Hlavní obsah

NHL 16: Konečně opravená NHL 15 je na světě

Novinky, jky

Vítejte v recenzi NHL 15, verze 1.2. - či chcete-li pro přehlednost - NHL 15,5. NHL 16 tento rok na moderní konzole evidentně nevychází, protože si to vývojáři ulehčili. Konečně stihli hru dodělat před vydáním, napatlali na ni pár malých vylepšení a se zářivou novou cenovkou vám ji nabízejí v naleštěném obale. A s ním i mikroplatby, které podstoupíte, protože lepší hokej na trhu není.

Upoutávka na hru NHL 16Video: EA Sports

 
Článek

Trocha retrospektivy na začátek. Psal se konec roku 1995 a na pultech se objevila NHL 96 - první skutečný simulátor hokeje a nikoliv jen automatová arkádovka. Skórovat gól bylo tehdy složité - velmi složité. Vlastně asi nejsložitější v této herní sérii vůbec.

Je znepokojující uvědomit si, že člověku už prošlo mechanikami přes 20 ročníků tohoto simulátoru. A úsměvné tak trochu je ohlédnout se o těch 20 let zpět, kdy portál Gamespot ohodnotil NHL 96 jako hru, která trpí tím, že je příliš realistická.

Foto: archiv tvůrců

Tak upřímně - co nám tehdy chybělo ke štěstí? Screenshot z NHL 96

Trochu naivity Gamespotu určitě nelze upřít. Nejde o to, že netušili, kam a jakou rychlostí se bude herní průmysl v následujících letech ubírat, jde o verdikt. Ten zněl: „EA vystavěly titulem NHL 96 základy skvělé hry. Doufejme, že dokončí práci vydáním NHL 97”.

Držím v ruce placku s číslíčkem 16, vkládám ji do konzole Xbox One a po chvíli se nemůžu ubránit úsměvu. NHL 97 byla skvělým ročníkem. Asi posledním, kdy si hráči neuvědomovali, že se právě stali součástí systému trvale udržitelného rozvoje.

Políček pomohl

Vydání NHL 15 byla v podání EA neskutečná drzost. Majitelé nových konzolí zaplatili plnou cenu za něco, co jde bez nadsázky označit jako betaverze NHL 16. Všichni jsme čekali, že se absentující herní módy do týdne či dvou objeví ke stažení, ale shrneme-li to, NHL 15 nebyla vlastně úplně dokončena nikdy.

Doby, kdy hráčům stačil mód přátelských zápasů, jedné sezóny a jednoho typu turnaje, jsou dávno pryč. Proto hráči sborově posílali během celého roku EA k šípku. Zaslouženě. Ignorovat by to mohl jen servilní recenzent. Vzkaz byl jasný: „Probuďte se!”

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 16

A vývojáři se skutečně probudili. Ne, že bychom tu měli o 100 procent lepší hokejový zážitek, než přinesla NHL 15, to v žádném případě ne. EA však letos servírují ucelený hokejový zážitek se všemi možnými módy, které byste jen mohli chtít, či které vás v uplynulých letech zabavovaly během dlouhých zimních večerů. Tedy, skoro všemi.

Ultimate Team, jako hlavní generátor mikroplateb, nemůže chybět. Pozice manažera je letos poměrně příjemně propracovaná, Be A Pro je klasika a pro začátečníky je příjemné, že hra umí postupně učit ovládání až na úroveň, kdy budete moci aspoň vzdáleně konkurovat NHLkovým matadorům.

Návrat módů

Vadou na kráse je on-line. Nemá smysl řešit, že mi hned při první hře zamrzla konzole, což se mi stalo naposledy při hraní první verze Diablo 3. To se dá prominout. Ale kde jsou, prosím, on-line ligy?

Pokud zrovna nemáte několik tisíc navíc, které byste mohli nacpat do balíčků hráčů v módu Ultimate Team, tak nemáte příliš možností, jak byste svou pozornost u této hry mohli dlouhodobě a nenákladně udržet.

Tedy vyjma pořízení výčepu do obýváku a zavedení ligové tabulky se všemi vašimi kamarády - to se zdá být ideální variantou.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 16

Pochvalu zaslouží návrat loni zbloudilého módu EA Sports Hockey League, kdy můžete se svými týmy bojovat na dálku s přáteli. Pokud je nemáte, tak byste měli co nejdříve zajít do nejbližšího parku či nálevny a nějaké si najít, protože přijít o tento mód by byla opravdu škoda.

Chyby dělá každý

Jak se to všechno na ledě hýbe? Obstojně. Občasné chybky umělé inteligence sice bijí do očí, ale kdo z nás třicátníků by neměl v paměti ten nesmrtelný vlastní gól z hokejového šampionátu v roce 2004, kdy Japonec Nobuhiro Sugawara luxusním vlastencem rozhodl zápas s Dánskem, kterým zpečetil osud svého týmu na mistrovství. To se prostě stane.

A stává se to i v NHL 16 - zejména pak brankářům. Avšak nikterak často, takže vám to žíly trhat nebude. Grafiku netřeba komentovat, je bezva. Proplesknutí rukavičkou lze udělit snad jen za absenci zápasu pod otevřeným nebem. Bylo by to vážně tolik práce navíc?!

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 16

NHL 16 je opět kompaktně působícím hokejovým simulátorem, který má sice pár neduhů, ale oproti nevyléčitelnými chorobami prolezlé NHL 15, jde jen o léčitelné vady, které místy hraničí pouze hypochondrií utlumitelnou jedním šikovným patchem.

Jak jsem již naznačil na začátku, pokud NHL 16 porovnáte s NHL 15 ve hře dvou hráčů u jedné televize, pokrok tam sice je, ale spíše kosmetický. Hráči více a snáze zabírají puky při nepřesných přihrávkách a hůře se sráží k zemi. Tam tak nějak končíme.

Co se týče herních módů, je NHL 16 konečně plnohodnotnou hrou, kterou EA na nové konzole prostě vyvíjeli o rok déle. Nic víc a nic míň.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám