Hlavní obsah

Starý design, výkonný hardware. Nová konzole od Atari přijde nejspíše už letos

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Atari chystá po více než dvou dekádách velký comeback do světa herních zařízení. Na pultech obchodů by se totiž v letošním roce měla ukázat zbrusu nová konzole. Ta bude lákat na původní design, ale zároveň nabídne citelně vyšší výkon.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Článek

O chystané konzoli se tvůrci více rozpovídali minulý týden na veletrhu Game Developers Conference (GDC), kde si návštěvníci mohli prototyp herního zařízení také vyzkoušet.

Příchod novinky byl nicméně oznámen už v minulém roce, tehdy ještě pod názvem Atari Box. Na GDC se však výrobce nechal slyšet, že nakonec herní stroj ponese jméno Atari VCS. Právě toto označení totiž nesl původní model, šlo o zkratku anglických slov Video Computer System, tedy počítačový video systém.

Foto: Profimedia.cz

Původní konzole Atari VCS 2600

Foto: archív výrobce

Atari VCS

„Díky velmi tvrdé práci jsme zhruba na 90 procentech, počkejte na 100 procent a uvidíte naprostou dokonalost,“ neskrýval své nadšení z nové konzole na veletrhu GDC šéf společnosti Atari Michael Arzt.

Nepřímo tak naznačil, že herní konzole by měla být k dostání již v letošním roce. Kdy přesně se tak stane, však stále není ještě jasné.

Vzhled se velmi inspiroval v původní konzoli, i když je nutné zdůraznit, že se novinka bude prodávat ve dvou různých provedeních. Milovníkům retro designu bude jistě imponovat především tradičnější vzhled, který kombinuje černé plasty se dřevem. Naopak moderněji vyhlíží druhé provedení, které kombinuje černé plasty s červenými prvky.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Stovka předinstalovaných her

Jaké konkrétní hardwarové součástky se budou ukrývat uvnitř, zatím výrobce neprozradil. Podle neoficiálních informací by však procesor měl pocházet z dílen AMD a celé zařízení bude fungovat na platformě Linux. Tu upravují tvůrci k obrazu svému a je to patrně hlavní důvod, proč stále ještě není novinka na pultech obchodů.

Už nyní je zřejmé, že konzole bude v základu obsahovat zhruba stovku předinstalovaných her. Zároveň však půjdou instalovat nové a konzole bude mít dostatek výkonu na to, aby je bylo možné hrát v rozlišení Full HD.

Díky použitému systému by měla konzole u televizoru fungovat nejen jako herní systém, ale také jako multimediální centrum. Výrobce však tyto funkce ještě oficiálně nepotvrdil.

Otazník visí také nad případnou pořizovací cenou.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám