Hlavní obsah

(R)evoluční hra SPORE: Stvořte bakterii, vyvíjejte se a kolonizujte vesmír

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra Spore pocházející od tvůrce hry The Sims má neuvěřitelně vysoké ambice. Její autoři tvrdí, že jde o simulátor vesmír. Simulovat golf, jízdu na koni či westernové prostředí už se v některých hrách více či méně podařilo. Nenabrali si tentokrát ale tvůrci z Electronic Arts více, než mohou spořádat? V mnoha ohledech ano, přinejmenším ale máte hru pro svou drahou polovičku zatímco půjdete s kamarády na pivo.

Článek

Představte si, že jste buňka. Malá buňka v moři dalších malých buněk a spousty větších buněk. Jste býložravá buňka nebo masožravá buňka? Vyberte si. Jako malá buňka nemáte moc starostí. Jediné co vás zajímá je najít si potravu a nestát se tou potravou sama. Když sníte hodně dalších buněk, můžete si pořídit další bičík, abyste lépe mohli uplavat větším predátorům. Čím více žerete, tím se vám zdá okolní svět menší.

:. Že by schůze oslosaurů?

Takto vypadá přibližně začátek hry. Co pro vás bylo ještě před chvíli nebezpečným predátorem přes pětinu obrazovky, tak je po chvíli tak malé, že to zabírá jen několik pixelů. Taková zrychlená evoluce, kterou můžete vidět na vlastní oči. Je jen na vás, zda si raději přidáte bičík, dodáte další ústa či oko. Vše je jen na vás, v tom je ta krása. Když dosáhnete dostatečné velikosti, hra vám nabídne možnost vystoupit na zemský povrch.

Z buňky na Mars

Když vystoupíte nohou (či něčím, co ji zdánlivě připomíná) na zem, začínáte se pozvolna vyvíjet na souši. Je na vás, zda se budete pokoušet s ostatními živočišnými druhy přátelit, či zda se je pokusíte vyhladit. Jednu cestu ovšem zvolit musíte, jinak nepokročí vaše evoluce ani o píď. A takto hra pokračuje a pokračuje. Po chvíli nejste už sám a přidávají se k vám další tvorové vašeho druhu. Následuje logické vyústění, založíte kmen.

:. Kmenová fáze je jednou z nejkratších, nám zabrala dvacet minut.

Kmen postupně ovládne ostatní kmeny v oblasti (opět buď přátelskou či vojenskou cestou) a může vzniknout město či stát, které se snaží ovládnout celou planetu. A když už se i všude po planetě třepotá vaše vlajka, tak je nejvyšší čas sestrojit raketu a začít kolonizovat vesmír. Máte tedy takových několik her v jedné. Dohromady to je krásně působící komplet, o jehož vytvoření se doposud nikdo nepokusil. Ve výsledku je to ale tak trochu nuda. Roztomilá, originální, kreativní... ale stále nuda.

Multiplayer potencionální záchranou trvanlivosti hry

Když hru dohrajete jednou, napadne vás, jaké by to bylo jít úplně jinou cestou. Místo agresivní militaristické civilizace založit pacifistickou civilizaci, která by jedla pouze ovoce a zeleninu, přičemž produkce zbraní by bylo něčím, o čem by nikdy nechtěla ani slyšet. Je to sice jiné, ale v zásadě stále stejné a podobné. Obrovský potenciál se tedy bude jednoznačně skrývat až v interaktivitě mezi samotnými hráči.

:. A vzhůru do vesmíru...

Stvořit svůj národ, který bude žít ve vesmíru spolu s dalšími národy, které budou ovládat další živí hráči je něčím, co je jistě velmi nadějné. Vzhledem k tomu, že hra vyšla v pátek, nebyla možnost prověřit, jak povedený multiplayer je. Jisté však je, že pokud bude povedený, tak budou velmi rychle vznikat fóra nadšenců, povídající si o tom, co právě ve svém imaginárním vesmíru udělali. V něčem nám tato hra připomíná hru Black & White. I zde si svým způsobem hrajete na boha.

Respekt k Darwinovi trochu chybí

Největším kladem hry je možnost editace snad úplně všeho. Vašich postaviček od buňky až po rádoby člověka, skromných obydlí až po města, dopravních prostředku i meziplanetárních raket. Barvičky, tvary, ozdoby, to vše tu čeká jen na vás. Tvůrce The Sims se prostě nezapře.

Při každém přechodu v rámci evoluce máte možnost vaše postavičky změnit. Stálo by asi za to, aby už některé změny byly na stálo. Když si jednou uděláte zobák, neměla by být možnost si ji jen tak vyměnit za krokodýlí tlamu. Trocha respektu pravé evoluci a panu Darwinovi by neškodila.

Už jen faktorem velkého množství editací existuje velká šance, že se tato hra zalíbí spíše ženám než mužům. Úplně si dovedeme představit, jak vám přítelkyně volá na mobil do hospody: "Miláčku, kdyby si viděl, jakou krásnou bakterii stvořila, počkej, jaká z ní bude krásná civilizace." Inu, pokud nechcete, aby se vás v telefonu raději ptala na to, co byste si přáli k večeři, tak jí hru Spore klidně kupte. S tou večeří ale raději pěkných pár večerů nepočítejte.

HODNOCENÍ: 7/10

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám