Hlavní obsah

Čínské mobily chtějí kralovat trhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Xiaomi minulý týden odhalila svou novou vlajkovou loď. Model Mi4 je tím nejlepším, co čínský podnik doposud vyrobil. Podaří se mu zatopit zavedeným značkám, jako jsou Apple či Samsung?

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Xiaomi Lei Jun minulý týden odhalil novou vlajkovou loď nazývanou Mi4.

Článek

Smartphony společnosti Xiaomi jsou v posledních dvou letech velmi populární. Slušně vybavené modely se totiž prodávají za bezkonkurenčně nejnižší ceny na trhu. Díky tomu jsou telefony uvedené na trh prakticky okamžitě vyprodané.

To bude pravděpodobně případ i modelu Mi4. Ten totiž nabídne výkon jako vlajkové lodě předních světových výrobců, ale cenu výrazně nižší. Konkurence si za top modely nechá často zaplatit klidně i více než 15 000 Kč, novinka od Xiaomi se bude prodávat na čínském trhu v přepočtu za 7000 Kč.

Vybírat se musí pečlivě

Xiaomi přitom není jediná čínská firma, která se snaží ovládnout trh s mobily. Například Huawei se pravidelně objevuje v žebříčku nejprodávanějších značek na předních příčkách.

Zájem zákazníků se v nadcházejících měsících bude snažit získat také značka Lenovo. Tato společnost totiž od Googlu převezme známého výrobce mobilů – Motorolu. Navíc na trhu nabízí zajímavé modely z vlastní produkce, které se snaží lákat především atraktivní cenou.

Smartphony z čínské produkce se stále častěji objevují také v nabídce tuzemských obchodů. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz.

Xiaomi Mi4: výkon hraje prim

Xiaomi Mi4 patří k těm nejvýkonnějším mobilním telefonům na světě, stejně jako tomu bylo u předchůdce. Základem novinky je čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, který je doplněn o 3 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi4

Stejně jako u loňského modelu Mi3 se novinka bude prodávat ve dvou různých provedeních, která se budou lišit pouze kapacitou úložného prostoru – 16 a 64 GB. Čínský smartphone, který pracuje pod operačním systémem Android, nabídne displej s úhlopříčkou pět palců a s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů (1080p).

V současnosti je však k dispozici verze, která pracuje pouze v čínských sítích. V Evropě tak u modelu Mi4 nebude fungovat mobilní internet. Xiaomi však nabídne verzi pracující v globálně nejrozšířenějších pásmech LTE ještě před Vánocemi.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: model je určený zatím výhradně pro čínský trh
  • Cena: 7000 Kč

Samsung Galaxy S5: dlouhá výdrž, vyšší odolnost

Samsung Galaxy S5 nabídne čtyřjádrový procesor, který pracuje při taktu 2,5 GHz. K dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem. Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K.

Velkou předností tohoto modelu je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

  • Klady: odolnost zařízení, výdrž baterie
  • Zápory: na rozdíl od Galaxy S4 nemá senzory vlhkosti a teploty
  • Cena: 12 800 Kč

Apple iPhone 5S: čekání na novou vlajkovou loď

Apple iPhone 5S je jedním z nejpopulárnějších chytrých telefonů na trhu, stejně jako prakticky všichni jeho předchůdci. Tento model nabídl loni jako první smartphone na světě 64bitovou architekturu. Tu do té doby nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

I přes nárůst výkonu se proti předchozí pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu. Novinkou je i zabudovaná čtečka otisků prstů, jmenuje se Touch ID a ukrývá se v domovském tlačítku pod obrazovkou.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Už letos v září se chystá na trh iPhone 6, představeny by měly být dvě různé verze. Lišit se budou především svojí velikostí, zatímco jeden bude vybaven 4,7palcovým displejem, druhý nabídne dotykový panel s úhlopříčkou 5,5 palce.

  • Klady: slušný výkon, kvalita fotoaparátu
  • Zápory: citelně nižší rozlišení displeje než u konkurence (1136 x 640 pixelů)
  • Cena: 14 900 Kč

Zopo ZP980: láká nízkou cenou

Společnost Zopo je na tuzemském trhu relativně nováčkem. Tento výrobce ale krásně ukazuje, jak silnou konkurencí může být čínská produkce pro zavedené výrobce. Model ZP980 se prodává za méně než osm tisíc korun, přesto nabízí výbavu, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší modely na trhu.

Foto: archív výrobce

Zopo ZP980

Srdcem tohoto přístroje je osmijádrový procesor taktovaný na 1,7 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť. Právě díky těmto součástkám je na přístroji možné hrát prakticky jakoukoliv hru a provozovat i ty výkonnostně nejnáročnější programy, jako jsou nejrůznější grafické editory apod.

Pětipalcový displej disponuje full HD rozlišením, tedy 1920x1080 obrazových bodů. Pro uložení dat slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Fotoaparát má rozlišení 14,2 megapixelu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při využití plného výkonu se telefon velmi rychle vybije
  • Cena: 6500 Kč

Sony Xperia Z2: nevadí jí voda ani prach

Společnost Sony sází u svých top modelů na vysokou odolnost. To je případ i novinky Xperia Z2. Novinka splňuje stejně jako předchůdce specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z2

Pod hladinou je dokonce s Xperií možné fotografovat i natáčet videa, a to až v rozlišení 4K. K tomu slouží především fotoaparát na zadní straně s rozlišením 20,7 MPx. Nechybí ani automatické ostření či přisvětlovací dioda.

Xperia Z2 má displej s úhlopříčkou 5,2 palce a s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Výbava novinky dále čítá čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974AB taktovaný na 2,3 GHz, 3 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Nechybí ani wi-fi či bluetooth.

  • Klady: multimediální výbava, vysoká odolnost
  • Zápory: velké rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 12 800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám