Hlavní obsah

Souboj fotbalových titánů: Pro Evo nečekaně udeřilo, FIFA je rázem dýchavičná

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekal jsem, že z mého pera kdy vznikne titulek, velebící Pro Evolution Soccer více než herní sérii FIFA. A ač letošní souboj na herních konzolích není černobílý, tak se z mého hlediska poprvé naklonil jazýček pomyslných vah na stranu fotbalového simulátoru z dílny Konami. Vlastně spíše tak trochu arkády. Dynamicky ofenzivní, nechutně chytlavé a krutě zábavné arkády.

Upoutávka na hru FIFA 16Video: EA Sports

 
Článek

Jsou to dva světy, jejichž obyvatelé si navzájem nerozumí a mají nekonečně argumentů pro to, proč je konkurenční fotbal nehratelný. Je to něco jako souboj jablíčkářů a androidistů. Je nutno brát je s rezervou, ale zároveň vnímat, že každá z těchto herních sérií má něco, co ta druhá nedokáže nabídnout. A vzhledem k tomu, že každému hráči jde o něco trochu jiného, fandy si najdou obě dvě.

Upoutávka na hru Pro Evolution Soccer 2016Video: KONAMI

Tak začněme od podlahy - když vás má nejproslulejší fotbalový simulátor historie potřebu lákat na „úžasnou” možnost hrát za ženské týmy, je něco špatně. Prozradím vám tajemství. Nikoho ženské týmy nezajímají a nikdo je využívat nebude. Každý si zkusí kopnout přímáček za Martu a pak už tuto kapitolu hry nikdy neotevře znovu. A proč také? Protože se EA snaží zavděčit feministické lobby? Bez urážky, ale větší zabava než sledovat ženský fotbal je až na čestné výjimky i trhání chlupů pinzetou. Vlastních.

Foto: archiv EA

Simulátor ženského fotbalu je něčím, nač jsme všichni svorně desítky let čekali. Díky! Příští rok poprosíme EA o simulátor rozcvičky hlavního sudího před zápasem.

Soupisky stále bolístkou

Když hrajeme fotbal, snažíme se zážitky z vlastní hry či televizních obrazovek prožívat i prostřednictvím ovladače. Kdo z nás, kteří hrajeme fotbalové simulátory cca 20 let, nesleduje Ligu mistrů? Takové bychom napočítali na prstech nešikovného kanadského dřevorubce. Proto logicky požadujeme jména hráčů a názvy týmů tak, jak je známe. A licence jsou pro změnu odvěkým trápením série Pro Evolution Soccer. Nejinak je tomu i letos, ale není to neřešitelný problém.

Foto: archiv EA

Ano, i letošní FIFA je o rozdílových hráčích. A ano, Messi je jednoznačně jedním nich.

Španělská, francouzská a holandská liga jsou licencovány plně, včetně hráčů. Dále to je už kapku horší. V Premier League se tak dočkáte licencovaného Manchesteru United, ale jinak to je pravá a nefalšovaná bída. Radši bychom hráli za Swansea City než za West Glemorgan City a preferujeme Newcastle před Tyneside. Ale dobrá, vše je upravitelné, a tak když budete ochotní obětovat jeden den úpravám týmů a hráčů, zbylých 364 máte na hru samotnou.

Konami: ČR = Sparta Praha

Co se týče české ligy - absentuje v obou hrách. Tedy abychom byli přesnější, kluci v Konami se v české lize dobře vyznají a došlo jim, že u nás stojí za zmínku pouze jeden jediný tým a ten tak do hry přidali. Pěkně i s dresy a docela ucházející sestavou pro železné košiláře s rudým srdcem. Sparta Praha, olé. Že by se naši bafuňáři byli schopni s některým z tvůrců dohodnout na celou Kapr ligu, tomu se už asi ani moc věřit nedá. A ne, nezajímá nás posloupnost toho, kdo koho odmítal a kolik chtěl kdo za co peněz. Ten kolotoč je asi tak ohraný, jako album Kabátů na vesnické tancovačce.

Foto: archiv EA

Neymar. Trochu moc vymetrosexuálovaný, ale jinak značně povedený.e

V čem PES vítězí, to jsou licence na Ligu Mistrů a pozor, evropský šampionát v příštím roce. Ve hře jej zatím nenajdete, a tak není jasné, jak jej Konami vlastně plánují využít. Možná půjde o placený rozšiřující balíček, ale to je pouhá spekulace. Jisté je, že tuto licenci jistě nějak využijí a my se tak budeme aspoň moci trochu naladit na blížící se Euro. A po upravení soupisek opravdu není špatné zahrát si se Spartou Ligu mistrů. V reálu se toho „Křéťa team” ne a ne dočkat, tak aspoň takhle.

Hra, hra, hra

Nikdo nechce hrát a nudit se. Pro Evolution Soccer nebyl nikdy extra rychlý, ale tentokrát je ofenzivní snažení týmů plynulé, dynamické a hlavně neskutečně zábavné. Zato FIFA se poněkud zpomalila. A to, že konečně EA dali hlavu na popravčí špalek všem těm, kteří pouze přihráli balón nejrychlejším hráčům na křídlech a následně sprintovali směr soupeřova brána, je jen dobře. Obrana je nyní kompaktnější a zběsilé sprinty už dávají nesrovnatelně menší smysl než dříve. Hra se přesunula daleko více do středu hřiště a v tomto ohledu je tedy reálnější.

Foto: archiv Konami

Grafika Pro Eva je trochu jiná, ale v mnoha ohledech působí často i reálněji. Záleží, nač jste zvyklí.

Pro Evolution Soccer letos jednoduše překvapil. Po několika letech nám totiž zamotal hlavy v tom nejlepším slova smyslu. Čekejte šílenější výsledky. Výsledek nula nula vás totiž asi opravdu jen tak nepotká. Daleko spíše čekejte vyšší skóre, velké herní zvraty, náhodné góly, šílené odrazy a hlavně nevěřte myšlence: „Tuhle střelu přece ten gólman nemůže pustit.” Tuším, že by k tomuto tématu měl co říci i brankář londýnského Arsenalu Ospina. Ani nevím, jak mě to zrovna v tomto týdnu napadlo...

Herní módy a on-line

V bytě mám připravené slavnostní vlajky a hromadu pyrotechniky pro tu výjimečnou chvíli, kdy EA jednou vydají nový díl FIFA bez toho, aby první dny padaly servery, zápasy se přerušovaly v půlce či klidně po konci zápasu a následně se zápas skrečoval proti vám, ač na tom nemáte nejmenší podíl vlny. Problémy doprovází často i kupování nových hráčů v populárním módu Ultimate Team a já si nemůžu nevzpomenout na noční můru, kterou jsem tuto zimu prožíval s technickou podporou EA sídlící v Indii. Pokud se chcete škodolibě zasmát člověku fandícímu Spartě, můžete si koupit kyblík popcornu a zmíněnou anabázi si následně připomenout zde.

Foto: archiv EA

Licencovaná Premier league je jednou z hlavních výhod herní série FIFA.

V herních módech si nemají oba rivalové co vyčítat. Oba jich mají více než dost a pokud vám daný fotbal sedne herně, tak se jistě některou z nich na dlouhé měsíce zabavíte. V tom problém není. Tedy, když bude fungovat. Zajímavou novinkou je v rámci Ultimate Team série FIFA draft, kdy máte možnost zahrát si několik zápasů s opravdu dobrými hráči, na které byste si běžně hrou nikdy nevydělali, a vyhrát bonusy do běžného Ultimate Teamu. Zdánlivě drobnost, ale konečně můžete sestrojit pořádný tým a ne hrát za něco, co přinejmenším první týden připomíná FK Dolní Třeskoprsky.

Omáčka okolo

Soundracky se povedly oběma fotbálkům a bude víceméně jen na vašem vkusu, který vám sedne více. Konami má zase bezpochyby jednu výtku za to, že se hra hodně dlouho načítá a při každé možné příležitosti vás ještě zdrží vysoce informativní zprávou, že žádný update nebyl stažen, protože není žádná aktualizace k dispozici. Ne že byste se snad ptali anebo vás to zajímalo.

Foto: archiv EA

Většina světových hráčů je v herní sérii FIFA letos velmi dobře ztvárněna.

Je paradoxem, že je letos FIFA simulátorem, zatímco PES spíše arkádou. Bývalo tomu naopak. Arkáda ale není urážkou, pokud je vše povedené jako letos. Neznamená to, že budete mít u konkurence pocit hodnotnějšího fotbalového simulátoru. Nebudete. To jen ta dynamika dává připomenout ty staré doby na arkádových automatech, kdy jste se bavili a několik dní byste vydrželi hrát v kuse, jen kdyby vám nedošly desetikoruny.

Verdikt

To, co tvůrcům herní série FIFA procházelo dříve, už nyní nebude. Na rozdíl od hokeje má soupeře. A letos až nečekaně silného. Věřím tomu, že ze zvyku hodně lidí letos ještě zůstane u této série, ale pokud do příštího dílu nesáhnou do šuplíčku trvale udržitelného rozvoje pro značně větší množství drobných vylepšení, tak bude FIFA působit proti Pro Evolution Socceru stále dýchavičněji. A pokud hoši z Konami nastolené tempo udrží, možná potká fifičku i menší astmatický záchvat.

Foto: archiv Konami

Ukázka ze hry Pro Evolution Soccer 2016.

Abychom si rozuměli: Oba fotbaly jsou nesmírně hratelné. Až jednoho dne poběží FIFA online bez toho nepříjemného padání, tak bude konečně opravdu výrazně hratelnější než ta loňská. A i ta v sobě ukrývala pořádnou porci zábavy. Jenže Pro Evo letos přišlo s něčím, co jsme nikdo nečekali a k čemu se rádi vracíme častěji než k profláklé konkurenci. A není to jen tou profláknutou znělkou Ligy mistrů, kterou jsme snad všichni měli v nějaké fázi našeho života jako vyzvánění na mobilu. Prostě se to skvěle hraje.

HODNOCENÍ:

PES 16: 9/10

FIFA 16: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám