Hlavní obsah

Rare Replay je skvělým ohlédnutím za érou jednoho studia

Novinky, ryn

Studio Rare bylo založeno v roce 1985. Hráči nyní mají šanci ohlédnout se za více jak třiceti lety tohoto studia v pořádné kolekci symbolických třiceti her. Kompilace jejich výtvorů nyní vychází a stojí za to.

Upoutávka na hru Rare ReplayVideo: Rare

 
Článek

Od ZX Spectra po Xbox 360. To je jedna dlouhá éra, kterou zaznamenává kolekce Rare Replay. Počínaje Jetpacem, konče posledním dílem Banjo-Kazooie. Samozřejmě ne všechny tituly jsou kvalitní, a slouží spíš jako taková výplň, ale je možné, že některé hráče zabaví.

My jsme si však nejvíce užili klasiky, jako jsou Battletoads, včetně arkádové verze, bojovku Killer Instinct, střílečku Perfect Dark, nebo akční Jet Force Gemini. Hráče také určitě potěší skvělá Viva Piňata, včetně pokračování s podtitulem Trouble in Paradise.

Samozřejmě kvůli právním obstrukcím zde nenajdeme legendárního Donkey Konga, či bondovský titul Golden Eye.

Foto: Rare

Ukázka ze hry Perfect Dark

Vše je navíc vyvedeno v parádně udělané nabídce, kde se každý titul vystavuje na pomyslný piedestal. Pro eliminování frustrace u starších titulů se vývojáři rozhodli zakomponovat ukládání pozic při opuštění titulu, takže při návratu mohou hráči pokračovat tam, kde skončili. Ostatní hry, které nabízejí checkpointy, či možnost normálně ukládat pozici, však zůstává podoba původní.

Aby vývojáři trochu okořenili zážitek ze starších her, tak do sbírky zakomponovali tzv. Snapshot výzvy, kdy má hráč splnit určité úkoly v jednotlivých titulech. Některé jsou vážně bláznivé, jako příklad můžeme uvést slavnou úroveň na motorce v titulu Battletoads, kterou musí hráč dokončit v časovém limitu 45 vteřin.

Foto: Rare

Battletoads a úroveň na motorce v akci

K motivaci pak poslouží systém medailí, kdy si hráč postupným průchodem jednotlivými kousky odemyká různé dokumenty a videa ze zákulisí vývoje. Po technické stránce se nejedná o žádné remastery, které jsou v dnešní době trendy. Ba naopak, starší tituly mohou hráči okořenit filtrem, který simuluje staré televizory, čímž vývojáři brnkají na nostalgickou strunu.

Jednotlivé tituly však fungují stejně skvěle, jako tehdy, a pokud se hráč zaměří na průchod hrami chronologicky, tak se mu zpřístupňuje výborný výlet časem a není k tomu potřeba ani legendární DeLorean z Návratu do budoucnosti.

Foto: Rare

Menu hry je vyvedeno naprosto perfektně a přehledně

Rare Replay se tak stává výbornou kompilací starých titulů a zároveň ohlédnutím za jednou velkou érou výborného studia, které má stále co nabídnout. A ano, vážně kompilace obsahuje i Battletoads.

Rare Replay vyšlo exkluzivně pro konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám