Hlavní obsah

Univerzita Karlova bude přes dceřinou společnost vyvíjet a prodávat videohry

– Praha

Dceřiná společnost pražské Univerzity Karlovy, Charles University Innovations Prague, založila svoji první takzvanou spin-off firmu Charles Games. Bude zaštiťovat vývoj počítačových her na Univerzitě Karlově a následně je prodávat. Zisky z prodeje her v prvních letech investuje zpět do projektu. Uvedl to ředitel společnosti Otomar Sláma.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Attentat 1942

Článek

Takzvané spin-off firmy jsou společnosti, které mohou využívat vědecké poznatky ke svému podnikání. Mezi počítačové hry, s nimiž bude společnost Charles Games obchodovat, patří výukové hry Attentat 1942 a její pokračování Svoboda 1945.

Hry přibližují atmosféru po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Sláma očekává, že Charles Games zvýší prodejní potenciál her vyvíjených na UK.

Češi ve světě zaujali. Facebook koupil tvůrce hitu Beat Saber

Hry a herní systémy

Charles Games má také pomáhat studentům v získávání praktických zkušeností, a to díky inkubátoru pro mladé herní vývojáře. Hry vyvíjejí studenti a učitelé magisterského oboru Vývoj počítačových her na Matematicko-fyzikální fakultě ve spolupráci se studenty a pedagogy Filozofické fakulty UK.

Společnost Charles University Innovations Prague (CUIP) založila UK v roce 2018. Jejím hlavním úkolem je právě zakládání a podpora spin-off firem, které mají přispět k efektivnějšímu přenosu vědeckých znalostí a technologií z univerzitní oblasti ke komerčním partnerům a k veřejnosti.

Letos CUIP plánuje zřídit další dvě takové společnosti, které se budou zabývat biomedicínou, uvedl rektor UK Tomáš Zima.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám