Hlavní obsah

On-line hry: V Hannoveru se soutěžilo o čtyři milióny korun

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak již bylo minule řečeno, na německý turnaj Continental Finals volně navazovala akce Global Finals, v níž si týmy k původní částce 50 000 mohly připsat dalších 125 000 USD. Jednalo se tak o jednu z vůbec největších offline soutěží celé historie progamingu. Pouze v Counter-Strike 1.6 byly během pěti herních dnů rozdány bezmála čtyři milióny.

Článek

Novinky z domova

  • K návratu na Counter-Strike 1.6 scénu se rozhodli známí karvinští hráči Pan g, Andel, virteN, Sarys a carlik. Tato pětice, jež byla v minulosti také velmi často spojována s vynikajícím AWP střelcem fazolem, kývla na nabídku klanu aUrea gaming. Mladý klub si tak může mnout ruce, poněvadž do svých řad získal jeden z vůbec nejstabilnějších a nejúspěšnějších celků posledních let.
  • Smutnou zprávu pro všechny fanoušky virtuálního fotbalu FIFA vypustil koncem minulého týdne do světa jeden z našich historicky nejúspěšnějších "fifařů" Filip Lejček. Fotbalista zvaný Koozy se po čtyřech letech, během nichž patřil mezi absolutní tuzemskou špičku, rozhodl ukončit svou kariéru. V titulech FIFA 05 až 09 získal tento legendární hráč několik cenných triumfů, mezi nimiž samožřejmě nechybí ani zlato z Invex Cupu. Svůj poslední zápas odkopal koncem února, kdy svým vítězstvím pomohl zdolat reprezentaci Turecka.
  • Po dlouhé době o sobě znovu dal vědět nejstarší česko-slovenský multiherní klan NecroRaisers. Upadající klub, jemuž byl již několikrát předpovězen zánik, znovu zatnul zuby a zapracoval na oprášení svého jména. K tomu by mu měla dopomoct nová Call of Duty 4 sekce, kterou vedení NR přetáhlo z konkurenčních DEFEATERS. Jmenovitě se jedná o Slováky piQeho se sajmonem, Čechy mausena, butterZe a cruze.
  • Přední domácí Counter-Strike 1.6 tým eSuba.HAL3000 oficiálně potvrdil změnu svého složení. Po několika týdnech opouští klubové řady neaktivní dvojice wolf, Endruu, aby vedle jckla, gnse a jRiho uvolnila místo zkušenému kruegerovi a bamikovi, tedy hráčům, jež v minulosti za eSubu už stříleli. S novou sestavou se tým představil na březnovém BattleZone Challenge, kde sílu svého kádru potvrdil více než dostatečně.

:. Klub eSuba se rozhodl do svých řad znovu přijmout hráče kruegera, za jehož uplynulého působení dosáhnul celek svých největších úspěchů. Tento krok se ukázal úspěšným už na BattleZone Challenge, první akci nové sestavy.

FOTO: esuba

Novinky ze světa

  • Kvůli znepokojivým výsledkům došlo k dalším čachrům uvnitř Counter-Strike: Source týmu britské organizace Four Kings. Klubový dres musel nedobrovolně odložit aLex, jehož se hráči Pez, dumbazo, Callisto a Cauzed rozhodli nahradit ostříleným borcem nesoucím přezdívku HenryG. Bývalý zástupce Fragmaster Toxic se k 4Kings připojil okamžitě do základní sestavy, aby klanu dopomohl k lepší pozici v UKeSA lize.
  • Uplynulo pár dní a Call of Duty 4 tým patřící mezi momentálně tři nejlepší celky světa opět mění své působiště. Po vítězství na posledním Crossfire Challenge se pětice hráčů stěhovala z neznámých FatGames ke skandinávským AndThenSome, kteří ale údajně nebyli schopni splnit stanovené podmínky, a tak duffer, JUSZN, nreo, solz a L-King kývnuli na nabídku britských Crack Clan. Jenže historie se opakuje a sekce je znovu nespokojená, proto z CC! odchází a hodlá dále působit jako exabyte, než se jí ujme nová organizace.
  • Po doslova vybouchnutí Made in Brazil na německé akci Extreme Masters Global Finals se rozhodl dát na odchod nak, dlouhodobý tahoun tohoto týmu. Jeho kroky vedly zcela logicky ke konkurenčním FireGamers, u nichž se vytvořila velmi silná sestava tvořená vyhoštěnci z MiBR. Momentálně uvnitř klanu kromě naka nalezneme také bruna, bita, fnxe a chuckyho. Podle slov několika Counter-Strike 1.6 expertů není pochyb o tom, že Brazílie má nového krále tohoto oblíbeného akčního titulu. Zda tomu tak opravdu je, se ukáže v polovině dubna, kdy se hraje brazilská KODE5 kvalifikace.
  • Warcraft 3 komunita má v časech, jež se nedají nazvat jinak než dobou temna, důvod k alespoň malé radosti. Neměcká organizace WICKED eSports se totiž rozhodla vzít pod svá křídla bývalé hráče klanu EYESports, jež se ocitli bez domova zhruba před dvěma týdny, a také původní zástupce úspěšných Gravitas Gaming, kteří se rozpadli už počátkem roku. Na soupisce WICKED tak nalezneme velmi amciciózní šestici Sting, Demigod, Nicker, Revolver, HoT a ToD.

:. Francouz ToD je jednou z největších evropských Warcraft 3 ikon. Na vrcholu se drží už od samotného počátku existence této oblíbené strategie. Největších úspěchů dosáhnul v dobách, kdy hrával společně s Grubbym u 4Kings.

FOTO: MYM

Čerstvá sestava švédských fnatic dokázala nemyslitelné, porazila mTw

Minulý týden jsme se v hlavní části On-line her podívali na soutěž Continental Finals, v níž přední evropské klany bojovali o 50 000 USD v hotovosti. Jak již bylo naznačeno, na akci hned v pátek 6. března navazovalo pokračování v podobě Global Finals, jehož se kromě sedmi nejlepších celků Evropy účastnily i týmy z Asie, Jižní a Severní Ameriky. Tentokrát bylo v sázce neuvěřitelných 125 000 USD.

K mTw, Alternate, SK, fnatic, ATS, MYM a Crack nebo-li sedmičce kvalifikované z Continental Finals se v bojích o titul šampiona Extreme Masters III Global Finals připojili také korejští WeMade Fox, brazilští Made in Brazil a trio amerických klanů Evil Geniuses, Gravitas, x3o. K jejich smůle ale došlo k vyplnění prognóz, jež byly před turnajem několikrát vysloveny.

Prakticky všichni z nich selhali a obsadili spodní příčky základních skupin. Světlou vyjímkou byli pouze WeMade Fox, kteří ve skupině B skončili třetí a mohli se tak dodatečně poprat o místo v play-off. Zcela podle předpokladů první tři pozice skupiny A ukořistili mTw, SK Gaming a Meet Your Makers, v B to zase byli fnatic, Alternate a zmínění WMFox.

:. Meet Your Makers v Německu potvrdili, že návrat ke starému složení nebyl špatným tahem. Nemalý podíl na zisku bronzu a stříbra měl také kuben s LUqem, tedy hráči, s nimiž se klub během zimy loučil.

FOTO: SK

Ovšem i cesta Korejců skončila velmi záhy, když v rozhodujícím zápase o účast ve vyřazovacích bojích nestačili na Švédy z SK, kterým podlehli rozdílem třídy. Druhý duel byl mezi Alternate a MYM. Ve strhujícím a vyrovnaném utkání byli úspěšnější Poláci, kteří tak Němcům oplatili porážku z finále nižší části pavouka Continental Finals.

Krátce na to bylo zahájeno samotné play-off, v jehož prvním kole na sebe narazili mTw s Meet Your Makers a fnatic s SK. První z uvedených klání skončilo drtivou výhrou Dánů, kteří tak dále pokračovali v úspěšné jízdě z předchozích dnů. Jednoznačným výsledkem skončilo i švédské derby, na jehož konci měli možná až příliš snadno důvod k radosti fnatic.

:. Pokud bylo čtvrté místo na Continental Finals vysoce uspokojivým výsledkem nové sestavy fnatic, zlato z Global Finals je senzací. Tým posilněný o GeT_RiGhTa s Guxem se během pár dní dostal do neuvěřitelné formy.

FOTO: HLTV.org

Demoralizovaní SK následně nezvládli ani duel s Meet Your Makers v opravné části, přesněji v něm dokázali uhrát pouhé tři kola. Mezitím se ve skandinávském střetnutí o postup do grand finále uskutečnil šok, když Švédové 16:5 vyprovodili z pódia dosud téměř bezchybné Dány. Ti tak putovali do finále opravného play-off, v němž na ně čekali Meet Your Makers.

:. Po dvou nečekaných prohrách byli hráči dánských mTw v šoku. Svým očím nevěřil ani MJE, jenž v klubu působí téměř už dva roky a za svou bohatou kariéru zažil ledacos.

FOTO: HLTV.org

Veškerá statistika hovořila ve prospěch mTw. Během jediného týdne se tyto dva celky střetnuly hned třikrát a vždy byli o dost úspěšnější Dánové. Zprvu se zdálo, že ovládnou i čtvrtý duel, první stranu vyhráli poměrem 11:4, poté ale přišla studená sprcha.

Namotivovaní Poláci začali postupně přebírat kontrolu nad hrou a za pár minut už to vypadalo, že po mapě pobíhá pouze jeden tým. Neporazitelný gigant byl vyřazen. Na Global Finals se musel spokojit s neuspokojivým třetím místem.

  • fnatic - 50 000 USD
  • MYM - 25 000 USD
  • mTw - 15 000 USD
  • SK - 10 000 USD
  • Alternate, WeMade Fox - 6 000 USD

Během dvou velkých Extreme Masters III soutěží si diváci v Hannoveru užili opravdu krásné zápasy, v nichž nebyla nouze o zvraty a překvapení. Mezi takové utkání patřil určitě o pár řádků výše zmíněný zápas či samotné finále Continental Finals, v němž se němečtí Alternate přes nepříznivý vývoj nakonec propracovali až do prodloužení.

Ke stejné situaci málem došlo i v grand finále Global Finals. Od první minuty bylo sice vše kompletně v režii švédských fnatic, kteří tak během chvíle vedli už 14:2, pak se ale něco vzepřelo v polských hráčích, jejichž ego zřejmě nechtělo utrpět škaredý výprask a najednou zde byl další pořádný obrat.

Skóre bylo už 14:13, než si Švédi vůbec uvědomili, co se s nimi děje. Poté se jim s velkou dávkou štěstí podařilo dotáhnout potřebná dvě kola do zdárného konce a mohli se radovat z prvního zlato v nové sestavě. Oslavy určitě umocnila i neskutečná finanční částka, kterou si za svůj triumf vysloužili.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Defeaters znovu neporažení

Báječně vkročili naši zástupci do nového ročníku ClanBase NationsCupu. Po neúspěchu CS 1.6 výběru, který se do soutěže ani nekvalifikoval, přišly první dobré...

Výběr článků

Načítám