Hlavní obsah

Picasa 2.0 mluví česky

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Picasa byla už ve své první verzi velice silným nástrojem - její druhá revize vypadá dokonce ještě lépe, snadněji se ovládá a uživateli nabízí organizační, editační a zálohovací funkce s nevšedně výborným grafickým rozhraním.

Foto: Dana Ehlová

Nejlepší sportovci Dobrušky 2017.

Článek

Jestliže využíváte program Picasa 2.0 buildu 1877a 1884 a hodilo by se vám její počeštění, pak jej nabízí stránky Jardovy-cestiny.

Před spuštěním patche vypněte funkci "Media Detector", kterou můžete deaktivovat po kliknutí na ikonu programu Picasa 2.0 v hlavním panelu.

Portál Google již v minulém roce koupil první verzi softwaru Picasa, posléze ji nabídnul zdarma a nyní vydal její druhou revizi. Pokud jste si "jedničku" oblíbili, dvojka vás určitě nadchne.

Picasa editaci fotek perfektně zvládá

Přímo v aplikaci můžete přesouvat fotografie z jedné složky do druhé, obrázky zvětšovat/zmenšovat, rotovat, skrývat, popisovat, ořezávat, měnit kontrast, jas, teplotu barev, zbavovat se neblahého fotoefektu známého pod pojmem "červené oči", přidávat fotografiím zrnitost, barvit je do sépie, černo-bílé kombinace, ostřit a tak dále. Vaší invenci a umu se kladou minimální meze...

Placené ACDSee se bezmocně krčí v koutku pevného disku a Picasa vítězí na celé čáře (alespoň jsem tohoto dojmu velmi rychle po spuštění programu nabyl a dosud mne neopustil).   

Hlasujte v anketě pod článkem:
Líbí se vám Picasa 2.0?

Pokročilá správa souborů

Obrázky se dají přímo z programu odesílat mailem, vypalovat na CD/DVD nosiče a samozřejmě dále ukládat do jiných míst na pevném disku.

Soubory můžete organizovat i do tzv. virtuálních složek (kdy je operační systém jakoby "nevidí") - jedna fotografie tak může být součástí více alb. Velmi příjemnou funkcí je "časový katalog" (ikona TimeLine), kdy posouváte kurzorem po imaginární časové ose a současně se tak probíráte všemi grafickými daty, která jste do počítače v minulosti vložili.

Pokročilá správa fotek počítá také s jejich označováním podle "zdařilosti" (daný soubor můžete ozdobit žlutou hvězdou, která je synonymem jeho obliby).

Dárkové balení

Další příjemnou funkcí programu je možnost vytvoření dárkového CD nosiče (Gift CD), kdy pouze zvolíte konečnou velikost vypálených fotografií, určíte název CD disku a můžete rovněž povolit režim "SlideShow" (automatický posun fotografií na vytvořené záloze).  

Software s jednoduchým ovládáním

Picasa je softwarem vhodným i pro počítačové nováčky - její přítulnost a lehkost ovládání si je totiž ihned získá. Směle snese srovnání s Adobe Photoshop Album (také dostupný zdarma) nebo s komerčním ACDSee. Picasa tak nemůže být jinak než vřele doporučena.   

DOWNLOAD, homepage, 3,06MB, 9/10

Anketa

Líbí se vám Picasa 2.0?
Ano, velmi
75,9 %
Ano, ale nezůstanu u ní
12,8 %
Ne
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Systémové požadavky:

  • Procesor: 300MHz a výše
  • Operační paměť: 64MB, doporučeno 128MB
  • Volné místo na disku: 50MB, doporučeno 100MB
  • Operační systém: MS Windows 98/Me/2000/XP
  • Internetový browser: Internet Explorer 6.0

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám