Hlavní obsah

Revoluce v hraní her, ovladače nahradí lidská gesta

Novinky, Miloslav Fišer

Představte si, že na vás z televizoru letí míč, co uděláte? Kopnete do něj, nebo jej jednoduše chytnete. Díky nové technologii od Microsoftu totiž k hraní her nepotřebujete žádné ovladače, plně postačí lidská gesta, jako je mávnutí rukou, nebo kopnutí proti televizní obrazovce. Tajný Projekt Natal byl odhalen na veletrhu Electronic Entertainment Expo (E3).

Článek

Projekt Natal je kompatibilní s jakoukoliv herní konzolí Xbox 360 od Microsoftu. V podstatě se jedná o první senzor na světě, který v sobě kombinuje RGB kameru, hloubkové čidlo, širokospektré mikrofony a samostatný procesor pohánějící proprietární software.

Foto: Archiv, Novinky

Xbox

Oproti běžným 2D kamerám tak novinka dokáže sledovat pohyb celého těla ve 3D režimu, reagovat na pokyny a příkazy a dokonce rozpoznat i změnu zabarvení vašeho hlasu a emocí.

Navíc tento systém není závislý na světle a dokáže vás rozpoznat pouze pohledem do vašeho obličeje. Zařízení nereaguje pouze na klíčová předem daná slova, ale rozumí, co doopravdy říkáte. Můžete tak například ve hře říct, jaký secvičený signál chcete zahrát, a vaši spoluhráči se už podle toho zařídí.

Kdy bude novinka Projekt Natal k dispozici ve volném prodeji, ale zatím americký softwarový gigant Microsoft neprozradil. Neznámá je prozatím i cena, za kterou se bude zařízení prodávat.

Velkým konkurentem Projektu Natal je v současné době jedna z nejrozšířenějších herních konzolí Wii od Nintenda. Ta si svůj úspěch zajistila především interaktivním ovládání každé hry.

Hráč neovládá hru pouhým mačkáním tlačítek, ale reálnými pohyby, které by v daných situacích dělal. Na rozdíl od Projektu Natal je ale nutné při hraní na Wii mít vždy v ruce ovladač. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám