Hlavní obsah

Co nabízejí nejlevnější počítačové tablety

Novinky, mif

Ještě v první polovině loňského roku sázeli výrobci počítačových tabletů u nových modelů výhradně na co nejlepší výkon a výbavu. Tento trend se ale postupem času částečně změnil a aktuální nabídky prodejců velice často lákají především příznivou pořizovací cenou. Nový tablet je možné pořídit už za dva tisíce korun.

Foto: Lenco

Lenco Cooltab 70

Článek

Point of View Mobii tablet: levněji to nejde

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu je Point of View Mobii tablet. Tento zajímavý přístroj je možné v tuzemských obchodech koupit za rovné dva tisíce korun. Přitom za tuto sumu nenabízí vůbec špatnou výbavu.

Foto: Point of View

Mobii tablet

Disponuje sedmipalcovým displejem s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB, k internetu se pak je možné připojit prostřednictvím bezdrátového standardu wifi. Bluetooth však k dispozici není.

Výkon Mobii tabletu od společnosti Point of View zajišťuje procesor Cortex A8 pracující na frekvenci 1000 MHz společně s grafickým jádrem Mali-400. To stačí i pro hraní některých her. S oslnivými detaily ale nepočítejte.

  • Klady: nejlevnější tablet na trhu
  • Zápory: absence technologie bluetooth
  • Cena: 2000 Kč

Lenco Cooltab 70: cílí na něžnější pohlaví

Především na něžnější pohlaví cílí tablet Cooltab 70 od společnosti Lenco. Zakoupit jej je totiž možné hned ve čtyřech velmi výrazných barevných provedeních. Kromě tradiční černošedé je k dispozici také modrá, zelená a růžová barva.

Foto: Lenco

Cooltab 70

Tablet je postaven na procesoru Allwinner A13 s frekvencí 1,2 GHz a má k dispozici 512 MB operační paměti. Stejně jako většina levných tabletů i Lenco Cooltab 70 pracuje pod operačním systémem Android.

Displej nabízí úhlopříčku sedm palců a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Data je možné ukládat na vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB, kterou je navíc možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: atraktivní barevné kombinace
  • Zápory: nižší kapacita operační paměti mírně zpomaluje odezvu systému
  • Cena: 2500 Kč

PocketBook SurfPad: patří mezi nejlehčí přístroje na trhu

Srdcem SurfPadu od společnosti PocketBook je gigahertzový procesor Cortex A8, který má k dispozici 512 MB operační paměti. Novinka má vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB a podporuje paměťové karty.

Foto: PocketBook

PocketBook SurfPad

Hardwarová výbava víceméně odpovídá nízké pořizovací ceně. Displej novinky má sedmipalcovou úhlopříčku a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Rozměry přístroje jsou 202,08 x 116,32 x 10,85 mm a hmotnost činí 285 gramů. PocketBook SurfPad tedy patří mezi nejlehčí tablety na trhu. K internetu se připojíte výhradně prostřednictvím bezdrátových wi-fi sítí. Verze s 3G modulem se nenabízí.

Přenášet data mezi tabletem a počítačem je možné výhradně prostřednictvím klasického USB kabelu, protože novinka neobsahuje bluetooth adaptér. K dispozici je i vestavěná webkamera s rozlišením 0,3 MPx.

  • Klady: kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: nízké rozlišení vestavěné webkamery
  • Cena: 2700 Kč

Kindle Fire: za málo peněz hodně muziky

Nový Kindle Fire se jmenuje stejně jako předchozí verze a je svým vzhledem od první generace prakticky k nerozeznání. Má sedmipalcový displej s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Je ale výkonnější, má více operační paměti a hlavně stojí méně – prodává se za 3000 Kč.

Foto: Amazon

Amazon Kindle Fire

Zakoupit je kromě něj možné také vylepšenou verzi s přídomkem HD, která je nabízena ve dvou různých velikostech. Model se sedmipalcovou obrazovkou disponuje vyšším rozlišením (1280 x 800 pixelů) a ještě výkonnějším hardwarem. Navíc je vybaven bezdrátovou technologií bluetooth i HDMI výstupem. Jeho cena bude činit 3850 Kč.

Nejvýkonnější je Kindle Fire HD s 8,9palcovou obrazovkou. Ten totiž nabízí dvoujádrový 1,5GHz procesor. Lepší je také rozlišení displeje, a to rovnou Full HD (1920 x 1200 obrazových bodů). I přesto se jeho cena nepřehoupla přes šest tisíc korun, prodává se za 5800 Kč.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: v Česku se zatím prodává pouze první generace tabletu
  • Cena: od 3000 Kč (v závislosti na konkrétní konfiguraci)

GooPad Mini: čínské dvojče iPadu

Mezi nejlevnějšími počítačovými tablety je možné nalézt také kopie těch nejznámějších přístrojů. Například čínská společnost Goophone prodává zařízení GooPad Mini, které je vzhledem prakticky k nerozeznání od originálního iPadu.

Foto: Goophone

GooPad Mini

Odlišnosti jsou ale patrné hned, jak počítačový tablet zapnete. Nedisponuje totiž operačním systémem iOS od Applu, místo něj je v zařízení nahraný Android od Googlu. Ten svou grafickou nadstavbou pouze připomíná vzhled originálu, ale funkce jsou zcela odlišné.

Čínský výrobce má s kopírováním konkurenčních přístrojů bohaté zkušenosti. Kromě kopie nejnovějšího iPadu Mini v jeho nabídce můžete nalézt také iPhone 5, Samsung Galaxy S III či HTC One X.

  • Klady: tablet je k nerozeznání od klasického iPadu
  • Zápory: v Česku se prodává pouze na aukčních serverech
  • Cena: 2500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám