Hlavní obsah

Co umějí moderní akční kamery

Novinky, mif

Popularita malých videokamer, které jsou určeny především pro sportovní nadšence, rok od roku stoupá. Tzv. akční kamery mohou být používány v těch nejextrémnějších podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na trhu jsou desítky akčních kamer. Jednotlivé modely se od sebe liší cenou i kvalitou. Ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč.

Samozřejmě od takto levného stroje uživatelé nemohou očekávat totéž jako od modelů dražších o několik tisíc.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Velmi dobrou kvalitu záznamu nabízejí už akční kamery za 5000 korun. Srovnávat s těmi nejdražšími modely se přesto nemohou.

Levnější přístroje totiž zpravidla nabízejí pouze Full HD záznam, zatímco dražší kamery klidně i rozlišení 4K. To je čtyřikrát vyšší než v případě Full HD.

GoPro určuje trendy

Obrazová kvalita je patrně jedním z hlavních důvodů, proč jsou dražší kamery oblíbenější než ty úplně nejlevnější. Nejžádanější modely se v závislosti na výbavě podle prodejců pohybují v cenovém rozpětí 1000 až 5000 Kč.

To je poměrně paradoxní, protože za nejpopulárnější značku se považuje společnost GoPro, která přitom nabízí citelně dražší modely. Letos sice výrobce odhalil novinku s cenou nižší než šest tisíc korun, standardně ale nabízí kamery za více než 10 000 Kč.

GoPro v podstatě určuje bez nadsázky takřka všechny trendy, které se ve světě akčních kamer dějí. Byl to právě tento podnik, který jako první přinesl kameru s hlasovým ovládáním či který zbavil kamery potřeby používat odolná pouzdra.

Mezi populárnější modely patří dále například NiceBoy, Lamax či SJCAM.

GoPro Hero: nový hrdina

Čerstvým přírůstkem do rodiny akčních kamer od společnosti GoPro je model Hero. Ten láká na speciální odolnou konstrukci, díky které se na rozdíl od některých předchůdců novinka obejde bez speciálního pouzdra, vodotěsná je sama o sobě.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero (2018)

Už v základu také akční kamera obsahuje dotykový displej. Ten má úhlopříčku dva palce a zakrývá prakticky celou zadní stranu zařízení. Druhý informační displej je pak vepředu. Samotnou kameru je možné ovládat pomocí hlasových příkazů, podporována je nicméně pouze angličtina.

Kamera dovoluje natáčet stabilizovaná videa až v rozlišení 1440p při 60 snímcích za sekundu. V tom je patrně největší rozdíl oproti šestce, ta totiž stačí až na 4K záběry. Novinka je tak určena pro uživatele, kteří nejčastěji natáčí ve Full HD, těm nabídne i mírně vyšší rozlišení.

Pořízené záběry se mimochodem mohou nahrát přímo do aplikace GoPro, která z nich automaticky vytvoří video. Sama jednotlivé záběry postříhá a sestaví z nich výsledné dílo. Samozřejmostí je i možnost pořizovat klasické fotografie, a to až při rozlišení 10 Mpx.

  • Klady: kameru je možné ovládat hlasem
  • Zápory: loňský model nabízí nahrávání ve 4K, je však dvakrát dražší
  • Cena: 6000 Kč

BML cShot5 4K: obraz ve vysokém rozlišení

Díky neustále rostoucí popularitě akčních kamer se objevují stále noví výrobci, kteří se snaží ukousnout alespoň část trhu pro sebe. Jedním z nich je i společnost BML, která působí v tuzemsku poslední dva roky.

Foto: archív tvůrců

BML cShot5 4K

Vrchol nabídky u ní tvoří model cShot5 4K, který nabízí natáčení ve vysokém rozlišení 4K, jak už napovídá samotný název. Zajímavá je novinka i cenou – nabízí se totiž zhruba za polovinu toho, kolik stojí parametrově shodná akční kamera od společnosti GoPro, která aktuálně představuje mezi lidmi nejčastější volbu.

Velmi agresivní cenu výrobce podpořil i hromadou dodávaného příslušenství. Nechybí tak nejrůznější nástavce a držáky na helmy i řídítka či například dálkový ovladač. Samozřejmostí je i odolné pouzdro, díky němuž může kamera natáčet klidně až 30 metrů pod vodou.

Za kvalitu obrazu se novinka rozhodně stydět nemusí, obzvláště v dané cenové kategorii. K ovládání slouží dvoupalcový displej na zadní straně a malý 0,95palcový na přední straně – na něm se zobrazují důležité informace o nastavení kamery.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: displej není dotykový
  • Cena: 3500 Kč

Samsung Gear 360: svět virtuální reality

S modelem Gear 360 se Samsung pouští do segmentu akčních videokamer, kde doposud neohroženě vládla americká společnost GoPro. Té bude jihokorejský výrobce elektroniky konkurovat hned dvěma objektivy.

Foto: archív výrobce

Samsung Gear 360

Jak už samotný název napovídá, Gear 360 dokáže natáčet 360° videa. S novinkou je tak možné díky dvěma objektivům pořizovat videa určená pro systémy virtuální reality. Když si je pak budete ve speciální helmě přehrávat, budete mít pocit, jako byste se skutečně na dané místo vrátili.

360° videa je navíc možné přehrávat pomocí speciálních přehrávačů i na klasických počítačích. Děj se na takových videích neodehrává pouze z jednoho úhlu, ale úhel pohledu může uživatel libovolně měnit pohybem myši.

  • Klady: možnost natáčet 360° videa
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 7000 Kč

Xiaomi Yi Sport: cena hraje prim

Kamera Xiaomi Yi Sport se svým vzhledem i výbavou podobá dřívějším generacím populárních kamer GoPro. Ve srovnání s nimi ale nabízí daleko příznivější cenu. Kamera je vybavena senzorem Sony Exmor R a procesorem Ambarella A7LS. Díky těmto dvěma čipům je novinka schopna pořizovat videa ve Full HD (1080p) při 60 snímcích za vteřinu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Yi

Při natáčení na nižší rozlišení si zvládne kamerka poradit i s režimem slow motion, obraz má však pak rozlišení pouze 480p. Při tradičním HD rozlišení (720p) pak Xiaomi Yi Sport zvládá natáčet až 120 snímků za sekundu. Zároveň je také možné pořizovat fotografie v rozlišení 16 Mpx. Objektiv je širokoúhlý (155°) a zvládá světelnost až f/2.8.

Pořízené fotografie nebo videa je možné ukládat na paměťové karty typu microSD. Výrobce navíc láká na celou řadu volitelného příslušenství. Kromě odolného pouzdra, se kterým je možné kameru používat klidně i pod vodou, nechybí v nabídce příslušenství ani speciální nástavce pro kočky a psy. Díky nim je pak možné pořizovat unikátní záběry ze zvířecí perspektivy.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: jde o výběhový model, nabízí jej už jen pár prodejců
  • Cena: 2400 Kč

Sony Action Cam: sázka na kompaktnost

Za pozornost stojí v oblasti akčních kamer rozhodně také společnost Sony, konkrétně prémiový model nesoucí krkolomný název Action Cam FDR-X3000R 4K. Zasvěcení již vědí, že jde o pokračovatele řady Action Cam, která se pyšní především modely s kompaktními rozměry.

Foto: archív výrobce

Action Cam FDR-X3000R 4K

A to platí i v případě sněhově bílého modelu. Kamera se tak dá snadno připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve vodě. Tedy pokud je uzavřena v pouzdře, které je součástí balení.

Uvnitř kamery se ukrývá snímač Exmor R CMOS s rozlišením 8,2 MPx. Kvalita natočených záznamů může dosahovat rozlišení až 4K. V případě rozšířenějšího standardu Full HD (1920 x 1080 pixelů) je pak k dispozici režim záznamu při 120 snímcích za sekundu. Vyzdvihnout si tento stroj zaslouží i pro použití kvalitního objektivu Zeiss Tessar.

  • Klady: kompaktní protáhlá konstrukce
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 13 700 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám