo tří nebo čtyř tisíc korun. Ty sice nedosahují výkonu špičkových top modelů, ale mají již vlastní systém umožňující instalaci tisíců různých aplikací. Tím se možnosti telefonu značně rozšiřují.

Cena vs. kvalita

Daní za příznivou pořizovací cenu jsou zpravidla u těchto přístrojů dotykové displeje s menší úhlopříčkou a nižším rozlišením. Díky tomu sice nabídnou menší rozměry a nižší hmotnost, ale na monitoru nedokážou zobrazit tolik informací jako větší bratříčci.

Zamíchat s kartami na trhu se snaží cizokrajní výrobci. Společnosti pocházející především z Číny totiž dokážou nabídnout i ve střední třídě velice atraktivní parametry. Na tuzemském trhu se však objevují modely, které neobsahují češtinu, případně jim v našich sítích nefunguje rychlý internet.

Při nákupu čínských telefonů je tak vhodné dávat velký pozor. Vhodné je sledovat například uživatelské recenze, ve kterých se uživatelé dělí o své zkušenosti. Ty je možné nalézt například na nákupním rádci Zboží.cz.

Xiaomi Redmi: za málo peněz hodně muziky

V Číně dokážou vyrobit špičkové smartphony za zlomek ceny, než na kterou jsme zvyklí v Evropě. To je případ i modelu Xiaomi Redmi. Ten se prodává v tuzemských obchodech za cenu okolo pěti tisíc korun, a přitom má prakticky stejný výkon, jako ve své době nabízel špičkový Samsung Galaxy S III.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi

Pracovní tempo telefonu udává čtyřjádrový procesor Cortex A7 při frekvenci 1,5 GHz. Ten má k dispozici 1024 MB operační paměti a 4 GB úložného prostoru, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Dotykový panel typu IPS má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Displeji by sice více slušelo Full HD rozlišení, ale to by na druhou stranu citelně zvýšilo i jeho prodejní cenu. Hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu má rozlišení osm megapixelů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: telefonu by více slušel Full HD displej
  • Cena: 5000 Kč

Zopo ZP700: poradí si se dvěma SIM

Zopo ZP700 je dalším přístrojem z čínské produkce. Jednou z jeho výhod je podpora dvou SIM karet najednou. Smarpthone je stejně velký jako Xiaomi Redmi, ale některé jeho parametry jsou horší. Není se čemu divit, jeho prodejní cena je také o 1500 Kč nižší.

Foto: archív výrobce

Zopo ZP700

Například IPS displej má stejnou úhlopříčku 4,7 palce, ale rozlišení je nižší (960 x 540 obrazových bodů). Kapacita operační paměti dosahuje shodně jako u Xiaomi Redmi 1024 MB, ale čtyřjádrový procesor MTK6582 pracuje při taktu 1,3 GHz.

Šetřilo se také na baterii. Akumulátor má nižší kapacitu o 150 mAh, což se při reálných testech promítlo do výdrže. Zatímco Xiaomi Redmi stačí nabíjet jednou za dva dny, sedmistovka se bez elektrické zásuvky neobejde více než jeden den. Příjemným překvapením je množství dodávaného příslušenství; kromě nabíječky a sluchátek je součástí balení například i ochranná fólie na displej.

  • Klady: množství dodávaného příslušenství, lákavá cena
  • Zápory: výdrž baterie
  • Cena: 3500 Kč

Evolve FX520: nejlevnější phablet

Do kategorie phabletů zpravidla patří ty nejvýkonnější přístroje. Výjimky ale potvrzují pravidla, což dokládá i model Evolve FX520. Kromě velkého pětipalcového displeje přístroj láká také cenovkou, která se na tuzemském trhu pohybuje těsně pod hranicí čtyř tisíc korun.

Foto: Evolve

Evolve FX520

Výbava phabletu od Evolve sice nepatří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné na trhu sehnat, s ohledem na cenovku je ale velice slušná. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 1 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pětka je evidentně pro Evolve osudové číslo. Kromě pětipalcového displeje s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, totiž model FX520 nabídne také vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Samozřejmostí pak jsou bezdrátové technologie wi-fi i bluetooth či podpora dvou SIM karet.

  • Klady: prostorný displej
  • Zápory: plasty telefonu působí laciným dojmem
  • Cena: 3990 Kč

LG T375: cena hraje prim

Na příznivou cenu se zákazníky snaží nalákat také společnost LG, která nabízí svůj model s označením T375 za necelých 1400 korun. Ten je vybaven dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 320 x 240 obrazových bodů.

Foto: LG

LG T375

Nad konkurencí přístroj od LG vyniká podporou dvou SIM karet. To přijde vhod především jedincům, kteří jsou zvyklí využívat dvě mobilní čísla – zvlášť pro pracovní a osobní účely. Obě SIM karty dokážou pracovat najednou. V případě potřeby je možné nechat zapnutou pouze jednu.

Slabší stránkou přístroje je vestavěný fotoaparát. Má rozlišení dva megapixely a výsledná kvalita snímků je spíše průměrná. Na čelní straně chybí druhý objektiv pro videokonference úplně.

  • Klady: podpora dvou SIM karet
  • Zápory: průměrný fotoaparát
  • Cena: 1350 Kč

Nokia X: pod taktovkou Androidu

Nokia X je prvním chytrým telefonem tohoto výrobce, který pracuje se systémem Android. Ten se sice svým vzhledem velmi podobá Windows Phonu, kterým jsou vybaveny pokročilejší smartphony této značky. Dovoluje ale instalovat i aplikace určené pro rozšířenější Android.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu. Tradičně nechybí ani off-line navigace a mapové podklady celého světa, které finský výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Nokia X je vybavena čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

  • Klady: široká paleta nabízených barevných provedení
  • Zápory: optimalizace Androidu nebude vyhovovat každému
  • Cena: 2600 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám