Hlavní obsah

Solitaire naučil lidi pracovat s myší. Už před 30 lety

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek uplynulo přesně 30 let od vydání operačního systému Windows 3.0, jehož nedílnou součástí byla karetní hra podobná pasiánsu zvaná Solitaire. Ta měla ve své době daleko větší význam, než jen ukrátit lidem dlouhou chvíli – učila je používat myš, která v té době rozhodně ještě nebyla samozřejmostí.

Foto: ČTK/AP

Muž hraje Solitaire na počítači s operačním systémem Windows.

Článek

Solitaire byl v rámci Windows dodáván jako bezplatná aplikace. Používání myši v dnešní době je pro většinu lidí samozřejmostí, ale před třemi dekádami se uživatelé v domácnostech s touto počítačovou periférií teprve seznamovali. Dříve ovládali své domácí stroje výhradně pomocí klávesnic a gamepadů.

Jak vzít nějaký objekt a přetáhnout jej na jiné místo? V devadesátých letech to naučil lidi právě Solitaire, ve kterém museli vzít jednu kartu a přemístit ji jinam.

První počítačová myš byla ze dřeva. Zrodila se před 50 lety

Hardware
Foto: archív tvůrců

Původní Solitaire na dobové sestavě

Na Solitaire Microsoft nezanevřel ani po třech dekádách. V nejnovější verzi Windows 10 tak tuto karetní hru nalezneme také. „Se vší pokorou jsme poctěni, že můžeme pracovat na hře, která byla pro spoustu generací návyková,“ neskrýval své nadšení Paul Jensen, produktový manažer divize Microsoft Casual Games.

„V současnosti je hra lokalizována do 65 jazyků a je k dispozici na více než 200 trzích, a to včetně Antarktidy,“ zdůraznil Jensen. Solitaire je mimochodem lokalizován i do češtiny a je součástí Windows 10.

Sluší se nicméně podotknout, že popularitu tohoto žánru využila celá řada dalších softwarových tvůrců, a tak karetní hra existuje na internetu ve stovkách různých provedení. Kromě verzí pro počítače nechybí přitom ani varianty pro tablety a mobily.

Foto: archív tvůrců

Solitaire ve Windows 10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám