Hlavní obsah

Za PC bezpečnější: LavaSoft Ad Aware SE

Novinky, Ondřej Grym

Ad Aware je ve své nejnovější SE verzi produktem poskytujícím poměrně dobrou ochranu před množstvím spyware programů. Bohužel postrádá několik základních věcí, z nichž nejvíce chybí možnost spouštění skenování PC v určitou dobu (např. jednou týdně).

Foto: Stanislav Juga

Návštěvníci sadu v Razové zaujala odrůda mišpule velkoplodá. Na kmínku má, stejně jako každý stromek, cedulku se základními informacemi.

Článek

Ad Aware vcelku spolehlivě detekuje "špionážní" programy, které se spouští v hlavní operační paměti a jež dokáží rozesílat z počítače citlivá data, umí blokovat vyskakující (pop-up) okna v internetovém prohlížeči či zjistit a následně spravovat nežádoucí změny systémového registru. Svede také mazat tzv. "neodstranitelný" spyware, tím že jej označí a před tím, než se daná programová rutina po restartu počítače zavede do systému, ji odstraní.

Interface programu doznal vylepšení

Ad Aware SE je vybaven vylepšeným praktičtějším vzhledem - několik tajemných tlačítek z minula je nenávratně pryč (perfektní), jiné zůstaly a činí tak program občas mírně nepřehledným. Každopádně platí, že uživatel, který je v práci s PC dobře zběhlý, se v nastavování Ad Aware SE může dosytosti vyřádit - ostatním pak bude dozajista plně stačit klávesa "Scan Now", která computer zbaví nežádoucího softwaru víceméně samočině bez dalších požadavků na větší spolupráci s uživatelem.  

Hlasujte v anketě pod článkem:
Využíváte spyware/antivirové systémy pravidelně?

Skenování systému je rychlé a zabralo na PC s 2,8GHz Pentiem 4 vybaveného půl gigem operační paměti necelých 8 minut, což je celkem dobrý (tj. poměrně rychle získaný) výsledek.

Ad Aware SE však není neomylný - zhruba 20 procent spyware programů nezaznamená a v necelých 25 procentech případů ani nesvede odstranit jím detekované zhoubné softwarové rutiny.

Shrnutí

Lavasoft Ad Aware SE zaznamenal velká vylepšení vztaženo k jeho minulé verzi, avšak v porovnání s konkurencí, kterou je např. výborný Spyware Eliminator, notně pokulhává. Trial varianta programu Ad Aware SE je zdarma; ya plnou verzi dáte zhruba 900Kč.

[ Ke stažení zde | Velikost: 2,51 MB | Hodnocení: 7/10 ]

Doporučení: nepoužívejte tento druh softwaru na PC jako jediný možný, ale spíše v kombinaci s jiným podobně zaměřeným programem. Tak budete ve spolupráci se softwarovým (Kerio) nebo hardwarovým (dnes je za poměrně nízkou cenu k nalezení na deskách s čipsety nForce 4) firewallem a nezbytným antivirem (Norton Antivirus, AVG, ...), velmi dobře vyzbrojeni před vysoce pravděpodobným útokem zvenčí. 

Tou nejlepší a zároveň nejlevnější možností ochrany PC před internetovým atakem však stále zůstává nepřipojovat se na síť raději vůbec :)

Anketa

Využíváte spyware/antivirové systémy pravidelně?
Ano, pravidelně
90,6 %
Občas
5,3 %
Nikdy, na PC nemám citlivá data
4,1 %
Celkem hlasovalo 561 čtenářů.

LavaSoft Ad Aware SE

Klady:

  • dobrá ochrana před spywarem
  • vylepšený vzhled
  • rychlé vyhledání nežádoucího softwaru

Zápory:

  • nemožnost skenování v určitém čase, např. obden
  • průměrná detekce spyware programů
  • poměrně vysoká cena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám